Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Hepatitele virale de tip A, B si C – metode de preventie

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog

Hepatitele virale sunt afectiuni ale ficatului provocate de virusurile hepatice. Acestea produc o inflamatie la nivelul ficatului care apare atat prin agresiunea directa a virusului, cat si prin reactia imuna a organismului activata de catre virus.

Virusul hepatic ataca si distruge celulele hepatice ceea ce poate duce in timp la o functionare defectuoasa a ficatului.

Exista mai multe tipuri de hepatita, denumita in functie de tipul de virus care o declanseaza: hepatita de tip A (virusul hepatic A), hepatita de tip B (virusul hepatic B), hepatita de tip C (virusul hepatic C), hepatita de tip D (virusul hepatic D), hepatita de tip E (virusul hepatic E), hepatita de tip G (virusul hepatic G). Cele mai raspandite tipuri de hepatita sunt A, B si C.

Hepatita A are o evolutie auto-limitata- nu cronicizeaza niciodată. Hepatitele virale B si C pot fi acute sau cronice si au manifestari multiple, de la forme asimptomatice pana la forme severe.

Ce este hepatita A?

Se numeste si “boala mainilor murdare”. Se transmite in principal prin contact personal si prin alimente si apa contaminate.

Infectia cu virusul hepatic A creeaza imunitate – dupa ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu virusul hepatic A, pentru toata viata. Pentru hepatita de tip A exista vaccin si este cea mai buna metoda de preventie impotriva virusului. Alte modalitati de prevenire a infectiei cu virusul hepatitei A sunt:

▪ spalarea mainilor cu apa si sapun dupa fiecare utilizare a toaletei, inainte si dupa prepararea si mancarea alimentelor sau dupa schimbarea scutecelor;

▪ evitarea mancarurilor insuficient gatite (insuficient fierte, coapte, prajite).

Ce este hepatita B?

Se transmite in principal prin schimbul de fluide ale corpului si prin contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate ale organismului (rani, ulceratii care usureaza trecerea virusului hepatic si se numesc “solutii de continuitate”) cu fluide infectate – transfuzii de sange, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate, folosirea in comun cu persoane infectate a seringilor, folosirea in comun a altor instrumente contaminate care pot provoca sangerare (forfecute pentru manichiura, briciuri, etc). 

Hepatita de tip B se poate transmite “pe verticala” – de la mama la fat. 

In cazul in care organismul poate elimina infectia cu virusul hepatic B, se instaleaza o imunitate – persoanele sunt protejate de viitoare infectii cu virusul hepatic B pe o perioada indelungata, uneori pentru toata viata.

Cea mai buna metoda de prevenire a hepatitei B este vaccinarea. Alte modalitati de prevenire a infectiei cu virusul hepatiei B sunt:

▪ contact sexual protejat cu parteneri ocazionali;

▪ administrarea imunoglobulinei antihepatita B (HBIG) nou-nascutilor din mame infectate si vaccinarea acestora la 12 ore dupa nastere;

▪ folosirea seringilor de unica folosinta;

▪ evitarea folosirii in comun de instrumente care ar putea avea sange pe ele – aparate de ras, periute de dinti, forfecute pentru manichiura, briciuri, etc;

▪ evitarea, pentru tatuaje sau piercing, a locatiilor care nu prezinta incredere.

Ce este hepatita C?

Se transmite in principal prin fluide contaminate ale corpului – tranfuzii de sange, folosirea in comun cu persoane infectate a seringilor sau a altor instrumente contaminate, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate. Hepatita de tip C se poate transmite “pe verticala” – de la mama la fat.

Nu exista vaccin pentru hepatita C.

Modalitatile de prevenire a infectiei cu virusul hepatiei C constau, in principal, in aplicarea unor masuri stricte de igiena personala si de sanatate. De asemenea, trebuie:

▪ utilizat corect prezervativul;

▪ folosite seringi de unica folosinta;

▪ evitata folosirea in comun de instrumente care ar putea avea sange pe ele – aparate de ras, periute de dinti.

Hepatite virale – simptome 

In hepatitele virale acute apar simptome precum oboseala, manifestari pseudo-gripale, cu febra, dureri articulare, musculare. De asemenea pot fi prezente manifestari digestive, cu dureri abdominale, greata si varsaturi, icter, urina inchisa la culoare, pana la simptome de insuficienta hepatica, sangerari ale nasului (epistaxis), ale gingiilor (gingivoragii), alterarea starii de constientă, iritabilitate etc. 

Un alt tablou clinic este cel al hepatitei cronice, in care pacientul este adesea asimptomatic o lunga perioada de timp, diagnosticul facandu-se intamplator. Uneori pacientii cu hepatita cronica acuza oboseala, discomfort in zona ficatului. In acest caz, nu de putine ori, diagnosticul se pune in stadiul de ciroza hepatica, cu manifestari clinice evidente, cand in depistarea etiologiei cirozei se descopera o infectie virala.

Puteti evita diagnosticul de hepatite virale, indiferent de tip, daca tineti cont de sfaturile medicilor si daca va informati corect in legatura cu modul de transmitere a virusurilor hepatice. De asemenea, preventia, prin realizarea unui set de analize uzuale si prin consultul de hepatologie, este recomandata. 

hepatite-virale A, B, C
Articole Similare