Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Ce inseamna sa ai ficat gras?

Articol scris de Dr. Siyana Viziru, medic specialist gastroenterolog

Ficatul gras (steatoza hepatica) este o afectiune din ce in ce mai intalnita, intrucat prevalenta globala este in crestere. Ficatul gras se caracterizeaza prin acumularea excesiva de grasimi la nivelul ficatului (in speta trigliceride) intr-un procent mai mare de 5-10% din greutatea ficatului.

Aceasta incarcare grasa a ficatului (ficat steatozic) poate avea loc in absenta unui consum semnificativ de alcool, caz in care poarta numele de steatoza hepatica non-alcoolica, sau poate sa apara in contextul consumului cronic de alcool (> 20 gr. alcool pur pe zi pentru femei, respectiv > 30 gr. pentru barbati) si atunci vorbim despre steatoza hepatica alcoolica. 

In prezent, s-a demonstrat ca lezarea ficatului in aceasta boala a ficatului apare datorita unui dezechilibru intre multipli factori precum:

  • rezistenta la insulina;
  • hormonii secretati de tesutul adipos;
  • factori nutritionali;
  • microbiomul intestinal;
  • consumul de alcool;
  • factori genetici si epigenetici. 

Cauze pentru ficatul gras

Majoritatea oamenilor cu ficat gras sunt supraponderali sau obezi, insa un procent de cca. 20% dintre cei diagnosticati cu ficat steatozic pot avea o greutate normala. Acest lucru este explicat prin rolul important pe care il au obezitatea viscerala, genetica si factorii nutritionali. Atat la persoanele obeze, cat si la cele normoponderale, elementul central este grasimea viscerala, stocata in ficat si pancreas sau in jurul acestor organe. Aceasta grasime de culoare galbuie secreta numerosi hormoni care cresc apetitul, scad senzatia de satietate, secreta substante care cresc inflamatia in organism si predispun la ciroza hepatica si multe alte boli. 

Alt factor esential in aparitia ficatului gras este alimentatia bogata in grasimi si zaharuri. Ficatul nostru converteste excesul de zahar in grasimi pe care le stocam predominant in ficat. 

Modificarile functiilor si compozitiei florei noastre microbiene, influentata de alimentatie, stres, sau antibiotice se asociaza cu severitatea leziunilor ficatului gras, dar mai ales cu progresia bolii spre fibroza hepatica (pana la ciroza). 

Consumul de alcool problematic determina injurie hepatocitara prin produsii rezultati din metabolismul alcoolului. Acestia au efect toxic si duc la acumulare de grasimi in ficat si afecteaza flora noastra bacteriana.

Ficat gras, simptome 

De obicei, pacientii cu ficat gras sunt asimptomatici, afectiunea fiind observata accidental, in cadrul unui consult de rutina. Din acest motiv, este recomandat un consult de gastroenterologie de rutina o data pe an.  

Examenul clinic poate pune in evidenta cresterea dimensiunilor ficatului datorita acumularii de grasimi (ficat steatozic). Pot fi prezente trasaturi clinice ale sindromului metabolic:

  • obezitate;
  • diabet zaharat;
  • hipertensiune arteriala;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • boli vasculare;
  • apnee in somn. 

Analizele uzuale de sange pot arata cresterea probelor de ficat sau cresterea trigliceridelor, colesterolului “rau” de tip LDL si scaderea colesterolului “bun” de tip HDL. Uneori pot fi prezente semnele si simptomele legate de ciroza hepatica (complicatia ficatului gras): 

  • oboseala cronica;
  • scaderea in greutate;
  • marirea in volum a abdomenului;
  • mancarimi persistente;
  • coloratia in galben a pielii;
  • edeme gambiere;
  • vanatai spontane;
  • cresterea neexplicata a sanilor si altele

Cum prevenim ficatul gras?

In primul rand, preventia ficatului gras se face prin dieta. In ultima perioada, studiile s-au concentrat asupra unei noi metode si anume postul intermitent in stil mediteranean. Acest tip de dieta este bogat in acizi grasi mononesaturati (ulei de masline, ulei de cocos, seminte si nuci cruzi, avocado), polinesaturati (omega-3), fibre (fructe si vegetale), alimente neprocesate. 

A doua piatra de temelie pentru preventia ficatului steatozic este scaderea ponderala. S-a observat ca scaderea in greutate cu:

  • > 3% – scade incarcarea grasa a hepatocitelor;
  • > 7% – scade inflamatia in ficat, factorul de risc pentru ciroza;
  • > 10% – scade fibroza, precursorul cirozei.

Totodata, se recomanda evitarea consumului in exces de alcool, dar si corectarea factorilor de risc despre care am discutat mai sus –  rezistenta la insulina, microbiota intestinala.

Ce consecinte poate avea pe termen lung ficatul gras?

În timp, ficatul gras netratat poate sa duca la complicatii precum:

  • steato-hepatita: pe langa incarcarea cu grasimi a ficatului apare si inflamatia acestuia; 
  • fibroza avansata: inflamatia cronica si moartea celulelor ficatului determina formarea de tesut cicatricial;
  • ciroza: stadiul final al bolii hepatice.

Cheia succesului este sa diagnosticam la timp ficatul gras. Pentru pacientii cu risc de ficat steatozic, la clinica Digestmed se efectueaza investigatiile necesare, precum analize de sange, ecografie abdominala si elastografie hepatica pentru evaluarea corectă a ficatului gras. 

Va asteptam la o consultatie de gastroenterologie in clinica DigestMed din Bucuresti, cu sfaturi de calitate, oferite de catre medicul gastroeneterolog si cel nutritionist. Programeaza-te aici.

Ficatul gras (ficat steatozic) sau boala ficatului
Articole Similare