Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Boli ale intestinului gros – tot ce trebuie sa stii

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog

Patologiile tubului digestiv sunt variate, avand multiple forme de manifestare. Bolile inflamatorii intestinale sunt o entitate aparte a afectarii tractului gastro-intestinal, cu un impact important atat asupra functionarii normale a organismului cat si asupra starii de spirit prin influentarea calitatii vietii.  

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale? 

Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tractului gastro-intestinal, mediate imun, de etiologie incomplet elucidata, cu o evolutie prelungita, fluctuenta, de obicei in pusee, fara vindecare spontana. Aceste boli sunt rare, insa incidenta lor este in crestere. Varsta de debut are o incidenta maxima intre 20 si 30 de ani, insa, aceste patologii pot sa apara la orice varsta, 15% din pacienti avand primele simptome dupa 65 de ani. 

 Mecanismul care sta la baza dezvoltarii bolilor inflamatorii pare sa fie un raspuns imun anormal al mucoasei intestinale la flora intestinala patogena, la o persoana cu predispozitie genetica. Declansarea inflamatiei intestinale este multifactoriala si depinde de factori genetici si de mediu.  

Cele mai frecvente boli inflamatorii ale intestinului gros 

Principalele boli inflamatorii ale intestinului gros sunt colita ulcerativa si boala Crohn. Diferenta dintre ele este data de localizarea leziunilor, aspectul macro si microscopic al leziunilor si de numarul si severitatea puseelor de boala. 

Colita ulcerativa 

Este caracterizata prin leziuni continue, fara zone de mucoasa indemna intre leziuni, inflamatie cu distributie strict la nivelul mucoasei colonice. Apare predominant la nivelul rectului, dar se poate raspandi mai departe in toate segmentele colonului, fara a afecta alte zone ale tractului digestiv. 

Boala Crohn 

Poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv, cu o predominanta la nivelul ileonului terminal (ultima parte a intestinului subtire). Este afectat intreg peretele intestinal (transmural) si are leziuni discontinue, asimetrice, segmentare. 

Exista totusi si o alta entitate patologica denumita colita nedeterminata (apare in 10-15% din cazuri) care, dupa aplicarea criteriilor clinico-biologice, endoscopice, histologice nu poate fi incadrata intr-una din cele doua afectiuni mentionate. 

Cum se manifesta o boala inflamatorie intestinala?

Manifestarile clinice in bolile inflamatorii sunt intestinale, generale si extraintestinale.

 Manifestarile intestinale in boala Crohn sunt: 

  • diareea apare in 80% din cazuri, dar difera in functie de localizarea leziunilor, variind de la mai multe scaune semilegate pe zi, la scaune apoase, explozive sau grasoase si decolorate. Diareea cu sange apare mai rar, in aproximativ 20% din cazuri;
  • durerea abdominala are localizare la fel in functie de zona intestinala afectata;
  • leziunile perianale – fisuri anale, ulceratii profunde, fistule perianale, abcese anale si perianale. 

Simptome in colita ulcerativa:

  • diareea –  simptom initial in aproximativ 50% din cazuri. Apar 5-20 de scaune diareice cu volum redus, deseori cu senzatie imperioasa de defecatie;
  • hemoragia digestiva inferioara – apare in primul an in 100% din cazuri. In functie de localizarea si severitatea leziunilor apar rectoragii cu sange rosu, scaune diareice amestecate cu sange partial digerat si uneori cu puroi;
  • durerea abdominala – in aria de proiectie a colonului stang, dureri anale.

Manifestarile generale sunt scadere in greutate, febra sau frison, astenie fizica.

Manifestarile extraintestinale sunt cele care apar la distanta de intestin si sunt variate: 

  • articulare (poliartrite, sacroileite);
  • cutanate (eritem nodos, pyoderma gangrenosum);
  • oculare (ex. conjunctivite, uveite);
  • hepato-biliare (colangita sclerozanta primitiva, cancer al cailor biliare);
  • reno-urinare;
  • vasculare (tromboze venoase, vasculite, anemie hemolitica autoimuna).

Este importanta diferentierea fata de alte boli ale intestinului gros care pot avea simptome similare si anume: colite ischemice, infectioase, medicamentoase, colita de iradiere. 

E nevoie de colonoscopie pentru un diagnostic? 

Diagnosticul unei boli inflamatorii intestinale se face pe baza unor criterii clinico-biologice, endoscopice si histopatologice. 

Daca medicul gastroenterolog ridica suspiciunea unei astfel de boli in urma simptomatologiei si a unor analize efectuate din sange si din scaun, urmatorul pas este efectuarea unei colonoscopii. Aceasta este absolut necesara pentru diagnostic. Scopul este  vizualizarea leziunilor de mucoasa colonica, de multe ori cu localizare si aspect specific, din care se preleveaza biopsii pentru examen histologic. Este importanta efectuarea unei colonoscopii complete, inclusiv cu vizualizarea ileonului terminal, pentru ca astfel se apreciaza extinderea leziunilor, iar tratamentul este ghidat in functie de acestea. 

Examenul histologic obtinut prin prelevare de biopsii este cel care transeaza diagnosticul si face diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa sau alte patologii care pot sa mimeze prin aspectul mucoasei colonice o boala inflamatorie intestinala cronica. 

De ce sa alegi DigestMed? 

DigestMed este o clinica formata dintr-o echipa de medici gastroenterologi cu competente in endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica. Aceste aptitudini impreuna cu o aparatura de calitate sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului de boala inflamatorie intestinala. Pentru diagnosticul si tratamentul bolilor intestinului gros, puteti face o programare la clinica DigestMed.

boli-ale-intestinului-gros-digestmed
Articole Similare