Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Hepatita C – simptome, prevenție, tratament

Autor: Dr. Bianca Istratie, Medic Specialist Gastroenterolog

Hepatita este o afecțiune inflamatorie a ficatului, cauzată de diferite virusuri, bacterii, alcool, medicamente sau substanțe toxice. Această boală poate provoca deteriorarea celulelor hepatice și apariția fibrozei, până la ciroză. 

Există mai multe tipuri de hepatită virala, denumite în funcție de virusul care le cauzează, cele mai comune fiind hepatita A, hepatita B și hepatita C. Hepatita virala A poate apărea sub formă de epidemii sau pandemii și se transmite pe cale orală. Virusurile responsabile de hepatita B sau C se transmit predominant prin sânge.

 

Indiferent de cauză, hepatita se manifestă inițial prin simptome nespecifice, precum: febră ușoară, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, oboseala, dureri articulare sau musculare. În anumite cazuri, pot apărea îngălbenirea pielii și a globilor oculari, mâncarimi ale pielii, urină închisă la culoare. În stadiile avansate, când boala hepatica este diagnosticată în faza de ciroză hepatică, apar manifestări ale insuficienței hepatice: mărirea de volum a abdomenului, umflarea picioarelor, hemoragia digestivă prin ruptura varicelor esofagiene, dezorientarea în timp și spațiu, chiar până la comă hepatică.

La momentul actual, se estimează că, pe plan mondial, există peste 500 de milioane de cazuri de hepatită B și C, aproximativ 20 de milioane de cazuri de hepatită E, 12 milioane de cazuri de hepatită D și 1,4 milioane de cazuri de hepatită A.

 

1. Ce este hepatita C?

Hepatita C reprezintă o boală infecțioasă a ficatului cu virusul hepatic C, care odată contactat, infecteaza sângele și apoi se cantonează la nivelul celulei hepatice, pe care o distruge progresiv. Această afecțiune se dezvoltă în două faze:

– Hepatita acută: cu evoluție în primele 6 luni de la contactul cu virusul C, cu simptomatologie absentă sau ușoară, nespecifică, de multe ori similară unui prodrom gripal (febră, oboseală, dureri musculare, greață, vărsături)

– Hepatita cronică: aici se încadrează infecția cu virus C cu evoluție de peste 6 luni, având, de asemenea, simptomatologie absentă sau minimă în majoritatea cazurilor. După o perioadă mai îndelungată, de peste 15 ani, în lipsa tratamentului, hepatita cronică cu virus C poate duce la ciroză sau cancer hepatic.

2. Căi de transmitere a virusului hepatic C 

Statistic, între 130–170 milioane de persoane din întreaga lume suferă de hepatită C. Transmiterea virusului hepatitei C are loc atunci când o persoană intră în contact cu sângele unei persoane infectate cu virusul hepatitei C. Modalitățile de infectare cu virusul hepatic C sunt:

Căi de transmitere a virusului hepatic C

 

  • contact direct cu sângele infectat prin administrarea de injecții intravenoase;
  • folosirea instrumentarului medical nesteril;
  • transfuzii de sânge;
  • posibil, relații sexuale neprotejate cu persoane infectate;
  • folosirea în comun a obiectelor de uz personal care au intrat în contact cu sângele unei persoane infectate (aparate de ras, periuțe de dinți, instrumente de manichiură);
  • de la mamă infectată cu virus C, la făt, în timpul nașterii.

 

 

3. Simptomele hepatitei C

De obicei, boala evoluează spre faza cronică silențios, fără simptome. În cazurile de afectare severă a ficatului, pot apărea simptome ca: 

  • oboseală; 
  • durere abdominală; 
  • inapetență; 
  • icter; 
  • greață;  
  • vărsături; 
  • urină închisă la culoare; 
  • febră; 
  • dureri articulare;
  • marire de volum a abdomenului;
  • umflarea picioarelor;
  • varsaturi cu sange sau scaune negre (melena);
  • dezorientarea in timp si spatiu;
  • coma hepatica.

4. Factori de risc 

Printre factorii de risc care pot favoriza răspândirea hepatitei C, putem enumera: 

Factorii de risc ai hepatitei C

 

  • hemodializa; 
  • consumul de droguri injectabile; 
  • contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată; 
  • înțepături accidentale cu ace folosite la pacienții cu virus C, în mediul spitalicesc; 
  • nașterea din mame infectate cu virus C; 
  • primirea de sânge sau organe de la un donator testat pozitiv pentru virusul hepatitei C; 
  • tatuaje sau piercing făcute în saloane neautorizate; 
  • manichiura sau pedichiură în saloane neautorizate;
  • deținuții. 

 

5. Cum prevenim infecția cu virus hepatic C? 

Prevenția implică evitarea tuturor factorilor de risc amintiți, întrucât nu există vaccin împotriva infecției cu virus C, momentan. Un lucru foarte important de menționat este efectuarea screening-ului populațional pentru infecția cu virusul C sau B. Generația de dinainte de anii ‘89 a fost expusă mult riscului infectării cu aceste virusuri din cauza faptului că nu se cunoșteau prea multe informații despre acești agenți patogeni și oamenii au intrat în contact cu ei, fie din mediul spitalicesc prin instrumentar chirurgical sterilizat necorespunzător, fie prin transfuzii de sânge. Astfel că, tuturor pacienților din această generație, și nu numai, ar trebui să li se recomande două teste simple, care le pot salva viața: antigenul HBs pentru infecția cu virusul hepatic B și anticorpii anti-HCV pentru virusul hepatic C.

6. Tratamentul hepatitei cu virus C 

Tratamentul hepatitei C

 

Din anul 2015, în România este disponibil tratamentul de eradicare al infecției cu virus C, fără Interferon, care constă în medicamente cu efect antiviral direct, foarte bine tolerat, cu durată de 3 luni, și o rată de success de peste 95%. Prin terapia Interferon-free, obiectivul global este de eradicare a infecției cu virus C până în anul 2030. 

Reacțiile adverse la medicația fără Interferon împotriva virusului hepatic C sunt minime: cefalee, amețeală, oboseală, greață. Înainte de inițierea unei astfel de terapii, medicul specialist gastroenterolog sau de boli infecțioase, trebuie să verifice medicația curentă a pacientului pentru posibile interacțiuni cu tratamentul Interferon-free, interacțiuni care ar putea scădea eficacitatea medicamentelor împotriva virusului C.

 

Concluzii 

Este esențial să înțelegem că această afecțiune poate avea consecințe grave, cum ar fi ciroza hepatică sau cancerul de ficat și poate fi transmisă prin contactul cu sângele unei persoane infectate. 

Cu toate acestea, există speranță în tratarea și gestionarea hepatitei C. Tratamentele antivirale moderne oferă rate mari de vindecare, iar diagnosticarea precoce și accesul la îngrijire medicală adecvată sunt cruciale.

Educația și conștientizarea publicului sunt importante pentru prevenirea răspândirii bolii și reducerea stigmatizării asociate. Testarea regulată, în special pentru grupurile de risc, este esențială pentru identificarea timpurie a infecției și pentru intervenție medicală promptă. 

În cazul în care vă confruntați cu simptome specifice hepatitei C sau alte afecțiuni ce țin de specialitatea hepatologie, vă recomandăm să efectuați un consult de specialitate într-una dintre locațiile centrului medical DigestMed (DigestMed Aviației sau DigestMed Militari) cât mai curând posibil, pentru a primi diagnostic corect și tratament adecvat. Puteți efectua programarea prin intermediul platformei online sau prin apel telefonic la numărul 021.9306.

Hepatita C
Articole Similare