Reflux gastroesofagian: tratament recomandat de specialist

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog

Boala de reflux gastroesofagian este o patologie des intalnita, ce se instaureaza de regula o data cu inaintarea in varsta sau in cazul unui stil de viata nesanatos. 

O diagnosticare corecta si precoce este importanta pentru modificarea timpurie a factorilor favorizanti si urmarea unui tratament pentru reflux gastroesofagian corespunzator este esential pentru evitarea complicatiilor grave.  

Boala de reflux gastroesofagian se vindeca?

In stadiile initiale, modificarea stilului de viata si tratamentul medicamentos sunt foarte eficiente, iar refluxul gastroesofagian se amelioreaza. Succesul depinde de mai multi factori: tipul de reflux (biliar-alcalin sau gastric- acid), de prezenta unei hernii gastrice transhiatale, de alte boli asociate, de aderenta la tratament si modificarea stilului de viata. In cazul refluxului gastric acid raspunsul la tratamentul medicamentos este unul foarte bun.

In unele situatii, cand este prezenta hernia gastrica transhiatala, vindecarea nu este posibila doar cu tratament medicamentos, deoarece aceasta este o modificare anatomica care persista. Astfel, singurul mod de vindecare este interventia chirurgicala de reconstructie a sficterului esofagian inferior. 

Boala de reflux gastroesofagian se vindeca, dar acest lucru este individualizat, durata si metodele folosite pentru vindecare fiind diferite de la pacient la pacient. 

Refluxul Gastroesofagian Tratament

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian are ca scop ameliorarea simptomelor, prevenirea revenirii acestora, vindecarea esofagitei si prevenirea complicatiilor. 

Mijloacele terapeutice utile sunt: modificarea stilului de viata (masuri igieno-dietetice), tratamentul medicamentos si tratamentul chirurgical.  

Scopul terapiei medicamentoase este de a scadea aciditatea intragastrica si este cea mai simpla metoda de abordare diagnostica si terapeutica a bolii de reflux gastroesofagian. In prezenta simptomelor tipice de boala si in absenta simptomelor de alarma este indicata initierea tratamentului cu inhibitori de pompa de protoni, fara a fi necesare investigatii suplimentare. Ameliorarea simptomelor la tratamentul antisecretor sustine diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian.  

Administrarea de inhibitori de pompa de protoni (Omeprazol, Esomeprazol,  Pantoprazol, Rabeprazol) timp de 8 saptamani este tratamentul de electie pentru ameliorarea simptomatologiei si vindecarea esofagitei. Durata tratamentului este totusi individualizata, pentru unii pacienti fiind suficiente 4 saptamani de tratament, iar pentru altii fiind necesar un tratament de intretinere de durata mai lunga, uneori cu doze mai mici. La pacientii care nu raspund la acest tratament sunt indicate investigatii suplimentare. 

Alte clase de medicamente care sunt utilizate in tratamentul bolii de reflux sunt: 

  • medicamente care reduc productia de acid (antagonisti ai receptorilor H2): ranitidina, famotidina;
  • medicamente care protejeaza mucoasa de agresiunea acida si favorizeaza procesul de vindecare: sucralfat;
  • medicamente care formeaza o solutie vascoasa ce ramane la suprafata fluidului intragastric ca o bariera mecanica: alginatul de sodiu;
  • antiacide – neutralizeaza acidul gastric, cu efect de scurta durata: hidroxid de magneziu si de aluminiu, carbonat de calciu si de magneziu.

Daca modificarea stilului de viata si tratamentul medicamentos nu dau rezultate sau daca boala de reflux este favorizata de prezenta unei hernii gastrice transhiatale, astfel fiind necesar un tratament medicamentos pentru timp indelungat, este indicat tratamentul de reflux gastroesofagian chirurgical.

Stabilirea indicatiei operatorii se face de catre un medic chirurg specializat in chirurgie esofagiana care evalueaza in prealabil beneficiul pe care interventia il poate aduce. Astfel, in urma unei evaluari amanuntite, acesta indica interventia chirurgicala numita chirurgie antireflux care presupune realizarea unei fundoplicaturi pe cale laparoscopica (minim invaziva). In cadrul acesteia se consolideaza sfincterul esofagian inferior (inelul muscular dintre stomac si esofag),  prin formarea unei valve alcatuite din peretii stomacului infasurati in jurul esofagului distal. Acest lucru creste eficienta sficterului esofagian inferior si previne refluxul gastroesofagian. 

Modificarea stilului de viata

Modificarea stilului de viata trebuie indicata la toti pacientii cu boala de reflux gastroesofagian. Aceasta este eficienta doar in cazurile cu simptome usoare, altminteri ramane o solutie adjuvanta altor metode terapeutice. 

Se incearca modificarea factorilor comportamentali care influenteaza mecanismele de aparare ale mucoasei esofagiene. 

Sunt indicate in principal:

  • evitarea intinderii la orizontala dupa mese;
  • reducerea volumului meselor (mese mici si dese);
  • ultima masa sa fie luata cu 2-3 ore inainte de culcare;
  • ridicarea capului in pat cu ajutorul a cateva perne;
  • renuntarea la fumat si la consumul de alcool;
  • evitarea alimentelor ce pot declansa sau agrava simptomele: grasimi, prajeli, ciocolata, cafea, ceai negru, bauturi carbogazoase, menta, citrice, condimente;
  • evitarea consumului unor medicamente: diazepam, teofilina, narcotice, blocante ale canalelor de calciu, anticolinergice, bifosfonati, anticolinergice, preparate cu progesteron. 

Daca prezinti simptome de reflux gastroesofagian si ai nevoie de un tratament adecvat tie, te asteptam la clinica DigestMed!

refluxul gastroesofagian tratament
Articole Similare