2022-09-20
Se poate vindeca fibroza hepatica?
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog
Fibroza hepatica reprezinta acumularea in exces de tesut cicatricial (fibros) nefunctional la nivelul ficatului in bolile hepatice cronice, sub actiunea unui factor agresor toxic, infectios, autoimun sau metabolic. Cu cat exista mai mult tesut fibros la nivelul ficatului functia hepatica este mai mult afectata.
Fibroza hepatica – cauze de aparitie
Cele mai frecvente cauze de aparitie ale fibrozei hepatice sunt:
- hepatita virala cu virus B si C;
- consum cronic de alcool;
- boli autoimune ale epiteliului biliar (ciroza biliara primitiva, colangita sclerozanta primitiva);
- boala Wilson;
- hemocromatoza;
- schistosomiaza;
- tratamente imunosupresoare;
- ficatul gras non-alcoolic sau steatoza hepatica non-alcoolica (aceasta afectiune este cauzata in principal de obezitate, diabet, niveluri ridicate de grasimi si colesterol in sange).
Fibroza hepatica este evaluata in 4 grade: F1-F4, unde F1 reprezinta gradul cel mai mic, iar F4 gradul cel mai avansat, corespunzator cirozei.
Fibroza hepatica, simptome
Fibroza hepatica este asimptomatica perioade indelungate de timp, aparitia manifestarilor clinice fiind determinata de evolutia acesteia catre ciroza si insuficienta hepatica cronica. In stadiile avansate de fibroza hepatica, pacientul poate resimti astenie fizica, stare generala alterata, pierderea apetitului, slabirea inexplicabila, senzatia de greata si varsaturi si poate prezenta abdomen marit prin lichid de ascita, eritroza palmara, stelute vasculare pe torace, icter.
Diagnostic in clinica DigestMed
Evaluarea severitatii bolii hepatice, adica a gradului de fibroza hepatica, se poate realiza invaziv, prin biopsie hepatica, sau non-invaziv, prin utilizarea metodelor elastografice (elastografie hepatica) sau a biomarkerilor (fibromax, fibroactitest).
Tratament fibroza hepatica
Eliminarea cauzei care determina fibrozarea tesutului hepatic (alcool, substante toxice si medicamentoase) reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament pentru fibroza hepatica.
Pentru hepatitele virale cu virus C si B se instituie tratament antiviral, iar in fibroza indusa de alcool sunt indicate antioxidantele. Suprimarea inflamatiei hepatice are un rol important in oprirea progresiei fibrozei, corticosteroizii avand efect antiinflamator eficient in hepatitele autoimune.
Sfaturi de la medic pentru preventie
Pentru prevenirea aparitiei fibrozei hepatice este recomandata dieta mediteraneana bogata in acizi grasi mononesaturati (ulei de masline, ulei de rapita) sau polinesaturati din peste (omega3), fibre (fructe si vegetale), alimente neprocesate.
Efortul fizic moderat sustinut, cel putin 30 min/zi, de 5 ori pe saptamana, ajuta, de asemenea la prevenirea aparitiei fibrozei hepatice.
Asadar recomandarile noastre sunt:
- adopta un stil de viata sanatos (acest lucru implica o dieta echilibrata, pierderea in greutate, renuntarea la alcool si efectuarea exercitiilor fizice regulate);
- evitarea infectiilor hepatice cronice (hepatitele virale se pot evita prin vaccinare, igiena buna, protejarea in timpul contactului sexual, evitarea contactului cu sange infectat);
- teste medicale regulate pentru a identifica gradul de afectare a ficatului si prevenirea cirozei.
In cazul in care prezinti simptomele enumerate mai sus sau vreunul dintre factorii de risc mentionati ai fibrozei hepatice, iti recomandam sa te prezinti la clinica DigestMed pentru o evaluare de rutina.