Ecograf Arietta 850SE
De la introducerea examinărilor bazate pe ultrasunete în practica medicală (de către medicul australian Karl Dussik, în 1942), extraordinara evoluție tehnologică din ultimele decenii a făcut ca ecografia (obținerea de imagini a diferitelor structuri ale organismului uman cu ajutorul ecoului produs de ultrasunete) să devină indispensabilă atât în stabilirea unui diagnostic precis, cât și în ghidarea unor proceduri terapeutice eficiente în majoritatea specialităților medicale.
Managementul corect al pacienților cu afecțiuni gastroenterologice, endocrinologice și chirurgicale se bazează într-o mare măsură pe calitatea aparaturii utilizate în evaluarea imagistică a organelor afectate.
Analizând cu atenție diferitele opțiuni, pentru atingerea obiectivelor de calitate stabilite în evaluarea ecografică a pacienților noștri, specialiștii clinicii au ales platforma de ultrasonografie Arietta 850SE (produsă de Corporația FUJIFILM). Trei criterii principale privind funcționalițile au stat la baza achiziției: calitatea excepțională a imaginii, ușurința procesului de obținere, capacitatea de analiză și înregistrare a informațiilor dorite, respectiv existența unor aplicații informatice dedicate evaluării organelor digestive.
În cazul platformei Arietta 850SE creșterea acurateței imaginilor obținute se bazează pe progrese semnificative în construcția sondelor ecografice, în modul de generare a undelor și în prelucrarea informatică a imaginilor obținute.
Utilizarea în generarea ultrasunetelor a cristalului piezoelectric unic stă la baza tuturor sondelor folosite, oferind o precizie superioară și posibilitatea obținerii unor benzi foarte largi de frecvență. Integrarea plachetelor de siliciu de ultimă generație în evoluția transductoarelor 4G CMUT (Capacitive Micro-machined Ultrasound Transducer) permite utilizarea aceleiași sonde pentru o gamă extrem de largă de examinări ecografice. Generarea și recepția de fascicule de ultrasunete cu caracteristici variabile, prin tehnologia efocusing, îmbunătățește semnificativ raportul dintre sunetul reflectat și zgomotul de fond și elimină necesitatea focalizării regiunii de interes, claritatea imaginii fiind similară pe întregul câmp de examinare. Vizualizarea structurilor este ameliorată suplimentar prin utilizarea ultimelor tehnologii de procesare a imaginii, care clarifică liniile de demarcație dintre țesuturi. În final, medicul examinator poate evalua rezultatul pe un monitor LCD de înaltă rezoluție și unghi larg de vizualizare.
Pe lângă încorporarea tuturor acestor tehnologii revoluționare, platforma Arietta 850SE are și un design foarte ergonomic, gândit să reducă la minimum efortul examinatorului, scurtând durata procedurii și asigurând un confort superior atât medicului, cât și pacientului. Consola de control a aparatului se bazează pe 5 butoane care, alături de existența funcției de selecție pe ecran cu ajutorul trackball-ului, permit un acces rapid la cele mai avansate funcții. Medicul poate selecta o multitudine de protocoale de examinare preîncărcate care elimină necesitatea efectuării de reglaje suplimentare, adaptate fiecărei situații în parte. Afișarea automată pe ecran a unor instrucțiuni sau avertismente facilitează de asemenea eficiența și acuratețea evaluării. Este disponibilă și o gamă largă de funcții automate de măsurare. Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este elastografia tisulară în timp real. Funcția AFS (Auto Frame Selection) alege automat cel mai bun cadru pentru realizarea măsurătorii, iar ASR (Assist Strain Ratio) localizează aria de interes (ROI – Region Of Interest) în care se efectuează aceasta, eliminând, prin utilizarea unui singur buton, trei dintre pașii care trebuiau efectuați la măsurătoarea manuală.
Arietta 850SE operează cu o serie întreagă de aplicații avansate destinate să sprijine medicul într-o mare varietate de situații clinice. Conceptul sonografiei virtuale în timp real (RVS – Real-time Virtual Sonography), lansat de FUJIFILM în 2003, care permite fuzionarea imaginilor obținute ecografic cu cele din tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN), a continuat să evolueze. Funcția de detecție a mișcărilor corporale facilitează înregistrarea automată a imaginilor fuzionate în timpul obținerii imaginilor CT / RMN, cu actualizarea sincronizării ori de câte ori sunt detectate mici modificări ale poziției pacientului în timpul examinării RVS. Un alt exemplu este funcția de localizare a vârfului acului de biopsie în cursul procedurilor de ecografie intervențională.
Ecografia cu contrast a devenit o componentă indispensabilă a evaluării pacienților într-o multitudine de situații clinice. Sondele de înaltă densitate și cu generare variabilă a ultrasunetelor asigură aparatului Arietta 850SE o capacitate superioară de detecție a agenților de contrast. Opțiunea ITM (Inflow-time Mapping) permite afișarea parametrică a timpului până la încărcarea maximă cu contrast, colorând diferit țesuturile în funcție de amplificarea semnalului.
Progrese semnificative s-au înregistrat și în domeniul elastografiei. Elastografia tisulară în timp real (RTE – Real Time Elastography) măsoară rigiditatea țesuturilor și o afișează pe monitor într-o hartă de culori. Una dintre principalele aplicații este reprezentată de evaluarea stadiului fibrozei la pacienții cu hepatite cronice virale. Acest tip de examinare este însă foarte util și în evaluarea leziunilor tiroidei.
O altă metodă de evaluare a densității țesuturilor este reprezentată de generarea, printr-un puls de ultrasunete, a unor unde de forfecare a căror viteză de propagare prin țesuturi variază cu rigiditatea acestora. Pe lângă măsurarea suplimentară a nivelului fibrozei la pacienții cu hepatită cronică virală, elastografia cu unde de forfecare (SWE – Shear Wave Elastography) permite și estimarea stadiului steatozei la pacienții cu ficat gras.
În mod evident, descrierea de mai sus nu epuizează performanțele tehnice ale platformei Arietta 850SE și este menită doar să ofere pacienților noștri o dovadă că una dintre principalele preocupări ale specialiștilor din clinica DigestMed este de a asigura accesul la explorări imagistice de vârf care să asiste la obținerea unui diagnostic corect și la recomandarea unui tratament eficient.