Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Cum te poti proteja de ulcerul peptic

Articol scris de Dr. Oana Plotogea, medic specialist gastroenterolog.

Ulcerul peptic cuprinde ulcerul gastric si ulcerul duodenal, fiind caracterizat de defecte/intreruperi ale mucoasei gastrice, respectiv duodenale, extinse in stratul muscular al mucoasei ce pot penetra peretele gastric pana la seroasa. Cel mai frecvent afectate sunt stomacul si duodenul proximal, insa nu este exclusa implicarea esofagului inferior, a duodenului distal si a jejunului. 

Din punct de vedere epidemiologic, ulcerul peptic are o prevalenta de 5-10% in populatia generala, pe parcursul vietii si o incidenta de 0,1-0,3%/an. Ulcerul duodenal se intalneste mai frecvent decat cel gastric si are o prevalenta superioara la sexul masculin. Incidenta ulcerului peptic creste o data cu varsta atat in cazul ulcerului duodenal cat si a celui gastric. 

Cauze si factori de risc pentru ulcer peptic  

Pana nu demult se considera ca ulcerul peptic apare ca o consecinta a hipersecretiei acide gastrice asociata dietei sau stresului emotional. De fapt, in aparitia bolii peptice ulceroase sunt incriminate mai multe mecanisme, cum ar fi dezechilibre ale factorilor de agresivitate (ex. pepsina, acidul clorhidric), respectiv ale celor de protectie (mucus, bicarbonat etc.), precum si factori de mediu si factori individuali.  

Perceptia clasica asupra etiologiei ulcerului peptic s-a schimbat odata cu descoperirea infectiei cu Helicobacter pylori (H. pylori) şi administrarea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). De altfel, actualmente, acestea reprezintă si principalele cauze ale ulcerului peptic. Alti factori de risc implicati in aparitia ulcerului peptic sunt: 

  • Fumatul; 
  • Consumul de cocaina si metamfetamine; 
  • Patologii asociate cu hipersecretia gastrica: gastrinoame – sindromul Zollinger Ellison, fibroza chistica, hiperparatiroidismul; 
  • Boli inflamatorii (boala Crohn) si infiltrative (sarcoidoza); 
  • Patologii maligne: limfoame, cancer pulmonar; 
  • Ulcere de anastomoza din rezectiile gastrice subtotale pentru tumori gastrice; 
  • Infectii virale (ex. citomegalovirus, herpes virus – la pacientii imunocompromisi); 
  • Radio si chimioterapia; 
  • Stressul intalnit la pacientii cu interventii chirurgicale, arsuri, traumatisme sau la pacientii care necesita internare in sectie de terapie intensiva; 
  • Administrarea anumitor medicamente: corticosteroizii, bifosfonatii, antidepresivele de tipul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei, fluorouracil. 

Recent, au fost descrise ulcerele peptice asociate depresiei si ulcerele peptice idiopatice a caror cauza nu poate fi stabilita, in ciuda efectuarii investigatiilor specifice. 

Pe de alta parte, o serie de factori considerati traditionali ca fiind de risc, au fost infirmati de studii recente. Astfel, dieta condimentata, cafeina sau consumul moderat de etanol, in absenta altor factori reali de risc, nu reprezinta per se cauze de aparitie a ulcerelor peptice. 

Diagnostic si metode de tratament 

Din punct de vedere clinic, simptomul cardinal al bolii ulceroase este durerea abdominala localizata in epigastru, mai rar in hipocondrul drept, in cazul ulcerului duodenal. Durerea poate avea caracter de arsura, uneori de foame dureroasa. Luand in considerare faptul ca simptomele sunt nespecifice, diagnosticul modern al ulcerului peptic se realizeaza cu ajutorul endoscopiei digestive superioare care certifica prezenta ulcerului, stabileste localizarea, dimensiunile, stadiul si poate fi utilizata ca metoda de tratament in cazul ulcerelor peptice hemoragice. Managementul ulcerului peptic cuprinde: 

  • Evitarea factorilor de risc ulcerogeni: fumatul, consumul de AINS, aspirina, tratamentul infectiei cu H. pylori etc. 
  • Tratamentul medicamentos – atat pentru vindecarea formele active cat si ca tratament de mentinere; cele mai eficiente sunt medicamentele antisecretorii de tipul inhibitorilor de pompa de protoni (ex. Omeprazol, Lansoprazol, Pantoprazol, Esomeprazol, Rabeprazol). 
  • Tratamentul endoscopic – se adreseaza ulcerelor peptice complicate prin hemoragie digestivă 
  • Tratamentul chirurgical – a fost înlocuit de cel endoscopic, dar ramane rezervat cazurilor refractare la hemostaza endoscopica sau ulcerelor complicate cu perforatie manifestate prin peritonita. 

Cum poate fi prevenit ulcerul peptic? 

Ulcerul peptic poate fi prevenit prin evitarea si tratarea factorilor de risc amintiti. Se recomanda ca AINS sa fie utilizate rational, pe perioade cat mai scurte posibil si in doze mici sau sa fie inlocuite de acetaminofen. De asemenea, prevenirea ulcerului peptic la pacientii cu risc crescut, care necesita tratament cronic cu aspirina sau alte AINS si asociaza si alti factori predispozanti, se realizeaza prin administrarea de inhibitori de pompa de protoni in doze reduse profilactice. 

Pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat pentru ulcer peptic, va asteptam la o programare la clinica DigestMed.

Ulcer peptic, simptome, DigestMed
Articole Similare