Sindromul colonului iritabil – LP

Sindromul de colon iritabil

Afla daca suferi de
sindromul colonului iritabil

CONTACTEAZA-NE!

Ce este sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o boala care afecteaza intestinul mare. Printre cele mai comune manifestari asociate cu aceasta afectiune se numara crampele, durerile abdominale, constipatia, diareea sau flatulenta.
Colonul iritabil se dovedeste a fi o afectiune cronica, iar tratamentul acesteia implica o serie de schimbari ale stilului de viata si, in unele cazuri medicamente si consiliere. Din fericire, aceasta boala nu creste riscul de cancer corectal.
Daca suferi de colon iritabil vei experimenta o serie de simptome specifice pentru o perioada indelungata. Printre cele mai comune simptome se numara:
durerile abdominale, crampele sau balonarea asociate cu activitatea intestinelor;
modificari ale aspectului scaunului;
senzatia de defecare incompleta.
In general, astfel de simptome pot fi corelate si cu alte afectiuni care tin de sistemul digestiv si pentru stabilirea cu exactitate a problemelor de care suferi este necesara o vizita la un specialist.

CONTACTEAZA-NE!
Ce este <strong>sindromul colonului iritabil</strong>

Diagnosticarea colonului iritabil la DigestMed

Diagnosticarea sindromului de colon iritabil nu poate fi facuta cu un singur test si din aceasta cauza tine de specialistul in probleme digestive sa stabileasca problema de care suferi. Pentru un diagnostic precis este nevoie de un istoric medical complet, un consult fizic si o serie de teste.

Pentru a stabili cu exactitate daca suferi de sindromul colonului iritabil medicul poate recomanda urmatoarele investigatii si teste:
Colonoscopie - aceasta interventie ofera posibilitatea medicilor de a vedea interiorul intestinului si de a identifica eventualele modificari si leziuni.
Tomografia computerizata sau ecografia cu substanta de contrast - o astfel de metoda de diagnosticare ofera o imagine de ansamblu asupra abdomenului.
Endoscopie digestiva superioara - aceasta metoda non-chirurgicala de diagnosticare permite examinarea vizuala a segmentelor superioare ale tubului digestiv.

CONTACTEAZA-NE!
Diagnosticarea colonului iritabil la <strong>DigestMed</strong>

„Sindromul de colon iritabil este o afectiune frecventa, prevalenta acesteia in populatia generala fiind de 10-20% si poate avea implicatii importante in calitatea vietii, in activitatea de zi cu zi si in utilizarea serviciilor medicale.”

Dr. Elena Ciuperca

Dr. Elena Ciuperca

Medic primar gastroenterolog

Care sunt cauzele care duc la sindromul colonului iritabil?

Cauzele care duc la aparitia colonului iritabil nu sunt intelese pe deplin, dar exista o serie de factori care joaca un rol important in declansarea acestei afectiuni:
Contractii musculare in intestin - cresterea in intensitate a acestor contractii poate provoca gaze, balonare sau diaree, in timp ce contractiile slabe sunt asociate cu un tranzit intestinal lent si scaune dure.
Sistemul nervos - semnalele slab coordonate intre creier si intestine pot provoca o reactie exagerata la modificarile care pot aparea in timpul digestiei si pot duce la senzatia de durere, diaree sau constipatie.
Infectii severe - colonul iritabil poate fi asociat cu un surplus de bacterii in intestine.
Evenimente stresante sau traumatizante - persoanele care au trecut prin evenimente stresante sau traumatizante la o varsta frageda au un risc mai ridicat de a suferi de sindromul de colon iritabil.
Schimbarea florei intestinale - persoanele care sufera de colonul iritabil prezinta o serie de microbi diferiti fata de persoanele sanatoase.

CONTACTEAZA-NE!
Care sunt cauzele care duc la <strong>sindromul colonului iritabil?</strong>

Ce spun pacientii nostri

Intrebari frecvente

Ce este o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica bazata pe ultrasunete prin care se pot examina organele, vasele si tesuturile intraabdominale. Spre deosebire de alte metode, ecografia abdominala este o metoda rapida de diagnostic, neiradianta, care se poate repeta ori de cate ori este nevoie si nu este dureroasa.

Cum sa te pregatesti pentru o ecografie abdominala?

Pentru efectuarea unei ecografii abdominale pacientul trebuie sa faca repaus alimentar de cel putin 4 ore si trebuie sa consume circa jumatate de litru de apa cu o ora inainte de investigatie pentru a avea vezica urinara plina. Ideal ar fi sa se evite consumul alimentelor care baloneaza cu o zi inainte de investigatie, alimente precum lactate fermentabile sau cruditati.

Cat costa o ecografie abdominala?

Costurile asociate unei ecografii abdominale variaza in functie de tipul de ecografie folosita, dar si in functie de pachetul de servicii din care face parte. Astfel, pretul unei ecografii abdominale totale poate varia intre 150 si 250 RON, iar atunci cand face parte dintr-un consult gastroenterologic costurile totale se ridica la 350 RON.