2023-06-13
Intervențiile chirurgicale în cancerul de colon
Autor: Dr. Cătălin Pîrîianu, Medic Specialist Chirurgie Generală
Cancerul de colon, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, este o afecțiune malignă care afectează colonul sau rectul. Este una dintre cele mai comune forme de cancer și poate avea consecințe grave asupra sănătății. Intervenția chirurgicală pentru cancerul de colon este, adesea, prima linie de tratament.
Ocazional, în colon sau la nivelul rectului apar proliferări atipice cunoscute sub numele de polipi. Odată cu trecerea timpului, unele dintre aceste formațiuni au potențialul de a se transforma în tumori maligne. Utilizarea testelor de screening poate facilita detectarea polipilor, permițând astfel îndepărtarea lor rapidă înainte de progresia în excrescențe canceroase. Procesul de screening este esențial în depistarea cancerului colorectal în stadiile sale incipiente, sporind eficacitatea tratamentului.
1. Cauzele cancerului de colon
Cancerul de colon se dezvoltă atunci când celulele cresc și se divid necontrolat, la fel ca toate celelalte forme de cancer. Toate celulele din corp se împart, se dezvoltă și mor continuu. În acest fel, corpul rămâne sănătos și funcționează normal. În cazul cancerului de colon, celulele care căptușesc colonul și rectul și care continuă să crească și să se dividă în ciuda faptului că ar trebui să moară, pot proveni din polipii din colon.
Cercetătorii nu cunosc cu exactitate motivul pentru care anumite persoane dezvoltă polipi de colon precanceroși care pot progresa către cancerul de colon. Cu toate acestea, sunt conștienți de faptul că există anumiți factori de risc care cresc probabilitatea apariției acestor polipi și a dezvoltării afecțiunii.
2. Factorii de risc ai cancerului de colon
Factorii de risc constau în anumite afecțiuni medicale, inclusiv afecțiuni moștenite și decizii legate de stilul de viață. Manifestarea unuia sau a mai multor factori de risc ai cancerului de colon nu certifică dezvoltarea bolii, ci pur și simplu atrage atenția asupra riscului crescut. Cunoașterea și înțelegerea factorilor de risc, vă poate îndruma către o discuție cu medicul dumneavoastră privind riscul de a dezvolta cancer colorectal.
Au fost identificați mai mulți factori care ar putea crește susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta cancer de colon:
– Vârsta înaintată. Deși cancerul de colon poate fi depistat la orice vârstă, majoritatea persoanelor diagnosticate cu această afecțiune au peste 50 de ani. Recent, incidența cancerului de colon în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani a crescut cu aproximativ 1,5% pe an.
– Persoanele cu antecedente de cancer de colon sau polipi necanceroși ai colonului prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal în perioadele ulterioare.
– Prezența unei afecțiuni inflamatorii cronice la nivelul colonului, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, a fost asociată cu o susceptibilitate crescută de a dezvolta cancer de colon.
– Mutațiile genetice moștenite sau sindroamele ereditare. Polipoza adenomatoasă familială (FAP) şi cancerul ereditar nonpolipozic (HNPCC) sunt considerate astăzi cele mai comune modificări genetice asociate cu cancerul colorectal.
– Persoanele cu antecedente familiale de cancer de colon prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Dacă aveți mai mulți membri ai familiei diagnosticați cu această afecțiune, probabilitatea ca și dvs. să vă confruntați cu ea este mai ridicată.
– O dietă bogată în grăsimi și săracă în fibre. Consumul unei diete occidentale caracterizate printr-un conținut scăzut de fibre și niveluri ridicate de grăsimi și calorii, poate fi legat de dezvoltarea cancerului de colon și de rect. Mai multe studii au raportat o predispoziție crescută în rândul persoanelor care consumă diete bogate în carne roșie și carne procesată.
– Un stil de viață caracterizat prin lipsa activității fizice sau a exercițiilor fizice. Persoanele cu un stil de viață sedentar prezintă o predispoziție mai mare pentru apariția cancerului de colon.
– Diabet – Persoanele afectate de diabet prezintă o predispoziție crescută în a dezvolta cancer colorectal.
– Obezitate – Persoanele care prezintă obezitate au o probabilitate mai mare de mortalitate din cauza cancerului de colon în comparație cu cei care sunt catalogați ca având o greutate corporală normală.
– Fumatul – Utilizarea produselor din tutun, incluzând tutun de mestecat și țigări electronice, crește probabilitatea de a dezvolta această boală.
– Alcoolul – Consumul excesiv de alcool este asociat cu șanse mai mari de apariție a acestui tip de cancer.
– Utilizarea radioterapiei în tratamentul cancerului. S-a constatat că efectuarea de radioterapie care vizează regiunea abdominală în scopul tratării unor tumori maligne anterioare crește probabilitatea de apariție a cancerului de colon.
3. Semne și simptome în cancerul de colon
Printre simptomele și semnele cancerului de colon se numără:
- Tulburări de tranzit, cum ar fi: diareea, constipația sau modificarea consistenței scaunului;
- Prezența de sânge în scaun sau sânge roșu / închis în toaletă sau pe hârtia igienică;
- Suferință abdominală constantă, inclusiv crampe, gaze sau durere;
- O senzație de defecație incompletă;
- Slăbiciune sau oboseală ca urmare a unei anemii;
- Scădere inexplicabilă în greutate.
În fazele incipiente ale bolii, multe persoane cu cancer de colon nu prezintă simptome. În funcție de amploarea și localizarea cancerului la nivelul intestinului gros, debutul simptomelor poate varia.
4. Modalități de prevenție
Câteva schimbări de stil de viață pot preveni apariția cancerului colonic:
– O alimentație sănătoasă care să includă o cantitate mare de fructe, legume și cereale integrale;
– Screening regulat;
– Limitarea consumului de alcool;
– Evitarea fumatului;
– Angajarea într-o activitate fizică constantă cu potențial de a reduce probabilitatea de a dezvolta această afecțiune;
– Menținerea unei greutăți optime;
– Administrarea de suplimente de Calciu și vitamina D.
5. Screening
În jurul vârstei de 45 de ani, medicii îi sfătuiesc pe cei cu un risc mediu de dezvoltare a cancerului de colon să ia în considerare screening-ul aferent depistării bolii. Cu toate acestea, pacienții cu risc mai mare, cum ar fi cei cu antecedente familiale de cancer de colon, ar trebui să ia în considerare efectuarea screening-ului mai devreme.
Există numeroase alternative ale acestei proceduri, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Discutați opțiunile pe care le aveți cu medicul curant și determinați împreună ce teste sunt potrivite pentru dumneavoastră.
6. Diagnostic
În cazul în care simptomele sugerează posibilitatea apariției cancerului de colon, medicul vă poate recomanda efectuarea de teste și proceduri, cum ar fi:
- Colonoscopia;
- Testul imunochimic fecal (FIT);
- Testul hemoragiei oculte fecale (FOBT) cu guaiac;
- Test ADN din materiile fecale;
- Colonoscopia virtuală;
- Irigografia;
- Sigmoidoscopia.
Cel mai răspândit examen de screening pentru cancerul de colon este colonoscopia.
Dacă ați fost diagnosticat cu cancer de colorectal, medicul dumneavoastră vă poate prescrie teste pentru a determina stadiul (extinderea) bolii. Stadializarea unei boli ajută la determinarea celor mai eficiente tratamente.
Procedurile imagistice, cum ar fi efectuarea unui Computer Tomograf al abdomenului, pelvisului și toracelui, pot fi utilizate în procedurile de stadializare. În multe cazuri, stadiul exact al bolii nu poate fi determinat decât după intervenția chirurgicală.
Progresia cancerului de colon este clasificată utilizând cifre romane, de la stadiul 0 la stadiul IV. Stadiile inferioare arată cancerul care este limitat la stratul mucos al colonului. Pe măsură ce cancerul evoluează, ajungem la stadiul IV, când boala este considerată avansată, observându-se prezența metastazelor, adică răspândirea celulelor canceroase în alte regiuni ale corpului.
7. Tratament
Cea mai importantă abordare pentru tratarea cancerului de colon o reprezintă intervenția chirurgicală.
Cazurile de cancer colorectal trebuie analizate de o echipă multidisciplinară (Tumor Board). Cu cât cancerul este detectat mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare cresc.
Eficacitatea tratamentului depinde de circumstanțe individuale, cum ar fi: locul anatomic al cancerului, stadiul acestuia și orice probleme de sănătate concomitente. Abordarea standard pentru gestionarea acestei afecțiuni implică, de obicei, o intervenție chirurgicală care vizează excizia formațiunii tumorale. Intervenții terapeutice suplimentare precum radioterapia, imunoterapia și chimioterapia, pot fi, de asemenea, recomandate.
Tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul de colon în stadiile incipiente:
- Polipectomie (efectuată în timpul colonoscopiei);
- Rezecție endoscopică a mucoasei (care implică rezecția polipului și a regiunii de inserție pe mucoasa colonică);
- Chirurgie minim invazivă (rezecția laparoscopică a formațiunilor tumorale care nu pot fi rezecate în timpul colonoscopiei).
Tratamentul chirurgical pentru cancerul colonic avansat poate avea mai multe abordări:
- Hemicolectomia dreapta;
- Hemicolectomia stânga;
- Colectomia subtotală;
- Rezecția anterioară de rect;
- Rezecția abdominoperineală a rectului (amputația de rect).
Tipul de intervenție chirurgicală care se efectuează depinde de fiecare caz în parte. Aceasta poate fi efectuată fie tradițional, fie pe cale laparoscopică.
8. Riscuri și complicații
Deși intervenția chirurgicală este abordarea standard de tratament pentru cancerul de colon, există riscuri și complicații asociate cu acest tip de procedură. Este important ca pacienții să fie conștienți de aceste aspecte și să discute cu medicul specialist despre potențialele riscuri și beneficii înainte de a lua decizia de a se supune intervenției chirurgicale.
Dintre riscuri și complicații posibile asociate intervenției chirurgicale a cancerului colorectal putem enumera:
- Sângerare;
- Infecție de plagă;
- Leziune a organelor adiacente; /li>
- Fistula de anastomoză;
- Obstrucție intestinală;
- Complicații generale ale intervenției chirurgicale.
9. Îngrijire și recuperare postoperatorie în cancerul de colon
Îngrijirea postoperatorie și recuperarea sunt elemente esențiale pentru a asigura un rezultat de succes. Aceasta include: o perioadă de spitalizare cu supraveghere atentă, dietă specială, întâlniri regulate cu medicul pentru a monitoriza progresul și pentru a detecta eventualele complicații potențiale, controlul durerii și administrarea medicamentelor, activitate fizică și recuperare, toaleta atentă a plăgii.
De asemenea, este necesar ca pacientul să aibă un sistem de sprijin adecvat din partea familiei și prietenilor și să comunice deschis cu echipa medicală în legătură cu orice nelămuriri, întrebări sau preocupări.
Concluzii
Cancerul de colon poate fi tratat cu succes atunci când este detectat în stadii incipiente. Efectuarea regulată a testelor de screening poate depista prezența leziunilor sau a polipilor în colon înainte ca acestea să devină canceroase. Recunoașterea semnelor și simptomelor asociate acestei boli și efectuarea screeningului periodic pot contribui la diagnosticarea timpurie și tratamentul eficient al cancerului de colon.
Pentru pacienții care prezintă semne și simptome specifice, amintite anterior, recomandăm efectuarea unui consult de specialitate în una dintre locațiile centrului medical DigestMed (DigestMed Aviației sau DigestMed Militari), cât mai curând posibil. Consultul chirurgical este crucial pentru obținerea unui diagnostic precis și pentru inițierea unui plan de tratament adecvat. Puteți efectua programarea prin intermediul platformei online sau prin apel telefonic la numărul 021 9306.