Boala celiaca

Boala celiaca este o afectiune cronica, ce se manifesta prin intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten afecteaza o persoana din 300, insa frecventa cazurilor nediagnosticate este mai mare. Aceasta apare cu preponderenta in copilarie, sub varsta de 5 ani ani sau la varsta adulta , intre 30-40 ani.

Manifestarile caracteristice includ diaree, varsaturi, durere abdominala, balonare, scadere in greutate, dar sunt si multe cazuri asimptomatice sau care se manifesta atipic. Pot aparea intarzieri de crestere la copii sau anemie prin deficit de fier.

„Tratamentul in boala celiaca consta in dieta permanenta fara gluten. Trebuie evitate toate alimentele care contin gluten: grau, secara, orz si, initial, trebuie evitat si ovazul. Maltul, implicit berea, trebuie de asemenea exclus (cel din porumb este permis). “- spune Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterologie.
Dr. Adelina Popescu, vorbeste in cel mai nou articol pentru Libertateapentrufemei.ro despre regimul alimentar in cazul pacientilor cu boala celiaca.

[su_button url=”https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/boala-celiaca-163486″ target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Citeste articolul complet aici[/su_button]

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare