2022-03-03
Importanta florei intestinale in starea noastra de sanatate
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
Flora intestinala sau microbiota inseamna totalitatea microorganismelor prezente in tractul digestiv: bacterii, virusuri, paraziti. Comunitatea de bacterii din intestin este mai bine definita in acest moment si este compusa din mai multe specii de bacterii care se afla intr-o relatie de “cooperare”cu organismul uman.
Ce este flora intestinala?
Bacteriile active din flora intestinala sintetizeaza vitamine din grupul B si vitamina K, intervin in metabolismul acizilor biliari si in metabolismul energetic al organismului uman, precum si in metabolismul medicamentelor, moduleaza sistemul imun si “comunica”cu sistemul nervos central si enteric prin neurotransmitatori sau hormoni. Bacteriile “prietenoase” ne apara de bacteriile “rele”, concurand cu acestea pentru hrana, pentru locul de legare la nivelul intestinului precum si prin producerea de substante cu efect antibacterian. Cu alte cuvinte, organismul uman ofera acestor bacterii adapost si hrana, iar bacteriile indeplinesc anumite “servicii” pentru organismul uman.
Cum stim ca avem o flora intestinala sanatoasa?
Microbiota intestinala sanatoasa se reflecta in starea de bine a sistemului digestiv precum si in rezistenta organismului la infectii, in special la infectii digestive. Exista astazi posibilitatea de testare a microbiomului (definit ca materialul genetic al bacteriilor din intestin). Totusi sunt inca multe necunoscute privind microbiota intestinala si incadrarea ei ca fiind normala sau dezechilibrata. De aceea testele de secventiere genica folosite pentru identificarea bacteriilor din intestin se aplica mai mult in cercetare si in studii clinice.
Simptome de flora intestinala distrusa
Termenul de disbioza se refera la dezechilibrul microbiotei intestinale; aceasta disbioza duce la cresterea permeabilitatii intestinale si la o stare de inflamatie usoara la nivelul intestinului. Apar dureri abdominale, balonare, flatulenta, tulburari de tranzit. Avand in vedere implicarea microbiotei in metabolismul energetic si comunicarea cu sistemul nervos central, disbioza intestinala pare a fi responsabila si de afectiuni metabolice precum obezitatea, diabetul zaharat si ficatul gras precum si de afectiuni neurologice.
In cat timp se reface flora intestinala?
Sunt multipli factori care influenteaza si modifica flora intestinala: varsta, dieta, medicamentele, diverse afectiuni. Intensitatea si durata efectului acestor factori sunt diferite de la individ la individ si depind de stabilitatea si de diversitatea in compozitia initiala a microbiotei. Asadar nu exista un timp predictibil pentru refacerea florei intestinale; poate fi vorba de un timp mai mic daca flora intestinala initiala era sanatoasa sau mai lung daca flora intestinala initiala era dezechilibrata.
Regim pentru refacerea florei intestinale
Microbiota intestinala poate fi modulata prin aportul alimentar de fibre. Fibrele le regasim in fructe, legume si cereale integrale si sunt rezistente la actiunea enzimelor digestive umane; in schimb, o parte dintre ele sunt fermentate de catre bacteriile din colon si servesc ca hrana pentru acestea, sustinand astfel dezvoltarea speciilor “prietenoase”de bacterii. In afara de fibre, branza si alimentele care contin polifenoli (ceai, cafea, sparanghel, masline, fructe de padure, anghinare) cresc populatia de bacterii cu efecte pozitive pentru sanatatea organismului.
De asemenea, iaurturile pot fi imbogatite cu culturi de bacterii bune si pot avea efecte benefice pentru organism, desi nu stim daca aceste bacterii reusesc sa se integreze in flora intestinala.
Dezechilibrul florei intestinale este incriminat ca si factor cauzal in mai multe afectiuni digestive: sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii intestinale, diverticuloza colonica, etc. Daca aveti dureri abdominale, balonare, flatulenta sau tulburari de tranzit este posibil ca acestea sa apara in urma afectarii florei intestinale. Diagnosticul corect este important pentru tratament si monitorizare, iar la DigestMed gasiti toate serviciile necesare evaluarii afectiunilor digestive precum si o echipa de medici profesionisti si empatici.