2022-11-16
De ce apar hemoroizii in sarcina
Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic primar gastroenterolog.
Hemoroizii in sarcina sunt o afectiune frecventa si neplacuta la gravide. Este insa important de stiut ca toti avem hemoroizi interni si externi. Hemoroizii sunt vase de sange din canalul anal ce se pot inflama din diferite motive si determina boala hemoroidala. Boala hemoroidala consta in dilatarea si inflamarea hemoroizilor. Cauze ale inflamarii hemoroizilor pot fi:
- constipatia;
- diareea;
- sarcina;
- sezutul prelungit pe scaun;
- efort prelungit de defecatie;
- consum crescut de carne rosie;
- condimente iuti;
- alcool.
Insa, de departe cea mai frecventa cauza ramane constipatia, caci scaunele de consistenta crescuta irita hemoroizii.
Cauze de aparitie pentru hemoroizi in sarcina
Hemoroizii in sarcina apar din 2 motive: constipatia si cresterea presiunii abdominale din cauza uterului gravid. Constipatia in sarcina este consecinta incetinirii miscarilor intestinale, datorata schimbarilor hormonale si a compresiei uterului gravid pe colon. Cresterea presiunii intraabdominale duce la cresterea presiunii venoase, implicit a celei din vasele hemoroidale, aparand astfel inflamarea hemoroizilor in sarcina.
Sunt periculosi?
Hemoroizii in sarcina reprezinta o afectiune usoara, insa poate produce un disconfort important, in special in inflamarea hemoroizilor externi, asociati cu tromboza hemoroidala. O complicatie grava, dar rara, in boala hemoroidala este sangerarea hemoroidala severa care poate duce la aparitia anemiei si de aici posibile consecinte negative asupra sarcinii.
Pot sa apara hemoroizi si dupa nastere?
De cele mai multe ori boala hemoroidala se remite dupa nastere, insa o parte dintre femei pot avea hemoroizi dupa nastere din cauza persistentei constipatiei.
Tratament hemoroizi in sarcina
Tratamentul hemoroizilor in sarcina se face in mare parte prin schimbarea regimului alimentar. Regula principala este evitarea constipatiei si asta se rezolva prin suplimentarea fibrelor in alimentatie, a aportului hidric corespunzator si efort fizic usor zilnic. Daca aceste masuri de baza nu sunt eficiente, se apeleaza la laxative, care au rolul de a inmuia scaunul pentru a nu mai irita hemoroizii. Pe langa aceste masuri, se recomanda si tratamente locale cu supozitoare sau unguente care amelioreaza durerea, mancarimea sau sangerarile. In sarcina nu se recomanda tratamentul chirurgical sau minim invaziv prin ligatura hemoroidala sau scleroterapie.
In cadrul clinicii DigestMed pacientele care prezinta hemoroizi in sarcina pot beneficia de tratament si monitorizare corespunzatoare, atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nastere. Daca ai nevoie de un consult gastroenterologic in timpul sarcinii, fa-ti o programare la clinica DigestMed.