Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Dezvoltată pe principiul sonarului, utilizat in Al Doilea Război Mondial pentru detectarea submarinelor, vaselor sau avioanelor inamice, ultrasonografia este o tehnică imagistică în care sunt utilizate sunete de frecvență înaltă, a căror reflexie (ecou) creează o imagine a structurilor aflate în interiorul corpului uman, cum ar fi: ficatul, vezica biliară, pancreasul, rinichii, prostata, inima, vasele de sânge și nu numai. Chiar și organele situate mai superficial, cum ar fi tiroida sau sânii, pot fi evaluate prin această metodă.

Pentru că nu iradiază și este larg accesibilă, ultrasonografia (numită și ecografie) este larg utilizată pentru diagnostic și ghidarea unor proceduri terapeutice, în majoritatea specialităților medicale. Ea a devenit, practic, o completare absolut necesară a examenului clinic pe care medicul din orice specialitate îl face pacientului său, în încercarea de a pune un diagnostic corect.

Odată cu progresul tehnologic înregistrat în ultimele decenii, ecografele au evoluat și ele extrem de mult. Pe deoparte a avansat componenta lor electronica, pe de alta programele informatice care controlează calitatea imaginii oferite de aparat în diferite circumstanțe de utilizare.

Astfel imaginile obținute cu aparatele de ultimă generație sunt mult mai clare decât în trecut. Din acest motiv putem vedea și caracteriza leziuni mult mai mici. În cazul în care acestea au un caracter progresiv (se măresc în timp), diagnosticul lor mai precoce poate îmbunătății semnificativ șansa de vindecare pentru pacient.

O altă caracteristică importantă a ecografiei, pe lângă vizualizarea structurilor anatomice, este capacitatea de a vizualiza curgerea sângelui prin sistemul vascular, oferind date despre permeabilitatea vaselor, direcția fluxului de sânge, viteza sa de curgere și turbulența acestuia. Ultimele generații de ecografe sunt capabile să vizualizeze și trecerea prin vase a unor substanțe speciale de contrast, permițând obținerea unor imagini similare tomografiei computerizate sau rezonanței magnetice cu contrast. În acest mod se pot obține informații suplimentare despre leziuni solide depistate în organele corpului uman, în special despre caracterul lor benign (fără risc de progresie sau complicații ulterioare) sau malign (canceros). Un avantaj major al substanțelor de contrast utilizate în ultrasonografie este reprezentat de riscul extrem de redus de apariție al unor efecte secundare.

Un progres semnificativ în dezvoltarea ecografelor moderne este reprezentat și de capacitatea acestora de a măsura rigiditatea unui organ sau a unei leziuni, printr-o tehnică numită elastografie. Această tehnologie permite estimarea fibrozei prezente într-un organ, informație foarte importantă, de exemplu, în cazul afecțiunilor hepatice cronice, care pot evolua în timp la ciroză (boală heatică avansată, cu risc major de complicații majore). O altă aplicație esențială a acestei tehnologi rezidă în capacitatea de a diferenția țesutul tumoral de cel inflamator, cu implicații deosebite în gestionarea ulterioară a pacientului.

Pentru ca pacienții să beneficieze maximal de aceste capacități diagnostice, pe care tehnologia de ultimă oră le pune la dispoziția medicului examinator, echipa de specialiști a clinicii Digestmed a optat pentru un ecograf Arietta 750. Pe lângă faptul că acest aparat se distinge prin calitatea deosebită a imaginii, capacitatea de efectua elastografie și examinări cu substnță de contrast, el oferă și multiple moduri de exminare, adaptate situației clinice a pacientului și obiectivelor unei clinici axate pe specialitățile de Gastroenterologie și Endocrinologie.