2022-05-31
Tratament pentru gastroenterocolita acuta la adulti
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog
Gastroenterocolita acuta este o afectiune des intalnita atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor si se manifesta cu preponderenta in sezonul cald, cand, din cauza ingestiei unor alimente alterate sau a nerespectarii unor conditii minime de igiena, apar diferite infectii cu virusuri, bacterii sau paraziti la nivelul tractului digestiv.
Ce este si de ce apare gastroenterocolita acuta?
Enterocolita este o afectiune inflamatorie a tractului gastro-intestinal provocata de:
- bacterii (Salmonella, Shigella, E.coli, Campylobacter și Clostridium difficile);
- virusuri (rotavirusuri, adenovirusuri, virusul Norwalk și astrovirusuri);
- paraziti (Giardia, Balantidium coli, Cryptosporidium, Blastocystis hominis și Entamoeba).
Acestea ajung in organism fie prin ingestia apei si a alimentelor contaminate, fie prin intermediul mainilor murdare – contactul direct cu persoanele (si chiar animalele) infectate, care nu au respectat toate normele de igiena (in special spalatul pe maini inainte si dupa folosirea toaletei, plus curatarea eficienta a veselei si a tacamurilor).
Manifestarile gastroenterocolitei variaza de la un caz la altul, in functie de severitatea si evolutia bolii, insa, daca este urmat un tratament corect, ar trebui sa se amelioreze dupa 2-3 zile si sa dispara complet intr-o saptamana.
Printre simptomele gastroenterocolitei se numara:
- stare de greata si de varsatura;
- lipsa apetitului;
- crampe si durere abdominala;
- diaree (in cazurile mai grave de gastroenterocolita, scaunele pot fi apoase sau cu sange);
- febra;
- frisoane;
- balonare;
- o stare generala de rau si de oboseala.
Tratament pentru gastroenterocolita
In primul rand este necesara identificarea cauzei exacte a gastroenterocolitei inainte de a fi propusa o schema de tratament. De exemplu, daca discutam despre o enterocolita bacteriana, cum e cea provocata de E.coli ori Salmonella, antibioticele asociate cu probiotice sunt indicate.
Pentru calmarea durerilor si a crampelor musculare sunt indicate medicamentele antispastice, in timp ce pentru atenuarea febrei sunt utile antipireticele. Pentru deshidratare se vor consuma multe lichide precum supe, apa si ceaiuri neindulcite.
Pentru gastroenterocolita la copii, tratamentul incepe cu corectarea pierderilor de apa si electroliti. Se pot folosi pentru rehidratare apa, ceai de menta indulcit cu glucoza, saruri de rehidratare disponibile in farmacii. In multe cazuri, regimul pentru gastroenterocolita poate duce la vindecarea bolii in cateva zile, daca este urmat corect. Sunt situatii in care este necesara prescrierea de medicamente:
- antitermice pentru scaderea febrei;
- antispastice pentru durerile abdominale;
- antivomitive;
- probiotice.
Adminstrarea de antibiotice in gastroenterocolita se face numai la recomandarea medicului. Diareea provocata de virusuri nu raspunde la tratamentul antibiotic. In plus, utilizarea nerationala a antibioticelor perturba flora normala nepatogena din tubul digestiv sau determina selectionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice.
Regim special pentru gastroenterocolita
In timpul unui episod de gastroenterocolita, regimul alimentar trebuie sa fie o prioritate. Este indicat sa se consume:
- orez fiert;
- paine prajita, sticksuri, grisine,
- carne fiarta slaba (de pui, curcan);
- branza proaspata cu un continut scazut in grasimi;
- supa de zarzavat;
- morcovi fierti;
- mere coapte sau fierte sub forma de compot.
In cazul copiilor mici ori a bebelusilor, laptele matern este foarte bun. De asemenea, se poate folosi si formula de lapte fara lactoza.
Sunt de evitat legumele si fructele proaspete, varza, broccoli, mazarea, fasolea si conopida, alimentele prajite, condimentate sau picante. Nici cafeaua sau alcoolul nu sunt recomandate.
In cazul in care prezentati simptomele specifice gastroenterocolitei, prezentati-va pentru un consult de specialitate la clinica DigestMed pentru diagnostic si tratament complet.