2021-02-17
Ulcer gastric – cand si de ce apare?
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar Gastroenterologie
Adesea, durerea de stomac este atribuita unui ulcer gastric, fara un diagnostic ferm, pe baza simptomelor sau in urma unei ecografii abdominale. Ce este ulcerul, cum apare, cum il diagnosticam si cum il tratam- acestea sunt subiectele pe care incercam sa le lamurim in acest articol.
Ideea de a avea ulcer este privita cu teama si exista convingerea ca da
ca ai avut o data ulcer il vei avea toata viata. Insa ulcerul este in prezent o afectiune vindecabila prin tratament medicamentos in majoritatea cazurilor si chiar daca apar complicatii, acestea se rezolva frecvent endoscopic sau cu medicamente.
Ce inseamna un ulcer gastric sau duodenal?
Ulcer peptic este denumirea generica pentru ulcerele gastrice si duodenale si semnifica un defect de mucoasa, o rana mai profunda situata la nivelul stomacului sau duodenului produsa sub actiunea acidului si a enzimelor gastrice.
De obicei aceasta rana apare ca urmare a unui dezechilibru intre factorii de aparare a mucoasei (secretia de mucus, de bicarbonat si o circulatie sangvina adecvata) si factorii de agresiune (acidul clorhidric si enzimele gastrice). Acest dezechilibru poate fi produs de diversi factori (infectii, medicamente, boli renale sau pulmonare) fie prin scaderea mecanismelor de aparare fie prin exacerbarea factorilor de agresiune.
Atunci cand erodarea mucoasei ajunge la un vas de sange se produce hemoragia digestiva ca si complicatie a ulcerului. Cu cat vasul de sange erodat este mai mare cu atat sangerarea va fi mai severa.
Eroziunea mucoasei poate fi si mai profunda si sa strabata intregul perete gastric sau duodenal. Astfel se produce perforatia digestiva cu scurgerea acidului, a enzimelor gastrice si a alimentelor in cavitatea abdominala cu peritonita consecutiva sau penetrarea in alt organ.
Ulcerul gastric si ulcerul duodenal
Sunt diferente semnificative intre cele doua tipuri de ulcer, in afara localizarii in segmente digestive diferite.
Ulcerul duodenal apare in conditiile unei secretii crescute de acid la nivelul stomacului. Odata stabilit diagnosticul, nu necesita de obicei monitorizare intrucat nu exista riscul de a fi malign.
Pacientii cu ulcer gastric au mai frecvent o scadere a secretiei acide gastrice, iar ulcerul gastric poate fi o prezentare a unui cancer gastric, asadar se indica la diagnostic prelevarea de biopsii din marginile ulcerului si se monitorizeaza vindecarea.
Avand in vedere ca cel mai frecvent factor cauzal al ulcerului este infectia cu Helicobacter pylori, se pare ca localizarea lui intr-o zona sau alta a stomacului este responsabila de modificarea secretiei acide si de aparitia ulcerului gastric sau duodenal.
Localizarea bacteriei in zona verticala a stomacului, specializata in productia de acid are drept consecinte scaderea aciditatii si aparitia ulcerului gastric sau a cancerului gastric. Atunci cand Helicobacter se localizeaza in portiunea orizontala a stomacului, antrul gastric, apare hiperaciditatea si se dezvolta ulterior ulcer duodenal.
Ulcer gastric – cauze si factori de risc
De obicei factorii de risc sunt aceiasi si pentru ulcerul gastric si pentru cel duodenal.
Exista doi factori de risc responsabili de majoritatea cazurilor de ulcer gastric si duodenal (peste 80% din cazuri):
– infectia cu Helicobater Pylori;
– utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene ca antialgice si a aspirinei in afectiunile cardiologice.
Alte cauze rare de ulcer sunt:
– alte medicamente- bifosfonatii utilizati in tratamentul osteoporozei, corticosteroizii sau unele antidepresive in asociere cu antiinflamatoarele nesteroidiene;
– drogurile- cocaina, metamfetamina;
– boala Crohn;
– gastroenterita eozinofilica;
– mastocitoza sistemica;
– sindromul Zollinger-Ellison – este vorba despre o tumora neuroendocrina care produce gastrina, un hormon responsabil de stimularea secretiei acide;
– infectii virale la pacienti imunodeprimati.
De asemenea, cancerul gastric si limfomul gastric se pot prezenta sub aspectul unui ulcer. S-au descris asocieri intre ulcer si boala pulmonara obstructiva cronica, boala renala cronica sau deficitul de alfa1 antitripsina.
Dintre factorii de risc pentru ulcer, fumatul, consumul de alcool, stresul si tipul A de personalitate erau citati in literatura de specialitate in trecut. Totusi sunt mai degraba niste factori favorizanti decat niste factori decisivi in producerea ulcerului. Ulcerul de stres nu inseamna in realitate ulcer produs de o stare emotionala negativa, ci este o leziune care apare de obicei la pacientii aflati la terapie intensiva, cu boli grave, prin afectarea circulatiei sangvine locale.
Ulcer gastric: simptome
Cel mai frecvent simptom in ulcer este durerea in abdomenul superior, de obicei localizata in capul pieptului. Durerea se amelioreaza adesea atunci cand mancam, dar uneori se accentueaza. Pot sa apara de asemenea stari de greata, varsaturi, balonare, senzatie de plenitudine. Se pot asocia si arsuri pe gat in sus, denumite pirozis. Atunci cand ulcerul sangereaza pot sa apara varsaturi cu sange proaspat sau digerat (aspect de zat de cafea) si scaune melenice, de culoare neagra, lucioase ca pacura. In conditiile unui ulcer perforat, durerea abdominala este severa si se accentueaza la fiecare miscare sau respiratie.
Ce nu ai voie sa mananci cand ai ulcer gastric ?
Pacientii cu ulcer nu necesita o dieta speciala. O abordare simpla este sa evite alimentele sau bauturile care le accentueaza simptomele.
De obicei recomandam mese regulate, la 3-4 ore interval, pentru a tampona aciditatea gastrica. In mod obisnuit alimentele iuti, acre si bauturile carbogazoase cresc aciditatea si agraveaza simptomele si este bine sa fie evitate la pacientii cu ulcer. De asemenea, se recomanda evitarea fumatului.
Diagnostic si tratament
In prezent, diagnosticul de ulcer gastric sau duodenal se stabileste prin endoscopie digestiva superioara, o investigatie realizata prin introducerea unui tub flexibil prin gura pana in duoden. Ulcerul este vizualizat direct si se pot preleva biopsii pentru examen microscopic din marginile ulcerului pentru ulcerul gastric (pentru a afla daca este un ulcer benign sau malign) si biopsii pentru test rapid pentru Helicobacter Pylori, principala cauza a ulcerului.
In trecut, ulcerul era diagnosticat prin tranzit baritat, dar acuratetea mai mare a endoscopiei, precum si posibilitatea de a preleva biopsii, au facut ca acesta sa fie metoda preferata de diagnostic.
In prezenta hemoragiei digestive superioare, endoscopia trebuie efectuata in primele 24 de ore. In aceasta situatie nu doar stabilim cauza sangerarii, dar putem aprecia si riscul de resangerare (care este mai mare la cei cu sangerare activa, vas vizibil sau cheag de sange in baza ulcerului) si putem opri sangerarea prin tratament endoscopic (electrocoagulare, injectare de adrenalina, coagulare cu argon plasma sau montare de clipuri hemostatice).
Totusi, endoscopia este contraindicata atunci cand se suspecteaza o perforatie digestiva, inclusiv a unui ulcer; in aceasta situatie se recomanda radiografie abdominala simpla sau tomografie computerizata.
Tratamentul ulcerului este medicamentos in marea majoritate a cazurilor si consta in tratarea infectiei cu Helicobater pylori atunci cand este prezenta si medicamente antisecretorii (anti receptori H2 sau inhibitori ai pompei de protoni) sau medicamente cu efect protector asupra mucoasei (sucralfat, bismut, misoprostol). In ulcerul hemoragic se folosesc medicamente antisecretorii, tratament endoscopic si doar in situatii exceptionale, cand sangerarea nu poate fi controlata astfel, se recurge la tratament chirurgical. Ulcerul perforat beneficiaza de tratament chirurgical, desi exista cazuri cand tratamentul medical cu antisecretorii, antibiotice, sonda de aspiratie nazo-gastrica si hidratare intravenoasa poate fi suficient.
De ce sa alegi DigestMed?
Medicii DigestMed te pot evalua atunci cand ai simptome sugestive pentru ulcer. In functie de identificarea unor semne de alarma vor decide cand este necesara evaluarea endoscopica. De asemenea, echipa medicala este antrenata in efectuarea explorarilor endoscopice si poate decide manevre suplimentare in timpul endoscopiei (prelevarea de biopsii pentru examen microscopic sau test rapid Helicobacter Pylori, montarea unui clip cand se identifica un vas de sange in baza ulcerului).
Totusi, in prezenta unei hemoragii digestive in evolutie iti recomandam prezentarea intr-un serviciu de urgenta intrucat poti avea nevoie de reechilibrare de volum si de administrare de transfuzii de sange, monitorizare atenta si posibil ingrijire in unitatea de terapie intensiva sau chirurgicala.