Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Simptome Helicobacter: cum le recunosti?

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist Gastroenterologie

Gastrita (inflamatia mucoasei gastrice) este una din cele mai frecvente afectiuni intalnite, iar principala cauza este infectia cu Helicobacter Pylori. Afla care sunt simptomele pentru Helicobacter Pylori si cum sa le recunosti. 

 Ce este Helicobacter?

Helicobacter Pylori este o bacterie care, odata intrata in organism, se cantoneaza in stomac in stratul de mucus de pe suprafata mucoasei gastrice. PH-ul acid al tractului digestiv superior ii este favorabil, aceasta adaptandu-se foarte rapid si modificand nivelul de aciditate, astfel incat sa poata supravietui timp indelungat. 

In anumite cazuri, dupa colonizarea mucoasei gastrice si, ulterior a celei duodenale, bacteria incepe sa creeze probleme digestive. Stomacul devine vulnerabil in fata mediului acid excesiv, astfel este tulburat procesul de digestie, apar inflamatia mucoasei gastrice (gastrita) sau ulcerul gastric.

Cand si de ce apare?

Infectia cu Helicobacter Pylori este independenta de varsta sau locatia geografica. Actual, aproximativ 50 – 60% din populatia planetei este infectata. De cele mai multe ori bacteria este dobandita din copilarie, cand regulile de igiena sunt frecvent incalcate. Aceasta se transmite pe cale fecal-orala, astfel:

  • prin consumul de apa sau alimente contaminate;
  • contact direct prin intermediul salivei ( sarut, folosirea in comun a tacamurilor si veselelor);
  • prin intermediul materiilor fecale ( daca persoana nu are o igiena corespunzatoare dupa folosirea toaletei).

Simptome Helicobacter

Multe persoane pot sa fie infectate cu Helicobacter Pylori si sa nu fie constiente de acest lucru pentru ca nu prezinta simptome. In schimb, cand acuzele apar, pot fi:

  • dureri sau arsuri in partea superioara a abdomenului (epigastru) care pot sa apara cand stomacul este gol sau la cateva ore dupa mese;
  • senzatie de greata;
  • balonare;
  • senzatie de plenitudine dupa mese;
  • lipsa poftei de mancare;
  • eructatii frecvente;
  • scadere in greutate;
  • miros urat al respiratiei (halena), care nu este de cauza respiratorie sau bucala;
  • gust metalic.

Simptome Helicobacter care necesita vizita la medic

Este important ca pacientul sa se prezinte la medic in urmatoarele situatii:

  • In cazul in care simptomele prezentate mai sus ii afecteaza calitatea vietii.
  • Daca durerea abdominala este persistenta sau severa.
  • Daca la analizele uzuale de sange s-a depistat o anemie feripriva (prin deficit de fier) sau megaloblastica (deficit de vitamina B12).
  • Daca apare dificultate la inghitire.
  • Daca a prezentat scaun cu sange sau scaun negru (melena).
  • In cazul in care apar varsaturi repetate sau varsaturi cu sange rosu sau in “zat de cafea”.
  • Prezinta scadere in greutate nejustificata.

Diagnostic simptome Helicobacter 

In momentul in care pacientul se prezinta la medic, cei doi vor avea o discutie legata de simptomele acuzate, debutul acestora, intensitatea si gravitatea lor, istoricul medical, medicamente administrate cronic. Pasul urmator consta in examinarea clinica prin palparea abdomenului de catre medic, pentru a depista locul durerii si daca exista sau nu alte semne importante pentru stabilirea diagnosticului.  In urma acestora se stabileste un plan individual de investigatii. 

Daca medicul suspicioneaza o infectie cu Helicobacter Pylori, pentru obiectivarea acesteia sunt necesare teste biologice. Daca pacientul nu a fost testat sau tratat anterior pentru aceasta bacterie se pot efectua din sange anticorpii serici anti Helicobacter Pylori. Daca pacientul a facut tratament anterior, anticorpii din sange nu sunt utili, deoarece pot persista in sange mult timp dupa eradicarea infectiei si nu semnaleaza simptome Helicobacter. 

Alte teste care pot fi efectuate sunt antigenul fecal (proba din materiile fecale) sau testul respirator de H. Pylori (pacientul respira intr-un aparat inainte si dupa ce va bea o solutie cu uree). Acestea prezinta o sensibilitate de peste 95%, dar trebuie efectuate in anumite conditii (de exemplu, pacientul nu trebuie sa fi consumat IPP cu cel putin 14 zile anterior efectuarii testului).

In unele situatii, cand apar semne de gravitate sau pacientul are peste varsta de 50 de ani, se recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare in timpul careia se poate preleva o mica biopsie pentru efectuarea pe loc a testului rapid Helicobacter Pylori, dar si pentru a verifica daca exista alte probleme la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului. Cea mai sensibila metoda de diagnostic este prelevarea de biopsii multiple din mucoasa gastrica, cu prelucrarea  lor la microscop (examen histopatologic) si vizualizarea directa a bacteriilor ( este necesara prelevarea a cel putin 5 – 6 biopsii pentru cresterea sensibilitatii).

Tratament simptome Helicobacter

In primul rand, pentru a sustine sanatatea tubului digestiv si a-l ajuta sa lupte cu aceasta infectie este recomandata respectarea unui stil de viata echilibrat. Odata instalate simptomele infectiei cu Helicobacter, este necesara evitarea unor alimente precum cafeaua, alcoolul, ciocolata, bauturile carbogazoase, citricele, alimentele grase, picante, mesele abundente, care pot exacerba simptomele acuzate.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antibiotice si a unor medicamente ce inhiba secretia gastrica acida (inhibitori de pompa de protoni). Schemele sunt multiple, ghidate de consensuri internationale, actual cu durata de 14 zile si contin 2 – 3 antibiotice. Din pacate, rata de eradicare este in scadere la nivel mondial. Rata de reusita depinde in principal de schema de tratament recomandata, de complianta pacientului ( de cat de bine respecta schema si dieta) si de rezistenta bacteriei la antibiotice. 

Importanta eradicarii infectiei reiese din faptul ca aceasta bacterie poate deveni in timp un factor de risc pentru aparitia cancerului gastric (adenocarcinom sau limfom). Acest risc este minim, doar 1 – 2% din pacienti ajung sa dezvolte cancer, iar terapia medicamentoasa il inlatura. 

Testarea reusitei se face prin antigen fecal sau test respirator, la cel putin 4 saptamani dupa terminarea tratamentului. Daca bacteria este prezenta, este necesara o alta schema de tratament, diferita de prima. 

Exista situatii in care nu se reuseste tratarea infectiei nici dupa 3 scheme de tratament efectuate corect, dar acest lucru nu este atat de ingrijorator. Se poate trai cu aceasta bacterie, dar medicul va analiza individul si va stabili in functie de alti factori de risc ai pacientului, in ce masura este necesara monitorizarea endoscopica a posibilelor leziuni cronice create de Helicobacter Pylori.

Pentru orice problema digestiva persistenta sau suparatoare va asteptam la Clinica DigestMed.

Helicobacter Pylori, simptome, Bucuresti
Articole Similare