Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Varice esofagiene: simptome si tratament

Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog

Varicele esofagiene sunt o complicatie a aparitiei hipertensiunii portale in sistemul vascular digestiv. Hipertensiunea portala inseamna cresterea presiunii in vasele de sange care transporta nutrientii alimentari de la intestine catre ficat. Aceste vase de sange formeaza sistemul port, reprezentat de vena porta. Vena porta furnizeaza 70% din necesarul de sange pentru ficat. Un mecanism de adaptare a cresterii presiunii sangelui din vena porta este formarea unor noi vase de sange care reduc partial aceasta presiune. Aceste noi vase de sange se numesc colaterale si majoritatea sunt reprezentate de varice esofagiene, gastrice sau rectale. 

Ce sunt varicele esofagiene?

Varicele esofagiene sunt vase de sange colaterale care se formeaza la nivelul esofagului in urma cresterii presiunii sangelui in vena porta. Ele apar ca niste vene in interiorul esofagului si se pot prelungi pana in stomac. In functie de dimensiunea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, incepand de la gradul I si crescand progresiv catre gradul IV.

Cauze de aparitie  

Varicele esofagiene sunt o consecinta a hipertensiunii portale. Hipertensiunea portala are mai multe cauze de aparitie, care sunt impartite in 3 categorii in functie de localizarea sistemului vascular digestiv fata de ficat: 

Cauze prehepatice 

In care apar modificari la nivelul venei porte: 

  • vena porta de mici dimensiuni sau absenta congenital;
  • comunicare intre vena porta si artere;
  • tromboza vena porta;
  • cavernom portal;
  • compresie exterioara a venei porte.

Cauze hepatice 

Sunt cele mai frecvente cauze de aparitie a varicelor esofagiene si sunt reprezentate de boli hepatice cronice virale, alcoolice, autoimune, medicamentoase sau metabolice.

Cauze posthepatice 

  • anomalii ale venelor hepatice (tromboze, neoplazii, abcese);
  • anomalii ale venei cave inferioare (obstructie prin membrane sau tromboze);
  • anomalii cardiace (insuficienta cardiaca dreapta, pericardita constrictiva, cardiomiopatie dilatativa).

Varice esofagiene: simptome

Varicele esofagiene se manifesta intr-un singur mod: prin sangerare. Aceasta sangerare, denumita medical hemoragie digestiva superioara prin efractie variceala, se manifesta fie prin hematemeza, adica varsaturi cu sange, fie prin melena, adica scaun negru „ca pacura”. Atunci cand sangerarea este masiva poate aparea hematochezia, adica scaunul cu sange rosu sau cheaguri. Varsaturile cu sange pot aparea sub forma sangelui rosu sau sub forma „zatului de cafea”, care semnifica sange digerat. Intr-un episod de hemoragie digestiva variceala pot aparea si simptome ale decompensarii cardiace determinate de pierderea unei cantitati mari de sange:

  • puls accelerat;
  • hipotensiune;
  • alterarea starii de constienta pana la coma sau chiar stop cardiorespirator. 

In majoritatea cazurilor, hemoragia digestiva variceala se opreste spontan, insa este esentiala prezentarea la camera de garda atunci cand apar semne ale unei hemoragii digestive.

Manifestarile hipertensiunii portale sunt numeroase, majoritatea fiind legate de boala hepatica cronica: 

  • aparitia unor vase de sange colaterale la nivelul peretelui abdominal;
  • marirea de volum a abdomenului prin lichid de ascita;
  • hernie ombilicala;
  • umflarea membrelor inferioare;
  • alterarea starii de constienta;
  • ingalbenirea tegumentelor, etc.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul varicelor esofagiene se face prin endoscopie digestiva superioara, fiind cea mai precisa metoda de evaluare si monitorizare a acestei complicatii. In diagnosticarea unei boli hepatice cronice avansate este esentiala evaluarea endoscopica superioara in vederea depistarii si stadializarii varicelor esofagiene. In functie de gradul varicelor esofagiene se stabilesc tratamentul si monitorizarea pe termen lung. De multe ori varicele esofagiene sunt diagnosticate atunci cand sangereaza, in urma unei endoscopii digestive superioare efectuate in urgenta. Exista si alte metode imagistice de diagnosticare a varicelor esofagiene, precum tomografia sau RMN-ul abdominal, insa nu ofera posibilitatea stadializarii lor.  

Tratamentul varicelor esofagiene se face in functie de gradul lor, astfel ca varicele de gradul I sunt doar monitorizate endoscopic la doi ani; de la varicele de grad II spre IV se intervine cu tratament medicamentos care scade presiunea sangelui in sistemul venei porte, iar la varicele de grad III sau IV se practica preventiv sedinte de ligatura endoscopica sau bandarea variceala, adica se monteaza inele de cauciuc la nivelul varicelor de grad mare prin intermediul endoscopiei digestive superioare; aceasta manevra reduce riscul de sangerare al varicelor esofagiene. In hemoragia digestiva superioara prin efractie variceala, ligatura endoscopica este tratamentul de electie care poate salva viata pacientului. 

Ca masura de preventie, puteti face un screening digestiv medical la clinica DigestMed pentru a verifica daca ati dezvoltat varice esofagiene. 

varice-esofagiene-endoscopie-digestiva-superioara
Articole Similare