2022-06-02
Metode de tratament pentru infectia cu Helicobacter Pylori
Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog
Helicobacter Pylori este binecunoscuta bacterie la stomac care colonizeaza mucoasa stomacului si a duodenului, unde poate produce modificari care duc la aparitia inflamatiei (gastrita, duodenita) si a ulcerului gastro-duodenal. De asemenea s-a dovedit a fi principalul factor de risc pentru aparitia cancerului gastric (adenocarcinomul si limfomul gastric), motiv pentru care tratamentul de eradicare a fost studiat cu seriozitate in ultimii ani.
Tratament Helicobacter Pylori, metoda de preventie pentru ulcer
Un tratament eficient elimina riscul de aparitie a ulcerului peptic daca nu exista si alti factori de risc pentru acesta. Peste 60% din populatie se pare ca este infectata cu aceasta bacterie, majoritatea persoanelor fiind asimptomatice. Daca apar, simptomele pot sa fie urmatoarele:
- Durere sau arsura in epigastru
- Greata si/sau varsaturi
- Balonare, senzatie de plenitudine postprandiala
- Eructatii frecvente
- Lipsa apetitului, scadere in greutate
- Scaune negre (melena – ce sugereaza o sangerare de tract digestiv superior)
- Disfagie (dificultate de inghitire)
Este importanta prezentarea la medicul gastroenterolog mai ales daca simptomele mentionate persista.
Abordarea strategiei “testeaza si trateaza” este recomandata in cazul pacientilor simptomatici, tineri, cu risc scazut de aparitie a cancerului gastric. Este important de mentionat faptul ca in anumite situatii tratamentul de eradicare trebuie sa fie precedat de o endoscopie digestiva superioara, intrucat simptomele pot ascunde probleme severe, si anume:
- in prezenta semnelor sau simptomelor de alarma: scadere in greutate, anemie feripriva, melena, disfagie
- la pacientii de peste 45-50 de ani
Cum se trateaza infectia cu bacteria Helicobacter Pylori?
Tratamentul de eradicare al bacteriei la stomac Helicobacter Pylori a suferit modificari de-a lungul anilor, ca si timp de administare si medicamente folosite, cu scopul de a creste rata de succes a acestuia. Acest lucru s-a intamplat datorita consumului neadecvat si inutil de antibiotice pentru diverse afectiuni, fara recomandare clara, atitudine ce creaza rezistenta crescuta a bacteriilor in fata medicamentelor, ceea ce s-a intamplat si in situatia de fata.
In momentul actual, durata tratamentului pentru Helicobacter Pylori este de 14 zile iar schemele de tratament folosite contin:
- doua sau trei antibiotice diferite, folosite simultan, pentru distrugerea bacteriei la stomac;
- medicamente care scad aciditatea gastrica, permitand mucoasei gastrice sa se vindece si creand un mediu nefavorabil dezvoltarii bacteriei;
- probiotice pentru sustinerea florei bacteriene bune a tractului digestiv
La o luna de la terminarea tratamentului pentru Helicobacter Pylori, pacientul va trebui sa verifice eficacitatea acestuia prin efectuarea unui test din scaun (antigen fecal) sau test respirator Helicobacter Pylori pentru a vedea daca acesta este inca prezent.
Pacient rezistent la antibiotice – tratament Helicobacter alternativ
In cazul pacientilor non-responsivi la primul tratament Helicobacter, se incearca si alte scheme de tratament, care contin antibiotice diferite. In general se folosesc pana la 3 scheme de tratament.
Exista si tratamente alternative, bazate doar pe probiotice si inhibitori de pompa de protoni, care au studii efectuate pe eficacitate, dar la care se recurge in situatii izolate (lipsa de eficienta a schemelor clasice, intoleranta pacientilor sau alergii la antibioticele folosite).
Este important de mentionat ca si stilul de viata echilibrat, o alimentatie sanatoasa de crutare gastrica, complianta la tratament a pacientului (respectarea orelor de administrare a medicamentelor) sunt factori importanti care cresc eficacitatea tratamentului Helicobacter.
Daca ai descoperit ca esti infectat cu bacteria la stomac Helicobacter Pylori, pentru tratament si informatii suplimentare, te asteptam la clinica DigestMed.