Endoscopia digestiva: indicatii si capacitati terapeutice

 

Cuvantul „endoscopie” este format din prefixul grecesc „endo” (inauntru) şi verbul „skopein” (a vedea, a observa). Primele incercari ale medicilor de a extinde examenul clinic in zone ale corpului uman inaccesibile vederii, dateaza de pe vremea civilizaţiilor greco-romane şi egiptene. Inainte de secolul XX, insa, aceste tentative au fost sortite esecului, in principal din cauza instrumentelor inadecvate si chiar periculoase. Evolutia tehnologica ulterioara a favorizat dezvoltarea endoscoapelor moderne de astazi, care permit accesul direct la nivelul majoritaţii organelor cavitare ale organismului uman, fiind utilizate de un mare numar de specialitati chirurgicale si medicale, atat in diagnosticul, cat si in tratamentul unui spectru foarte variat de afectiuni.

 

Cand se foloseste, ce aparatura este necesara si ce boli depisteaza aflati din articolul publicat de csid.ro in urma unui interviu acordat de colegul nostru, Dl. Dr. Tudor Arbanas – medic primar gastroenterolog, doctor in Stiinte Medicale, autor si co-autor a 6 carti de specialitate, 12 articole publicate si 50 de lucrari prezentate la congrese.

 

[su_button url=”http://www.csid.ro/health/sanatate/endoscopia-digestiva-indicatii-si-capacitati-terapeutice-17210760/” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Afla mai multe detalii de la specialistul nostru[/su_button]

 

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare