Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Tratament pentru steatoza hepatica la DigestMed

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog

Ficatul gras, denumit si steatoza hepatica, reprezinta acumularea excesiva de grasimi in celula hepatica. Uneori, afectiunea poate fi insotita si de o inflamatie a ficatului, caz in care este vorba despre steatohepatita.

Netratarea ficatului gras va duce, in timp, la complicatii precum steatohepatita si ciroza hepatica. De aceea, este recomandat, ca un tratament pentru steatoza hepatica sa inceapa cat mai devreme dupa diagnostic. 

Steatoza hepatica se imparte in doua mari categorii:

▪ steatoza hepatica alcoolica;

▪ steatoza hepatica nonalcoolica.

Steatoza hepatica se vindeca? 

Da, steatoza hepatica se poate vindeca. Pentru a preveni evolutia bolii si pentru a diminua intensitatea simptomelor, daca acestea sunt prezente, persoanele cu ficat gras ar trebui sa evite consumul de alcool si sa se implice regulat in activitati fizice. In cazul persoanelor supraponderale cu ficat gras, este esentiala scaderea in greutate.

Tratament pentru steatoza hepatica

Nu a fost identificat un tratament medicamentos specific pentru steatoza hepatica, pana la momentul actual. In general, pierderea in greutate este cea mai utila metoda de combatere a ficatului gras.

Singurul obiectiv de tratament pentru steatoza hepatica, larg acceptat de medici, este eliminarea cauzelor potentiale si a factorilor de risc. Un astfel de obiectiv, in cazul steatozei hepatice nonalcoolice, poate include pierderea in greutate si tratamentul pentru dislipidemie sau tratamentul hiperglicemiei. Dovezile preliminare sugereaza ca tiazolidindionele si vitamina E pot ajuta la corectarea anomaliilor biochimice si histologice in tratarea steatozei hepatice nonalcoolice, dar nu imbunatatesc fibroza. In cazul in care boala a ajuns deja la stadiul de ciroza, transplantul de ficat este metoda de electie pentru a restabili functia hepatica normala.

In cazul steatozei hepatice alcoolice, tratamentul vizeaza:

▪ abstinenta – este pilonul principal al tratamentului steatozei hepatice; previne progresia ulterioara a bolii hepatice legata de alcool si prelungeste, astfel, viata;

▪ ingrijirea de sustinere;

▪ administrarea de corticosteroizi si nutritia enterala pentru hepatita alcoolica severa;

▪ uneori, transplantul hepatic.

Preventia steatozei hepatice ca forma de tratament 

Dat fiind ca primele grade ale steatozei sunt inca reversibile, pe langa evitarea riscului de aparitie a oricarei forme de ficat gras, metodele de preventie pot fi utile si in evitarea stadiului de ciroza. Cele mai utile masuri sunt:

  • mentinerea unei greutati corporale optime – cu ajutorul unei diete echilibrate si a unui program regulat de exercitii fizice;
  • evitarea, pe cat de mult posibil, a consumului de alcool (mai ales in mod excesiv);
  • controlul diabetului;
  • mentinerea lipidelor din sange in limite normale;
  • adoptarea unor terapii alternative – studii recente au aratat ca suplimentarea cu vitamina E si consumul de cafea se asociaza cu un nivel scazut de afectare a celulelor hepatice.

In cazul in care prezentati factori de risc pentru aparitia steatozei hepatice, precum supraponderabilitate, consum excesiv de alcool, dislipidemie, diabet zaharat, este indicat sa va prezentati la clinica DigestMed pentru un consult de specialitate gastroenterologic in vederea stabilirii gradului de afectare hepatica si pentru initierea tratamentului corespunzator pentru steatoza hepatica.

Tratament pentru steatoza hepatica la DigestMed
Articole Similare