2021-09-02
Hipotiroidism: simptome si tratament endocrinologic
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog
Hipotiroidismul inseamna incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienti hormoni tiroidieni. Este cea mai des intalnita disfunctie tiroidiana. Afla care sunt, pentru hipotiroidism, simptomele cele mai frecvente si daca se poate vindeca.
Hipotiroidism, cauze de aparitie
Cauzele de aparitie pentru hipotiroidism sunt multiple. Iata cele mai frecvente:
- boala autoimuna (tiroidita autoimuna sau Hashimoto);
- indepartarea chirurgicala, partial sau in totalitate, a glandei tiroide (pentru noduli tiroidieni sau hipertiroidie);
- tiroidita subacuta (cel mai des de cauza virala);
- radioterapie: cu Iod radioactiv pentru anumite cancere tiroidiene, pentru boala Basedow (hipertiroidie) sau cu alti agenti radioactivi pentru limfomul Hodgkin sau pentru alte cancere de la nivelul gatului;
- hipotiroidismul congenital;
- tratamentul cu unele medicamente: amiodarona, litiu, interferon alfa, interleukina 2;
- afectiuni ale glandei hipofize – glanda ce guverneaza toate glandele endocrine din organism;
- deficitul sau excesul de iod;
- boli infiltrative (amiloidoza, sarcoidoza, hemocromtoza) – boli rare care pot infiltra (depoziteaza anumite substante) si glanda tiroida.
Hipotiroidismul, ca orice boala tiroidiana, este mai des intalnita la femei si poate sa apara la orice varsta, insa mai frecvent dupa varsta de 40 ani.
Hipotiroidism – simptome frecvente
Semnele si simptomele de hipotiroidism, cel putin in faza precoce a bolii, cand deficitul de hormoni este usor, pot trece neobservate sau pot sa fie confundate cu semnele altor boli.
Pentru hipotiroidism, simptomele cele mai frecvente sunt:
- piele uscata, palida sau cu o coloratie usor portocalie;
- oboseala inexplicabila, aparent fara motiv;
- sensibilitate la frig, persoana nu tolereaza temperaturi scazute;
- toate functiile organismului sunt incetinite: lentoare in gandire, tranzit intestinal lent, scad bataile inimii (bradicardie);
- usoara crestere in greutate, mai mult un aspect pufos decat obezitate;
- stari de tristete;
- dureri articulare, musculare;
- ciclu neregulat la femei;
- scaderea libidoului;
- daca facem analize uzuale, putem observa: usoara anemie, valori mai crescute ale colesterolului si ale trigliceridelor, si poate o glicemie la limita superioara.
Exista si forme severe de hipotiroidism, in care toate semnele si simptomele de hipotiroidism, enumerate anterior sunt accentuate si pot duce la boli cardiovasculare, neurologice, digestive, psihiatrice. Din fericire, aceste forme sunt foarte rare, intrucat diagnosticul este usor de stabilit. Inclusiv medicul de familie poate prescrie analizele necesare diagnosticului hipotiroidismului.
Tratament hipotiroidism la clinica DigestMed
“Tiroidita autoimuna se poate vindeca?” este una din cele mai frecvente intrebari privitoatr la hipotiroidism. Raspunsul este ca hipotiroidismul nu se poate vindeca, insa se poate controla perfect prin tratament cronic. Pentru hipotiroidism, tratamentul este substitutiv, adica aducem din exterior hormonul tiroidian pe care glanda tiroida nu il mai produce. Efectele adverse la tratament apar doar daca nu dam doza potrivita. Timpul in care obtinem echilibrul tiroidian de la inceperea tratamentului variaza de la o persoana la alta, de aceea este important sa reveniti la medicul endocrinolog ori de cate ori este nevoie pentru un bun control al bolii.
In caz de hipotiroidism, daca observati simptome din cele descrise mai sus, va asteptam la un consult de specialitate la clinica DigestMed.