2021-01-28
Ocluzia intestinala – cauze, simptome, diagnostic si tratament
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist Gastroenterologie
Ocluzia intestinala este cunoscuta popular ca incurcatura de mate (intestine). Locul blocajului poate fi oriunde pe lungimea intestinelor. Este o afectiune grava, care poate pune in pericol viata, uneori chiar pana la deces.
Ce este ocluzia intestinala?
Pacientul cu ocluzie intestinala are urmatoarele manifestari grave:
- stare de rau generala;
- oprirea brusca a tranzitului intestinal (pacientul nu mai are scaun);
- marire brusca a abdomenului care devine foarte dureros;
- varsaturi repetate uneori chiar cu continut urat mirositor, putrid.
Daca prezinta aceste semne este necesar ca pacientul sa mearga de urgenta la spital.
Daca nu este tratata, ocluzia intestinala poate determina moartea portiunii de intestin care a fost afectata. De asemenea, pot aparea gauri sau perforatii la nivelul peretelui intestinal, infectie severa (peritonita), sepsis si soc.
Ocluzia intestinala: cauze
Ocluzia intestinala poate sa apara in boli ale abdomenului, uneori in afectiuni generale, in boli neurologice, alteori poate fi produsa de medicamente, casexie.
Ocluzia printr-un obstacol pe traseul tubului digestiv are diferite cauze, in functie de sediul obstacolului.
Obstacolul, la nivelul intestinului subtire, poate fi reprezentat de:
- cancer;
- hernii;
- aderente (sunt punti intre intestine la pacientii care au suferit o interventie chirurgicala);
- calculi de mari dimensiuni care au migrat din colecist (fiere);
- bezoari (niste ghemuri de fibre alimentare nedigerate care au conglomerat in timp).
Daca obstacolul este localizat la nivelul intestinului gros ar putea fi cel mai frecvent reprezentat de:
- cancer;
- diverticulita (inflamatia diverticulilor – niste saculeti in peretele colonului);
- compresie realizata de tumori din afara tubului digestiv;
- aderente;
- fecaloame (apar la varstnici prin deshidratare sau la persoanele casectice).
Ocluzia intestinala: simptome
- Durerea – daca la inceput poate fi usoara, in interval de cateva ore, uneori zile devine intensa. La debut durerea poate indica locul blocajului: in cazul in care apare in jurul buricului, blocajul poate fi pe intestinul subtire, daca apare la nivelul partilor laterale ale abdomenului frecvent este un blocaj pe intestinul gros, iar cand apare in partea de jos a abdomenului blocajul este la nivelul ultimei parti a intestinului gros- rectul. In unele cazuri, durerea poate fi de la inceput violenta, situatie in care pacientul trebuie sa mearga de urgenta la spital.
- Varsaturile – pot sa apara imediat daca blocajul este inalt si pot avea continut clar sau de culoare galbui- verzuie (de la fiere) sau chiar fetid si atunci continutul este intestinal. Cand sediul este mai jos, la nivelul intestinului gros, varsaturile apar tardiv si sunt de continut fecaloid.
- Marirea abdomenului (umflarea brusca a abdomenului) – se poate produce cu rapiditate sau progresiv in functie de tipul ocluziei. Se insoteste la inceput de zgomote intestinale accentuate care indica lupta intestinelor de a depasi obstacolul, ca intr-o etapa tardiva aceste zgomote sa dispara complet.
- Oprirea tranzitului digestiv – este un semn caracteristic pentru ocluzia intestinala. Apare devreme in blocajele joase si mai tarziu in blocajele intestinului subtire. Uneori poate sa apara dupa o perioada de constipatie, o falsa diaree.
Regim alimentar in ocluzia intestinala
In general in ocluzia intestinala se recomanda repaus digestiv, adica pacientul nu mai mananca pana in momentul operatiei.
Diagnostic si tratament
- Diagnosticul se stabileste pe seama semnelor si simptomelor cat si prin investigatii specifice: radiografia de abdomen.
- Ecografia abdominala.
- Computer tomografia CT.
- Rezonanta magnetica nucleara RMN.
Tratamentul este diferit in ocluzia intestinala in functie de factorul cauzator.
In anumite cazuri selectate, cand ocluzia nu e data de un obstacol, ci apare prin dezechilibre variate in organism, nu este necesar tratamentul chirurgical, cazuri in care pacientul primeste perfuzii si tratament medicamentos.
Atunci cand ocluzia este data de un obstacol, tratamentul este de obicei chirurgical. Abordul chirugical poate fi deschis (clasic) sau laparoscopic.
Cand problema apare la nivelul intestinului subtire constand in bride, strangulari, volvulari (rasuciri ale intestinului) interventia chirurgicala presupune sectionarea bridelor, devolvulare, taierea unui segment de intestin subtire in caz de infarctizare (moarte a acelei parti de intestin subtire).
Cand blocajul apare pe lungimea intestinului gros, in general se taie acel segment de intestin care prezinta obstacolul cu repunerea in continuitate a intestinului sau uneori cu colostoma (o punga la peretele adominal pe exterior in care se va evacua continutul intestinal) temporara sau definitiva in functie de caz. In cazul bridelor, acestea se vor sectiona.
Daca unii pacienti nu mai pot fi operati, in caz de tumori joase pe intestinul gros, se pot monta stenturi (tuburi metalice) pe cale endoscopica.
In concluzie, mergi imediat la medic daca ai avut o operatie recenta la nivelul abdomenului sau daca prezinti simptomele amintite.