Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Inovatii tehnologice in endoscopia digestiva – Videocapsula Endoscopica

Articol scris de Dr. Adelina Popescu, Medic Primar Gastroenterolog.

In ultimii ani, tehnologia endoscopica a inregistrat progrese semnificative, permitand medicilor sa realizeze examinari precise si neinvazive ale afectiunilor digestive. O noua inovatie consta in utilizarea videocapsulei endoscopice, care presupune inghitirea unei capsule prevazute cu o microcamera, ce filmeaza in timp real pe masura ce trece prin tractul digestiv.

Comparativ cu endoscoapele traditionale, care sunt introduse pe cale orala sau transanala,  utilizarea videocapsulei endoscopice nu se asociaza cu neplacerea introducerii unui instrument endoscopic in tubul digestiv si este indicata in examinarea intestinului subtire, care este greu de accesat prin intermediul endoscopiei clasice.

1. Ce este videocapsula endoscopica? 

Videocapsula endoscopica este o metoda neinvaziva de investigatie a tractului digestiv care consta in inghitirea unei capsule cu camera video ce filmeaza si inregistreaza imaginile tubului digestiv pe interior. 

In 1980, la Boston, inginerul Gavrial Iddan si medicul gastroenterolog Eitan Scapa, ambii israelieni, au fost cei care au creat pentru prima data conceptul capsulei endoscopice.

Cu toate acestea, abia in anul 2001 a fost aprobat de catre FDA primul model al tehnologiei videocapsulei, iar de atunci aceasta tehnologie a inregistrat progrese semnificative pana in prezent.

2. Rolul videocapsulei endoscopice 

Rolul principal al videocapsulei este de a evalua segmentul de intestin subtire care nu poate fi vizualizat complet prin endoscopie digestiva superioara si colonoscopie. 

Indicatiile unei astfel de investigatii sunt:

– Depistarea surselor de hemoragie digestiva in cazul pacientilor cu anemie feripriva, la care gastroscopia si colonoscopia nu au evidentiat o posibila sursa de sangerare;

– Diagnosticarea si monitorizarea bolii Crohn, o boala inflamatorie intestinala de cauza autoimuna ce se poate manifesta frecvent cu ulcere la nivelul intestinului subtire, dar si la nivelul stomacului sau colonului;

– Monitorizarea pacientilor cu intoleranta la gluten care nu raspund la dieta specifica.

3. Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru aceasta procedura? 

Pregatirea necesara evaluarii cu videocapsula consta in repaus digestiv cu 12 ore inainte de ingerare si consumul unei substante purgative cu rol in golirea de continut a tubului digestiv. Pe langa aceasta substanta purgativa, este important ca pacientul sa consume multe lichide limpezi, indulcite sau nu. 

Pacientii care iau suplimente de fier trebuie sa opreasca administrarea lor cu aproximativ 4 zile inainte. Persoanele cu medicatie cronica trebuie sa amane tratamentul cu 2 ore dupa ce au ingerat videocapsula si urmatoarea masa sa fie abia peste 4 ore, in tot acest timp putand consuma doar lichide limpezi.

4. La ce ma pot astepta in timpul endoscopiei cu videocapsula? 

In mod normal, pacientul care inghite videocapsula nu simte nimic. Timpul in care aceasta traverseaza tubul digestiv este cuprins intre 3 si 30 ore. 

Daca dupa 72 ore nu va fi eliminata, exista posibilitatea retentiei capsulei, adica a unui blocaj al acesteia la nivelul unui segment de tub digestiv. In aceasta situatie se face tomografie computerizata pentru a identifica locul obstructiei.

5. Ce se intampla dupa endoscopia cu videocapsula? 

Dupa eliminarea videocapsulei, aceasta se recupereaza cu un kit special si se inmaneaza medicului pentru descarcarea si interpretarea imaginilor. Ulterior, se elibereaza un raport medical cu concluziile investigatiei si tratament, unde este cazul.

6. Care sunt posibilele complicatii ale endoscopiei cu videocapsula? 

Cu putine riscuri implicate, videocapsula endoscopica este o investigatie sigura. Pentru a preveni aparitia complicatiilor si a se asigura de oportunitatea explorarii este necesar ca pacientii sa efectueze un consult de specialitate inainte de a face procedura. 

Cea mai intalnita problema care poate aparea este retentia capsulei, care poate fi cauzata de obstructii in diferite segmente ale tubului digestiv, in special la nivelul colonului si intestinului subtire. In cazul in care exista suspiciunea unei astfel de obstructii, se recomanda efectuarea unei tomografii computerizate sau RMN abdomino-pelvin, cu sau fara utilizarea unei substante de contrast.

Concluzii 

Timp indelungat, explorarea tubului digestiv a fost incompleta. Videocapsula endoscopica a revolutionat posibilitatile de diagnostic prin utilizarea celei mai moderne si mai putin invazive tehnologii care permite caracterizarea segmentului cel mai dificil de evaluat al tubului digestiv din cauza lungimii sale si a plasarii centrale, intestinul subtire.

Pentru a afla daca aceasta investigatie va este recomandata va invitam la un consult de specialitate. 

Dupa ce v-ati facut programarea online sau telefonic intr-una din clinicile DigestMed (DigestMed Aviatiei sau DigestMed Militari), pana in ziua consultului, puteti afla mai multe informatii aici despre Videocapsula Endoscopica cu 4 camere CapsoCam Plus.

videocapsula endoscopica
Articole Similare