2022-11-25
Ce este pancreatita cronica si cum o putem trata
Articol scris de Dr. Siyana Viziru, medic specialist gastroenterolog.
Pancreatita cronica apare atunci cand pancreasul este afectat de un proces inflamator de lunga durata. Inflamatia modifica capacitatea pancreasului de a functiona normal. Persoanele cu pancreatita cronica necesita ingrijire medicala continua pentru a-si minimiza simptomele, a incetini deteriorarea pancreasului si pentru a trata orice complicatie care apare.
De ce apare pancreatita cronica?
Pancreatita cronica este consecinta expunerii la factori de risc (genetici si de mediu). Printre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei cronice se numara:
- Abuzul de alcool (cea mai frecventa cauza);
- Pancreatita ereditara;
- Blocarea ductului pancreatic (de exemplu, de la traumatisme, pietre, tumori);
- Alte boli, cum ar fi lupusul eritematos sistemic;
- Fibroza chistica sau mutatii ale genei fibrozei chistice;
- Niveluri foarte ridicate ale trigliceridelor.
Pancreatita cronica, simptome
Persoanele cu pancreatita cronica pot avea dificultati in digerarea grasimilor din alimente, prin urmare, pot sa apara pierderea in greutate si ocazional, diaree. In cazurile severe, pancreasul isi pierde capacitatea de a produce suficienta insulina, ceea ce duce la diabet. Cele mai frecvente simptome ale pancreatitei cronice sunt:
Dureri abdominale
Apar de obicei in partea superioara a abdomenului, se extind adesea spre spate, pot fi atenuate stand in picioare sau la aplecarea in fata. Durerile abdominale se pot asocia cu greata si varsaturi. Durerea este adesea mai accentuata la 15 pana la 30 de minute dupa masa. Pacientii pot prezenta durere constanta cu intensitate variabila. Cu toate acestea, pana la 20% dintre persoanele cu pancreatita cronica nu au deloc durere. Orice schimbare a tiparului durerii sau agravarea brusca a durerii ar trebui sa determine cautarea unei complicatii a pancreatitei cronice.
Functie slaba a pancreasului
Pancreasul ajuta in mod normal la digerarea alimentelor si la controlul nivelului de zahar din sange. La persoanele cu pancreatita cronica, pancreasul poate sa nu functioneze normal, ceea ce duce la dificultati de procesare a grasimilor din dieta (insuficienta pancreatica exocrina). Digestia necorespunzatoare a grasimilor poate cauza scaune moi, grase, urat mirositoare, care se depun pe vasul de toaleta sub forma unei pelicule de grasime (steatoree). Acest lucru poate duce la deficiente de vitamine si nutrienti, inclusiv pierderea in greutate. Aceste simptome nu se dezvolta de obicei pana cand pancreasul nu isi pierde aproximativ 90% din functie.
In timp ce majoritatea pacientilor cu pancreatita cronica au simptome semnificative, un mic procent de pacienti pot fi asimptomatici. In aceste situatii, diagnosticul de pancreatita cronica se pune pe baza modificarilor specifice la ecografia abdominala.
In plus, in evolutia pancreatitei cronice poate sa apara diabetul, ca o consecintă a distrugerii celulelor pancreatice (insuficienta pancreatica endocrina). In acest caz este vorba despre diabetul zaharat de tip 3c, acesta fiind un tip particular de diabet zaharat greu de controlat, cu risc mare de hipoglicemii induse de tratament.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul de pancreatita cronica poate fi stabilit folosind analize de sange, teste din scaun si teste imagistice cum ar fi ecografia abdominala, tomografiea computerizata sau RMN, acestea oferind informatii despre structura pancreasului.
Un tip specific de RMN numit colangiopancreatografie prin rezonanta magnetica este un test sensibil pentru diagnosticul pancreatitei cronice, desi poate fi urmat de ecoendoscopie daca exista incertitudine de diagnostic.
Tratamentul pancreatitei cronice are rolul de a ameliora durerea, de a imbunatati functia pancreatica, precum si de a gestiona complicatiile.
O varietate de masuri pot ajuta la ameliorarea durerii din pancreatita cronica. La inceputul bolii masurile simple pot fi suficiente, insa pe parcurs ce boala avanseaza, pot fi necesare masuri mai complexe:
Oprirea consumului de alcool
Este cel mai important tratament pentru persoanele cu pancreatita cauzata de abuzul de alcool. Evitarea alcoolului poate ameliora durerea si reduce riscul de pancreatita acuta, precum si riscul de deces.
Renuntarea la fumat
Eliminarea consumului de tutun poate ajuta la durerea si inflamatia asociate pancreatitei cronice.
Alimente cu continut scazut de grasimi
Durerea din pancreatita cronica poate fi redusa prin consumul de mese mici, cu continut scazut de grasimi si consumand suficiente lichide. Suplimentarea cu vitamine este adesea necesara, iar suplimentarea cu vitamina D si calciu ar trebui să fie obligatorie.
Suplimente cu enzime pancreatice
Sunt adesea recomandate intrucat aceste preparate inlocuiesc enzimele produse in mod normal de pancreas, permitand pancreasului să se „odihneasca”. Cu toate acestea, suplimentarea cu enzime nu amelioreaza durerea la toti pacientii. Eficacitatea tratamentului cu enzime pancreatice se evalueaza prin imbunatatirea consistentei scaunului, pierderea aspectului grasos al acestuia, imbunatatirea nivelurilor de vitamine liposolubile si cresterea fortei musculare si a greutatii corporale.
Medicamente pentru durere
Pentru controlul durerii se foloseste un protocol in trepte, indicat de catre medicul gastroenterolog. Pacientii cu dureri importante, care nu raspund la tratamentul medicamentos, necesita un management individualizat in functie de modificarile anatomice pancreatice, expertiza disponibila si preferinta pacientului. In functie de fiecare pacient in parte, medicul gastroenterolog poate recomanda tratamente mai invazive, cum ar fi terapie endoscopica sau chirurgicală.
Complicatii care pot aparea
Pancreatita cronica poate duce la o varietate de complicatii:
- Blocarea canalelor care dreneaza pancreasul si vezica biliara, ceea ce poate duce la icter (ingalbenirea pielii) si episoade de agravare a pancreatitei;
- Blocarea intestinului superior;
- Un risc crescut de cancer pancreatic.
Pancreatita cronica este o afectiune cu prognostic variabil, insa cu speranta de viata buna, daca diagnosticul este pus la timp si pacientul efectueaza controale regulate la medicul gastroenterolog. La clinica DigestMed, pacientii cu pancreatita cronica pot efectua parte din investigatii, iar medicul gastroenterolog poate efectua un diagnostic precoce care imbunatateste calitatea vietii pacientului. Fa-ti acum o programare.