2022-10-05
Ce inseamna inflamarea diverticulilor?
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog
Inflamarea diverticulilor afecteaza de cele mai multe ori colonul (portiunea de intestin situata intre intestinul subtire si rect, denumita intestin gros), caracteristica principala fiind prezenta diverticulilor. Diverticulii sunt o protruzie, un „buzunaraș” care se formeaza la nivelul peretelui intestinal, in zonele cu rezistenta scazuta, ca urmare a presiunii crescute.
Boala diverticulara se refera la inflamarea diverticulilor si poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Riscul de aparitie a diverticulozei creste odata cu inaintarea in varsta.
Tipuri de boala diverticulara: diverticulita si diverticuloza
Majoritatea persoanelor cu diverticuloza nu prezinta simptome specifice si este posibil chiar ca afectiunea sa nu se manifeste niciodata pe parcursul vietii. De obicei, boala diverticulara este descoperita in timpul unei colonoscopii efectuate pentru alte motive medicale.
Diverticulita este inflamarea acuta a diverticulilor de la nivelul colonului, care se manifesta prin:
- dureri abdominale severe;
- febra;
- tulburari ale tranzitului intestinal;
- alterarea starii generale;
- senzatie de voma;
- varsaturi.
Cum sunt afectati diverticulii in boala diverticulara?
Diverticuloza colonica este o afectiune frecventa a colonului, diverticulii nefiind periculosi. De fapt, doar 20% dintre pacienti prezinta simptome.
Acumularea de materii fecale si bacterii in sacul diverticular determina aparitia inflamarii diverticulului – diverticulita. In cazul unui puseu de diverticulita, simptomatologia devine zgomotoasa, prin manifestari ca cele expuse mai sus.
Cum se diagnosticheaza boala diverticulara, in functie de tip
Investigatiile implicate in diagnosticul diverticulozei colonice sunt uzual colonoscopia si tomografia computerizata. Pentru diagnosticul pozitiv al diverticulitei sau pentru a exclude alte afectiuni ca si cauza a simptomelor pot fi necesare:
- analizele de sange (hemograma completa, teste biochimice, teste de inflamarea diverticulilor);
- sumarul de urina cu urocultura – pentru a exclude o infectie urinara;
- testele de sarcina – pentru a exclude o sarcina;
- examenul coproparazitologic si coprocultura;
- ecografia abdominala;
- examenul computer tomograf- permite stabilirea gradului de severitate, precum si descoperirea prezentei complicatiilor. Examenul CT este singurul test diagnostic recomandat intr-un puseu acut de diverticulita;
- colonoscopia – se va efectua la minim 6 saptamani de la puseu.
Inflamarea diverticulilor – ce complicatii se pot produce?
Diverticuloza complicata se intalneste la 25% din cazuri si, uneori, necesita interventie chirurgicala. Complicatiile care pot aparea in diverticulita acuta:
- abcesul – colectie localizata de puroi;
- fistula – un pasaj anormal intre doua cavitati (intre intestin si vezica urinara);
- peritonita – infectia acuta a spatiului din jurul organelor din abdomen;
- sepsisul.
Durerea abdominala poate fi cauzata de multiple afectiuni ale tractului digestiv, de aceea un consult de specialitate, la medicii gastroenterologi din cadrul clinicii DigestMed, este necesar pentru a exclude alte patologii cu simptomatologie similara, precum sindromul intestinului iritabil sau cancerul de colon.
In cazul in care manifestati simptomele expuse mai sus, pentru a confirma sau infirma boala diverticulara (si eventual inflamarea diverticulilor), va asteptam la o programare de gastroenterologie in clinica noastra din Bucuresti.