SINDROMUL DE COLON IRITABIL
Afla daca suferi de
sindromul colonului iritabil
Echipa medicala cu experienta
Echipament medical de ultima generatie
Spitalizare de zi
Servicii medicale la standarde europene
Ce este sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil este o boala care afecteaza intestinul mare. Printre cele mai comune manifestari asociate cu aceasta afectiune se numara crampele, durerile abdominale, constipatia, diareea sau flatulenta.
Colonul iritabil se dovedeste a fi o afectiune cronica, iar tratamentul acesteia implica o serie de schimbari ale stilului de viata si, in unele cazuri medicamente si consiliere. Din fericire, aceasta boala nu creste riscul de cancer corectal.
Daca suferi de colon iritabil vei experimenta o serie de simptome specifice pentru o perioada indelungata. Printre cele mai comune simptome se numara:
- durerile abdominale, crampele sau balonarea asociate cu activitatea intestinelor;
- modificari ale aspectului scaunului;
- senzatia de defecare incompleta.
In general, astfel de simptome pot fi corelate si cu alte afectiuni care tin de sistemul digestiv si pentru stabilirea cu exactitate a problemelor de care suferi este necesara o vizita la un specialist.
Diagnosticarea colonului iritabil la DigestMed
Diagnosticarea sindromului de colon iritabil nu poate fi facuta cu un singur test si din aceasta cauza tine de specialistul in probleme digestive sa stabileasca problema de care suferi. Pentru un diagnostic precis este nevoie de un istoric medical complet, un consult fizic si o serie de teste.
Pentru a stabili cu exactitate daca suferi de sindromul colonului iritabil medicul poate recomanda urmatoarele investigatii si teste:
- Colonoscopie – aceasta interventie ofera posibilitatea medicilor de a vedea interiorul intestinului si de a identifica eventualele modificari si leziuni.
- Tomografia computerizata sau ecografia cu substanta de contrast – o astfel de metoda de diagnosticare ofera o imagine de ansamblu asupra abdomenului.
- Endoscopie digestiva superioara – aceasta metoda non-chirurgicala de diagnosticare permite examinarea vizuala a segmentelor superioare ale tubului digestiv.
Care sunt cauzele care duc la sindromul colonului iritabil?
Cauzele care duc la aparitia colonului iritabil nu sunt intelese pe deplin, dar exista o serie de factori care joaca un rol important in declansarea acestei afectiuni:
- Contractii musculare in intestin – cresterea in intensitate a acestor contractii poate provoca gaze, balonare sau diaree, in timp ce contractiile slabe sunt asociate cu un tranzit intestinal lent si scaune dure.
- Sistemul nervos – semnalele slab coordonate intre creier si intestine pot provoca o reactie exagerata la modificarile care pot aparea in timpul digestiei si pot duce la senzatia de durere, diaree sau constipatie.
- Infectii severe – colonul iritabil poate fi asociat cu un surplus de bacterii in intestine.
- Evenimente stresante sau traumatizante – persoanele care au trecut prin evenimente stresante sau traumatizante la o varsta frageda au un risc mai ridicat de a suferi de sindromul de colon iritabil.
- Schimbarea florei intestinale – persoanele care sufera de colonul iritabil prezinta o serie de microbi diferiti fata de persoanele sanatoase.