2022-09-01
Ce este esofagita de reflux si cum se manifesta
Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog
Boala de reflux gastroesofagian este una din cele mai frecvente afectiuni care reflecta indeaproape relatia dintre stilul de viata si sanatatea tubului digestiv superior. Adeseori se depasesc limitele de toleranta ale organismului printr-un stil de viata nesanatos, cu aparitia unor simptome de esofagita de reflux ce necesita atentie si uneori o evaluare amanuntita cu ajutorul unui medic.
Ce este esofagita de reflux?
Esofagita de reflux reprezinta inflamatia esofagului (organ muscular de are rolul de a transporta alimentele intre cavitatea bucala si stomac), cauzata de refluxul gastroesofagian, proces de refulare a continutului gastric acid la nivelul esofagului. Factorii sau conditiile favorizante pentru refluxul gastro-esofagian sunt:
- prezenta herniei gastrice transhiatale
- fumatul
- consumul de alimente condimentate, picante – grasimile, prajelile, cafeaua, ciocolata
- consumul de alcool
- anumite medicamente
- sarcina
- obezitatea
- stresul.
Esofagita de reflux – simptome
Esofagita de reflux se manifesta tipic prin pirozis (senzatia de arsura retrosternala, uneori cu iradiere posterioara). Arsurile retrosternale apar frecvent dupa masa si se pot accentua la aplecarea trunchiului anterior, pe timpul noptii, cand pacientul se intinde la orizontala, la ridicarea de greutati sau dupa consumul alimentelor amintite anterior. Un alt simptome este regurgitatia (refularea continutului esofagian sau gastric fara efort de varsatura in cavitatea bucala), acestea avand caracter continuu sau episodic.
Alte simptome care pot pune uneori probleme de diagnostic si impun efectuarea unor investigatii suplimentare sunt:
- durere in piept
- durere epigastrica (in partea superioara a abdomenului)
- senzatie de jena in gat
- tuse seaca
- raguseala persistenta
- disfagie (dificultate la inghitire)
- singultus persistent (sughit)
- exces de saliva in cavitatea bucala
- halena (respiratie urat mirositoare).
In cazuri rare, in forme severe, cand inflamatia este importanta, poate aparea hemoragia digestiva superioara manifestata prin hematemeza (varsatura cu sange) si/sau melena (scaune negre) ceea ce reprezinta o urgenta gastroenterologica.
Metode de diagnostic pentru esofagita de reflux
Pentru diagnosticul esofagitei de reflux este suficienta de cele mai multe ori o simpla anamneza, discutie cu medicul, din care reies simptomele specifice bolii, in urma careia se recomanda un tratament, fara a fi nevoie de investigatii suplimentare.
In functie de gravitatea simptomelor, varstei pacientului, bolilor asociate, istoricului bolii si analizelor de sange, medicul apreciaza necesitatea efectuarii unei endoscopii digestive superioare. Esofagita de reflux este obiectivata prin aceasta investigatie, in timpul careia se vizualizeaza inflamatia de la nivelul esofagului, se stabileste gradul de afectare si se exclud alte boli care pot avea o manifestare similara bolii de reflux.
Efectuarea unei endoscopii digestive superioare nu este absolut necesara pentru diagnosticul esofagitei de reflux. Exista totusi anumite simptome care impun efectuarea acesteia si anume:
- hemoragia digestiva superioara
- scadere in greutate inexplicabila
- anemie depistata prin analize de sange
- disfagia.
Clinica Digestmed este o clinica alcatuita predominant din medici gastroenterologi, specialisti care dispun de aparatura de endoscopie digestiva de inalta performanta si sunt in masura si diagnosticheze si sa trateze corespunzator esofagita de reflux. Daca prezentati simptome specifice, va asteptam la o consultatie de gastroenterologie.