2023-04-05
Infectia cu Helicobacter Pylori – Ghid complet
Articol scris de Dr. Monica-Adriana Stana, Medic Specialist Gastroenterolog.
In 1982, doi cercetatori australieni au descoperit o bacterie numita Helicobacter Pylori (H. Pylori), in timp ce studiau factorii declansatori ai ulcerului peptic. Aceasta bacterie s-a dovedit a fi deosebit de raspandita in randul populatiei, fiind una dintre cele mai comune infectii bacteriene cronice, cu localizare la nivelul stomacului, care afecteaza persoane de toate varstele.
Infectia cu H. Pylori este adesea asimptomatica, dar este important sa fie verificata atunci cand apar acuze sugestive deoarece este asociata si cu afectiuni grave dupa o evolutie indelungata.
1. Ce este Helicobacter Pylori?
Helicobacter Pylori este o bacterie Gram-negativa care colonizeaza mucoasa stomacului si a duodenului, unde produce inflamatie (gastrita sau duodenita) si poate conduce la aparitia ulcerului gastro-duodenal. De asemenea, este considerata un factor de risc pentru aparitia cancerului gastric (adenocarcinomul si limfomul gastric).
2. Cine este expus riscului de infectie cu H. Pylori?
Se estimeaza ca peste 60% din populatia mondiala este infectata cu aceasta bacterie, dar majoritatea persoanelor nu prezinta simptome. In general, infectarea cu H. Pylori se produce in copilarie si poate dura o viata intreaga daca nu este tratata.
3. Care sunt simptomele?
Infectia cu H. Pylori poate prezenta urmatoarele simptome:
- Durere sau arsura in epigastru;
- Lipsa apetitului, scadere in greutate;
- Greata si/sau varsaturi;
- Balonare, senzatie de plenitudine postprandiala ;
- Eructatii frecvente;
- Scaune negre (melena – ce indica o sangerare de tract digestiv superior);
- Disfagie (dificultate de inghitire).
4. Cum se transmite infectia cu Helicobacter Pylori?
H. Pylori se transmite interuman, pe cale fecal-orala prin intermediul veselei si tacamurilor utilizate in comun cu alte persoane infectate, prin saliva, lichid de varsatura, prin scaune contaminate sau prin alimente si apa potabila infestata cu dejecte umane.
Factorii de risc implicati in raspandirea infectiei cu H. Pylori sunt reprezentati de catre:
- Conditiile de viata improprii care presupun aglomeratiile familiale;
- Absenta apei potabile curente;
- Tarile in curs de dezvoltare;
- Ingrijirea unui membru al familiei care prezinta infectie cu H. Pylori.
5. Care sunt complicatiile infectiei cu H. Pylori?
Infectia cu Helicobacter Pylori (H. Pylori) poate duce la o serie de complicatii daca nu este tratata la timp:
- Gastrita sau duodenita (inflamatia mucoasei gastrice si a duodenului);
- Ulcerul gastro-duodenal se manifesta prin simptome precum durere epigastrica intensa, greata, varsaturi si uneori sangerare digestiva manifestata prin melena (eliminarea scaunelor negre) sau hematemeza (varsatura cu sange sau de un lichid asemanator cu “zatul de cafea”), rareori perforatie cu peritonita. Hemoragia digestiva si perforatia reprezinta urgente medico-chirurgicale care pot pune viata in pericol.
- Cancerul gastric (adenocarcinomul si limfomul gastric), este de obicei detectat in stadii avansate, mai ales daca pacientul nu acorda importanta simptomelor sau acestea sunt minime. Tratamentul de eradicare poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului gastric, dar este important de mentionat ca exista o mare diferenta de prevalenta intre numarul de pacienti infectati cu H. Pylori si cei care dezvolta cancer gastric. Numai un procent mic, de aproximativ 1-2%, dezvolta aceasta boala.
- Purpura trombocitopenie idiopatica reprezinta mici leziuni rosiatice cutanate, aparute prin scaderea numarului de trombocite.
- Anemia feripriva prin deficit de fier
- Deficitul de vitamina B12 ce poate duce la aparitia anemiei megaloblastice.
Dacă semnele menționate anterior continuă să existe chiar și după utilizarea tratamentelor simptomatice disponibile fără prescripție medicală, precum antisecretoarele, antiacidele și antiemeticele, este important să vă adresați unui medic gastroenterolog pentru evaluare și tratament corespunzător, astfel încât să beneficiati de un diagnostic precis si sa preveniti apariția complicațiilor.
6. Ce pot face pentru a preveni infectia cu Helicobacter Pylori?
Exista mai multe modalitati prin care puteti reduce riscul de infectare cu H. Pylori. O prima masura importanta consta in mentinerea igienei adecvate a mainilor dupa utilizarea toaletei, precum si inainte de pregatirea sau consumul alimentelor. In plus, un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont pentru a preveni infectarea cu aceasta bacterie consta in depozitarea adecvata a alimentelor, evitarea consumului de apa din surse de provenienta nesigura si a mancarurilor pregatite de persoane cu igiena precara.
7. Concluzie
Este important sa recunoastem semnele si simptomele infectiei cu bacteria Helicobacter Pylori (H. Pylori) pentru a preveni complicatiile ulterioare si pentru a trata afectiunile asociate cu aceasta.
Adoptarea unor obiceiuri sanatoase este esentiala pentru a preveni infectia cu aceasta bacterie si pentru a-ti mentine organismul sanatos si functional.
In situatia in care infectia este depistata in timpul unui control de rutina prin efectuarea unor analize urmatorul pas este evaluarea de catre un medic gastroenterolog. Acesta va decide daca este necesar un tratament pentru eradicarea bacteriei, luand in considerare factori precum varsta, istoricul personal si familial, simptomatologia si factorii de risc; de asemenea va alege schema terapeutica optima luand in considerare rezistenta bacteriei la antibiotice in tara noastra si intoleranta sau alergia la anumite antibiotice.
Medicii nostri specializati in Gastroenterologie te pot ajuta sa obtii o evaluare corecta pentru a confirma diagnosticul si a stabili un plan de tratament adecvat.
Programeaza-te online sau prin apel telefonic la numarul 021.9306, la una dintre clinicile DigestMed (DigestMed Aviatiei sau DigestMed Militari) daca ai simptome sugestive persistente sau ai fost diagnosticat cu aceasta infectie.