Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Hepatita C- tot ce trebuie sa stii despre tratament si preventie

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog

Denumita initial “hepatita non-A non-B”,  hepatita C este o problema globala de sanatate publica prin numarul crescut de infectari, gradul ridicat de mortalitate si impactul economic asociat, datorat atat costurilor medicale pentru pacientii cu boala hepatica avansata cat si incapacitatii de munca pentru pacientii cu boala hepatica cronica. Din fericire, noile tratamente antivirale au o rata de succes de aproape 100%. 

Ce este hepatita C?

Hepatita C este infectia ficatului provocata de virusul hepatitic C. Este responsabila de aproximativ 20% din cazurile de hepatita acuta, aproximativ 70% din cazurile de hepatita cronica, aproximativ 40% din cazurile de ciroza avansata si aproximativ 60% dintre cazurile de carcinom hepatic. Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, incidenta reala fiind mai mare decat cea cunoscuta, ceea ce indica faptul ca este importanta analiza  pentru detectarea hepatitei C odata cu efectuarea analizelor uzuale. 

Hepatita C este o boala cu rata de progresie variabila, dar in general este o boala lent progresiva. Aproximativ 15% dintre cei infectati se vindeca spontan, iar restul dezvolta hepatita cronica cu grade variabile de severitate. 

Hepatita C, simptome 

Simptomatologia hepatitei C este variabila, in functie de gradul de afectare a ficatului si daca  infectia este acuta sau cronica. Putem grupa cateva categorii in acest sens:

Purtatori ai virusului C

Forma asimptomatica, cu analize hepatice in limite normale si depistare intamplatoare la analize uzuale.

Hepatita acuta

Adica inflamatia acuta a ficatului, de obicei aparuta la contactarea infectiei. Prezinta urmatorele forme: 

Forma asimptomatica, transaminaze crescute (forma blanda) 

Este posibil in acest caz ca pacientul sa prezinte un sindrom pseudogripal sau simptome gastrointestinale (anorexie, greata, varsaturi, disconfort in hipocondrul drept).

Hepatita acuta fulminanta

Prezinta simptome precum: 

  • stare generala alterata
  • icter sclero-tegumentar

Necesita internarea de urgenta intr-un spital si are o rata de mortalitate crescuta. 

Forme intermediare 

Se pot manifesta prin:

  • icter sclero-tegumentar
  • urina hipercroma (inchisa la culoare)
  • scaune decolorate
  • simptome digestive (anorexie, greata, cefalee, febra, disconfort in hipocondrul drept
  • analize uzuale specifice de ficat modificate. 

Hepatita cronica (inflamatie cronica a ficatului) 

Se manifesta cel mai frecvent prin oboseala cronica si disconfort la nivelul hipocondrului drept. Simptome mai putin intalnite sunt subfebrilitate, inapetenta, greata, varsaturi, dureri musculare, articulare. 

Ciroza hepatica cu virus C 

Prezinta manifestarile specifice bolii de ficat avansate.

Analizele efectuate in cazul hepatitei C 

Teste serologice

Analize pentru hepatita C care verifica prezenta anticorpilor anti VHC.

Teste moleculare 

Determinarea cantitativa a ARN VHC (viremie), fiind utila pentru diferentierea intre infectia cronica si infectia vindecata, cat si pentru monitorizarea raspunsului la tratament pentru hepatita C. 

Determinarea genotipului viral – este rar folosita in Romania (exista mai multe tipuri de virus C, iar tratamentul pentru hepatita de tip C poate sa difere in functie de acesta).

Teste adiacente 

Teste pentru aprecierea functiei hepatice, a gradului de fibroza hepatica (fibrotest, fibromax, elastografie hepatica, fibroscan).

Tratament pentru hepatita C

Tratamentul pentru hepatita C a cunoscut in ultimii ani o imbunatatire majora, astfel ca raspunsul la acesta este de peste 95%. Se administreaza medicamente antivirale, decontate de CNAS, care au scopul de a inlatura virusul din organism. La 12 saptamani de la terminarea tratamentului pentru hepatita C se verifica viremia VHC, care trebuie sa fie nedetectabila daca medicamentele au fost eficiente. 

Exista mai multe variante de tratament, alegerea unuia dintre ele si durata depinzand de prezenta leziunilor hepatice existente, de alte afectiuni medicale, de tratamentele anterioare si de genotipul hepatitei C. 

Recomandari in ceea ce priveste dieta in hepatita C

  • Evitarea consumului de alimente grase, prajite, procesate, conservate prin adaos de produsi chimici sau sare
  • Evitarea consumului de alcool
  • Consumul de alimente bogate in vitamine (fructe, legume)
  • Evitarea exceselor alimentare, mese mai mici si dese. 

Din fericire, la momentul actual exista un tratament pentru hepatita C. Daca ai fost depistat cu aceasta infectie in stadiul de hepatita cronica, te asteptam la clinica DigestMed pentru o evaluare si tratament.

Analize pentru Hepatita C si tratament, DigestMed
Articole Similare