2021-03-31
Hemoragia digestiva superioara – cauze, simptome, diagnostic si tratament
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist Gastroenterologie
Hemoragia digestiva superioara este o urgenta medicala care presupune prezentarea pacientului in cel mai scurt timp in unitatile de urgenta cu serviciu de endoscopie pentru a se identifica astfel sursa sangerarii si a se efectua interventia endoscopica pentru oprirea sangerarii.
Ce este o hemoragie digestiva superioara?
Hemoragia digestiva superioara reprezinta pierderea de sange din orice segment al tubului digestiv de la jonctiunea faringo-esofagiana (baza gatului) pana la unghiul Treitz (prima parte a intestinului subtire): esofag, stomac, prima parte a intestinului subtire. Aceasta pierdere poate fi redusa cantitativ sau fulminanta, se poate produce in timp indelungat sau deodata, uneori ducand chiar la pierderea vietii.
Cum se manifesta o hemoragie digestiva superioara?
Hemoragia digestiva superioara activa se poate manifesta ca hematemeza (varsatura cu sange digerat in zat de cafea, cu cheaguri sau chiar cu sange rosu in hemoragiile importante) sau ca melena (scaun negru moale si lucios similar cu pacura). Este important de diferentiat melena de aspectul negru- cenusiu dat scaunului de medicamente ca fierul, bismutul sau carbunele sau de vegetale bogate in fier ca spanacul, loboda, urzicile.
Atunci cand pierderea de sange se produce intr-un ritm lent, pe durata mai multor luni, uneori chiar ani, este posibil sa nu fie evident sangele in scaun, situatie in care depistarea sangerarii se poate realiza prin testul hemocult cantitativ – test de depistare a sangelui in scaun pe care nu il vedem cu ochiul liber.
Hemoragia digestiva superioara: cauze si factori de risc
Sunt multiple leziunile care determina aparitia hemoragiei digestive superioare. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:
- Afectiuni ale esofagului: varice esofagiene, ulcer peptic al esofagului, tumori maligne si benigne, diverticul esofagian, leziunea Mallory-Weiss.
- Afectiuni ale stomacului si duodenului: ulcer gastric si duodenal, gastrite hemoragice, tumori maligne si benigne ale stomacului si duodenului, traumatisme, leziuni vasculare.
Factorii de risc cei mai importanti sunt:
- infectia cu Helicobacter pylori;
- consumul de alcool;
- fumatul;
- consumul AINS (aspirina, ibuprofen, ketoprofen, diclofenac fara protectie gastrica- se recomanda asocierea cu medicamente care reduc secretia gastrica ca omeprazol, pantoprazol, esomeprazol);
- factorii de risc pentru cancere digestive: dieta saraca in legume si fructe, bogata in carne, alimente rafinate, afumaturi;
- gastrita atrofica (boala caracterizata prin inflamatie si atrofia mucoasei gastrice);
- gastrectomia partiala (istoricul personal de rezectie partiala a stomacului, realizata pentru o alta afectiune gastrica, de exemplu, ulcer peptic);
- gastrita hipertrofica (sau boala Ménétrier, boala rara caracterizata prin ingrosarea anormala a mucoasei gastrice).
Se observa ca unii dintre acesti factori (fumatul, infectia cu Helicobacter pylori) pot fi evitati, astfel incat fiecare individ sa poata lua masurile necesare pentru a se proteja.
Hemoragia digestiva superioara: simptomatologie
In urma pierderii de sange din tubul digestiv apar numeroase simptome in functie de severitatea hemoragiei:
- setea;
- oboseala;
- paloarea;
- ameteala;
- slabiciunea;
- puls accelerat;
- piele rece si transpirata;
- lesin, chiar pierdere a constientei;
- tensiunea scazuta;
- vedere ca prin ceata;
- respiratia rapida;
- starea de panica;
- anxietatea.
Consult de gastroenterologie– diagnostic de precizie
Diagnosticul pozitiv in hemoragiile digestive superioare se stabileste, in aproximativ 80% din cazuri, din anamneza si examenul clinic obiectiv. Se stabilesc existenta si severitatea sangerarii prin examen clinic si paraclinic.
Din punct de vedere clinic sunt esentiale tuseul rectal prin care se poate pune in evidenta melena si aspiratul gastric prin intermediul sondei nazo-gastrice (cu exteriorizare de sange proaspat sau digerat).
Explorarile paraclinice sunt reprezentate, in principal, de analize de laborator (hemograma- poate decela anemie, probele de coagulare) si de endoscopia digestiva superioara care identifica sursa sangerarii.
De un real folos poate fi ecografia abdominala in urgenta, care aduce informatii pretioase in cazul unei boli hepatice cronice (de exemplu, modificarile ecografice din ciroza hepatica) sau evidentiaza tumori abdominale.
Tratament
Tratamentul HDS este reprezentat, in principal, de refacerea volumului pierdut si a tensiunii arteriale prin administrarea de solutii si sange, precum si de medicamente, alaturi de oprirea hemoragiei prin tehnici de endoscopie digestiva superioara sau, in caz de insucces prin interventie chirurgicala.
Medicamentele specifice tratamentului hemorgiei digestive superioare sunt cele antisecretorii pentru gastrita hemoragica si ulcere:
- inhibitori de pompa de protoni (pantoprazol, omeprazol) i.v.;
- blocantii de receptori H2 i.v. (ranitidina, famotidina).
Tratamentul oral se indica in hemoragiile digestive superioare usoare.
Endosopia digestiva superiora interventionala permite hemostaza prin injectarea de substante: salina, adrenalina 1/10000, substante sclerozante, alcool, cianoacrilat; se pot utiliza tehnici de hemostaza endoscopica prin coagulare: electrocoagulare (mono, bi sau multipolara), termocoagulare sau fotocoagulare (laser cu argon). De asemenea, se folosesc si tehnici mecanice de hemostaza endoscopica: cliparea/ligaturarea, in special a varicelor esofagiene rupte.
Tratamentul chirurgical al hemoragiei digestive superioare este indicat in sangerarile masive si continue in care endoscopia si tratamentul medicamentos esueaza.
De ce sa alegi DigestMed?
Clinica DigestMed este o clinica specializata de gastroenterologie in care serviciile medicale sunt in folosul nevoilor pacientilor atat prin consult cat si prin investigatiile ample disponibile.
Pentru identificarea sursei hemoragiei digestive superioare usoare se poate efectua endoscopie digestiva superioara, iar pentru pierderile vechi o analiza foarte importanta prezenta in clinica este testul hemocult cantitativ. Prin ecografie abdominala se pot decela lichidul in abdomen, ingrosarea peretelui stomacului, boli de ficat care sunt responsabile de aparitia hemoragiei digestive superioare.