Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

8 Motive pentru care un bărbat apelează la medicul endocrinolog

Autor: Dr. Alina Rusu, Medic Specialist Endocrinolog

Explorarea complexităților sistemului endocrin și a impactului său asupra diferențelor de gen reprezintă un teritoriu fascinant și în continuă evoluție în domeniul medical. Într-un context în care înțelegerea profundă a particularităților biologice devine esențială pentru oferirea unei îngrijiri personalizate și eficiente, abordarea bolilor endocrinologice la bărbați merită o atenție deosebită. Această perspectivă ne permite nu doar să apreciem diversitatea răspunsurilor organismului la diferiți hormoni, ci și să adaptăm strategiile de prevenție și tratament la nevoile specifice ale fiecărui pacient. Având la bază principiul că medicina de calitate recunoaște și onorează diferențele dintre pacienți, explorăm în continuare cum particularitățile hormonale influențează sănătatea bărbaților și modul în care aceștia interacționează cu sistemul medical.

Ce îi face pe bărbați diferiți de femei? Ar fi multe dar, în esență, este vorba despre hormoni, mai exact hormonii sexuali (testosteron, estradiol, progesteron). Atât femeile, cât și bărbații, produc aceiași hormoni, însă secreția hormonilor sexuali este cea care face diferența. Și acești hormoni care au efecte diferite la nivelul organelor și sistemelor corpului, dictează prevalența bolilor, severitatea lor, răspunsul la tratament, diversitatea efectelor adverse și mortalitatea.
Este cunoscut faptul că bolile endocrine, în majoritatea lor, sunt mai des întâlnite la femei. Nu se știe exact de ce, însă cel mai probabil are legătură cu estrogenii, hormonii “feminini”. S-au scris multe rânduri despre bolile endocrinologice la femei, dar în cele ce urmează ne vom referi la procentul mai mic al bolilor endocrinologice la bărbați.

1. Scădere involuntară în greutate

Cine nu s-ar bucura dacă ar slăbi mâncând? Ei bine, acest lucru nu e natural, nu e firesc pentru organismul uman și când se întâmplă, mai exact dacă vedem că slăbim și știm că nu depunem niciun efort pentru asta, atunci este momentul să ne punem un semn de întrebare. Scăderea în greutate poate avea multe cauze însă, dacă este însoțită și de alte simptome precum transpirații excesive, tremor al mâinilor sau tremor generalizat (“tremor în tot corpul” cum îl descriu pacienții), bătăi rapide ale inimii (simți că inima bate cu forță, auziți bătăile în urechi), o stare de agitație și în același timp de epuizare, este foarte probabil să fie vorba despre o disfuncție tiroidiană numită hipertiroidie. Asta înseamnă că glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian și este momentul să ne adresăm medicului endocrinolog. Cu tratament, această boală se vindecă.

2. Dureri de cap severe

Dacă sunt însoțite și de tulburări de vedere, oboseală accentuată și probleme de libido și erecție pot fi cauzate de o problemă a glandei hipofize – glanda regină care guvernează toate glandele endocrine. Cel mai frecvent însă, tumorile hipofizare (adenoame) sunt descoperite întâmplător, cu ocazia unui examen RMN, mai rar CT, făcut pentru altă problemă. În majoritatea cazurilor sunt de mici dimensiuni și nu secretă vreun tip de hormon. Simptomele descrise la începutul paragrafului apar în cazul unor tumori ceva mai mari, de minim 1 cm. Tumorile hipofizare sunt destul de rare și pot pune probleme prin dimensiuni și tipul de hormon secretat. În funcție de aceste caracteristici se stabilește planul terapeutic.

3. Apariția unei umflături la baza gâtului

Poate însemna prezența unui nodul sau a mai multora, dezvoltați la nivelul glandei tiroide. Nodulii tiroidieni sunt majoritar benigni (non-canceroși) și necesită doar urmărire în timp cu ajutorul medicului endocrinolog. Statisticile au arătat însă că deși nodulii tiroidieni sunt mai rar întâlniți la bărbați, aceștia sunt adesea de tip malign (canceroși). Este important ca un bărbat care a observat mărirea de volum a zonei cervicale anterioare sau apariția unei umflaturi la nivelul gâtului, să nu amâne vizita la medicul endocrinolog. Dar de cele mai multe ori nodulii tiroidieni nu sunt atât de mari încât să fie vizibili cu ochiul liber și apare astfel întrebarea: “De ce ar trebui să meargă un bărbat să își verifice tiroida dacă nodulii tiroidieni sunt oricum rar întâlniți la acest sex și nu îl doare nimic?” Un motiv ar putea fi existența unui grad întâi de rudenie al bărbatului cu cineva din familie cunoscut deja cu probleme tiroidiene (mamă, tată, soră, frate) sau posibilitatea ca acest bărbat să fi urmat, în copilărie sau la vârstă adultă, tratament de iradiere pentru cancer (radioterapie), mai ales în zona gâtului.

4. Descoperirea unei formațiuni (nodul) la nivelul uneia sau a ambelor glande suprarenale.

Nodulii suprarenalieni sunt în marea majoritate de tip benign. Sunt descoperiți de cele mai multe ori cu ocazia unei investigații imagistice (examen RMN, CT sau mai rar ecografie) efectuate pentru alte probleme de sănătate. Vestea nu trebuie să sperie. E nevoie de o discuție cu medicul endocrinolog în urmă căreia acesta va recomanda o serie de analize de sânge ( în principal dozări hormonale) pentru stabilirea caracterului secretant sau nesecretant al formațiunii, mai exact dacă acel nodul produce sau nu vreun hormon. În funcție de dimensiunile nodulului și caracterul său, se decide planul terapeutic. Nodulii de mici dimensiuni și nesecretanți nu necesită tratament și se urmăresc imagistic.

5. Tulburările de dinamică sexuală

Deși se poate întâmpla ca de-a lungul vieții orice bărbat să experimenteze tranzitoriu o tulburare de erecție, ejaculare precoce sau scăderea libidoului, dacă aceste disfuncții persistă, pe lângă consultul urologic este nevoie și de un consult endocrinologic. De cele mai multe ori tulburările de dinamică sexuală apar la persoane cu diabet, boli cardio-vasculare, obezitate, cancer, boli renale sau hepatice severe. Odată cu avansarea în vârstă, secreția de testosteron scade și generează implicații pe toate sistemele și organele. O vizită la medicul endocrinolog poate ajuta la înțelegerea schimbărilor care au loc odată cu scăderea secreției de hormoni masculini, liniștire și administrarea unui tratament acolo unde este necesar.

6. Hipertensiunea arterială

Când apare la o persoană tânără este necesară excluderea unei cauze endocrinologice. Hipertensiunea de cauză endocrină poate apărea: prin exces de cortizol (boala Cushing, sindromul Cushing), exces de hormon de creștere (acromegalie), în feocromocitom (tumoră suprarenaliană care produce în exces hormoni numiți catecolamine), exces de aldosteron (alt hormon suprarenalian), în hiperplazia adrenală congenitală (deficitul congenital, din naștere, de o anumită enzimă care duce la anumite disfuncții hormonale), excesul de parathormon (hormonul secretat de glandele paratiroidiene implicat în reglarea calciului și vitaminei D) sau prin excesul, cât și prin deficitul de hormoni tiroidieni.

7. Durerea de sân (mastodinie) sau mărirea de volum a sânilor (ginecomastie)

Apare de cele mai multe ori la adolescenți, la băieți la vârsta pubertății și are drept cauză dezechilibrul temporar dintre hormonii masculini și cei feminini specific acestei perioade. Pentru că poate avea și alte cauze, uneori boli severe (renale, hepatice), este nevoie de o evaluare hormonală. Tratamentul presupune fie urmărire și tratament antiinflamator local, fie tratament medicamentos fie, în cazuri severe (sân voluminos), corecție chirurgicală. La bărbatul adult, cea mai frecventă cauză de ginecomastie este folosirea unor medicamente ce determină creșterea în volum a sânului (prin influențarea hormonilor). Medicul endocrinolog, prin anamneză, va identifica medicamentul implicat și va recomanda înlocuirea lui acolo unde este posibil, cu un alt tip de medicament care să nu aibă același efect. Totodată, și la adult este nevoie de excluderea altor cauze de ginecomastie (boli severe hepatice, renale, cancere, boli genetice) prin dozări hormonale, ecografie mamară, ecografie testiculară, ecografie generală și, în cazuri selectate, consult și teste genetice.

Cancerul mamar este rar întâlnit la bărbat însă, în caz de ginecomastie, mai ales unilaterală (la un singur sân) este nevoie să fie luat în calcul. Ginecomastia (benignă) apare în special la bărbații obezi căci în țesutul adipos se găsește o enzimă care transformă testosteronul produs natural de către testiculi și, în mai mică parte, de către suprarenale, în estrogen (hormon feminin). În plus, atunci când se acumulează țesut adipos, acesta se va acumula și la nivelul sânilor determinând creșterea în volum a acestora. Creșterea în volum a sânilor la bărbat (atât la adolescent, cât și la adult) strict pe seama țesutului adipos se numește adipomastie, iar rezolvarea se găsește în scăderea în greutate. Iată încă un motiv pentru un bărbat, de a evita creșterea în greutate.

8. Osteoporoză (scăderea densității minerale osoase)

Apare odată cu avansarea în vârstă, în special la femei, după menopauză, prin pierderea principalului hormon sexual ce susține echilibrul dintre formare și pierdere de os (estrogenul). La bărbat apare mai rar, căci secreția de testosteron scade mai lent cu vârsta față de scăderea bruscă a estrogenului la femei în jurul vârstei de 50 ani. În plus, bărbații au scheletul mai mare și osul mai dens (densitate minerală osoasă ceva mai mare față de cea a femeilor). Cu toate acestea, osteoporoza apare și la bărbați și acest aspect nu trebuie neglijat deoarece principala complicație de temut a osteoporozei este fractura, în principal fractura de șold. Fractura de șold pune probleme deosebite, presupune intervenție chirurgicală, timp de recuperare îndelungat cu mobilitate mult afectată. Clinic, din păcate sunt puține semnele care însoțesc scăderea densității minerale osoase. Scăderea în înălțime, durerile osoase, modificările de postură, pot sugera apariția osteoporozei. Diagnosticul este la îndemână, prin efectuarea testului de osteoporoză (cunoscut ca “DEXA”, de la principiul radiologic folosit, Dual Energy X-ray Absorptiometry). Recomandăm efectuarea testului DEXA la bărbații peste 65 – 70 de ani, mai ales dacă au o greutate redusă, dacă prezintă simptomele mai sus menționate și dacă sunt mari fumători.

Putem recomanda efectuarea testului mai devreme de 65 de ani la bărbații cu boli cronice (boala celiacă, boli hepatice, boli renale avansate), dacă au suferit de hipertiroidie (excesul de hormon tiroidian), dacă au urmat/urmează tratament cu glucocorticoizi (Prednison, Medrol, Dexametazonă etc.) sau tratament pentru cancerul de prostată. Bineînțeles, se recomandă testul de osteoporoză la orice bărbat cu vârstă peste 50 de ani care a suferit deja o fractură de fragilitate: șold, antebraț, coloană vertebrală. Osteoporoza se tratează medicamentos, însă poate fi prevenită prin modificarea stilului de viață, o nutriție cât mai corectă, creșterea activității fizice, respectarea orelor de somn, evitarea excesului de alcool și stoparea fumatului.

Iată, deci, câteva motive care ar putea aduce un bărbat la un consult endocrinologic. Bolile endocrinologice pot afecta restul organelor și sistemelor organismului. Așa cum menționam, bărbații ajung mai rar în cabinetul medicului endocrinolog, însă cunoscând câteva semne și simptome ce pot sugera instalarea unei probleme endocrinologice, bărbatul ajunge ghidat acolo unde este nevoie și se evită astfel prelungirea traseului pacientului și amânarea consultației relevante.

Recunoașterea semnalelor pe care corpul nostru ni le trimite este primul pas către păstrarea unei stări de sănătate optime. Deși bărbații pot fi mai reticenți în a căuta asistență medicală pentru probleme endocrinologice, este crucial să înțelegem că neglijarea acestor semne poate avea consecințe serioase asupra sănătății pe termen lung. Consultul endocrinologic nu doar că oferă un diagnostic precis și tratament adecvat, dar poate fi, de asemenea, punctul de plecare în prevenirea complicațiilor. Prin urmare, este important ca fiecare bărbat să acorde atenție sănătății sale endocrinologice și să nu ezite să solicite sfatul unui specialist. În cele din urmă, sănătatea noastră este cea mai prețioasă resursă pe care o avem și merită toată atenția și îngrijirea necesară.

Vă invităm să discutați cu un medic în oricare dintre centrele noastre medicale, DigestMed Aviației sau DigestMed Militari. De asemenea, aveți posibilitatea să vă programați vizita fie utilizând platforma noastră online, fie apelând la numărul 021 9306.

Articole Similare