2021-07-27
Tratament indicat pentru litiaza biliara
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog
Litiaza biliara se refera la prezenta calculilor (pietrelor) in interiorul vezicii biliare si al cailor biliare. Calculii variaza in marime, putand avea de la cativa milimetri pana la cativa centimetri. Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se gaseste sub ficat si are rolul de a depozita bila secretata de ficat cu rol in digestia grasimilor.
Litiaza biliara – tratament
La ora actuala nu exista un tratament medicamentos eficient pentru dizolvarea calculilor biliari. Astfel, in caz de episoade repetate de colica biliara, la un pacient cu litiaza biliara, in caz de aparitie a complicatiilor precum colecistita (inflamatia peretilor vezicii biliare produsa de împachetarea unui calcul, cel mai frecvent la nivelul ductului cistic) sau atunci cand calculii migreaza pe calea biliara principala generand complicatii precum pancreatita acuta biliara sau angiocolita, se recomanda inlaturarea pe cale chirurgicala, in cele mai multe situatii pe cale laparoscopica a veziculei biliare.
Litiaza biliara asimptomatica nu necesita tratament fiind suficienta monitorizarea periodica.
Aparitia simptomelor specifice litiazei biliare veziculare sau coledociene, durerea la nivelul hipocondrului drept (colica biliara) asociata cu greata, varsaturi, uneori febra sau frisoane, stare de rau generala, icter sclero- tegumentar, urina hipercroma, scaune decolorate beneficiaza de tratament prin:
Colecistectomie laparoscopica
In cazurile necomplicate de litiaza biliara, prin care se indeparteaza vezica biliara in intregime.
Colecistectomie prin abordare chirurgicala clasica
In situatiile de suprainfectie bacteriana a vezicii biliare sau in colecistitele complicate.
Pentru tratamentul litiazei biliare se practica ERCP (colangiopancreatografie endoscopica retrograda) care este o procedura endoscopica minim invaziva prin care se extrag si se inlatura calculii de pe calea biliara.
Cand este necesara interventia chirurgicala?
Printre indicatiile interventiei chirurgicale putem enumera:
- litiaza biliara simptomatica, cu colica biliară repetata, cu ecografie ce evidentiaza calculi la nivelul vezicii biliare, reprezinta cea mai frecventa indicatie a colecistectomiei laparoscopice;
- colecistita acuta litiazica simptomatica reprezinta o indicatie de colecistectomie pe cale laparoscopica;
- migrarea calculilor la nivelul caii biliare principale.
Sfaturi de la medicul specialist post-tratament litiaza biliara
Recuperarea postoperatorie este destul de rapida in interventia pe cale laparoscopica. Dupa colecistectomie pacientul este bine sa respecte cateva indicatii dietetice.
Astfel, recomandam sa se evite consumul de grasimi in exces (carne de porc, mezeluri, bacon prajit, lactate cu continut bogat de grasimi, untura, smantana, frisca, sosuri facute cu smantana, unt).
La inceput se recomanda alimente usor digerabile, consumate in portii mici si dese: carne de pasare, peste, lactate fara grasimi, legume, fructe, cereale integrale, orez.
In cazul in care apare diareea postoperatorie se recomanda antidiareice.
Daca esti in situatia de a avea nevoie de un tratament pentru litiaza biliara, te asteptam la Clinica DigestMed.