Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Ce este endoscopia digestiva inferioara si cand este necesara

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog

Endoscopia digestiva inferioara sau colonoscopia este o investigatie ce presupune examinarea in intregime a colonului si a ultimei parti a intestinului subtire (ileon terminal) cu ajutorul colonoscopului (tub flexibil prevazut la capat cu o camera video, un canal de insuflatie, prin care se introduc aer si apa, un canal de aspiratie si un canal prin care se introduc diferite instrumente de lucru) cu scop diagnostic si terapeutic. 

Cand este recomandata o endoscopie digestiva inferioara?

Simptomele sau semnele care indica efectuarea unei endoscopii digestive inferioare sunt:

  • tulburari de tranzit (alternanta diaree- constipatie, diaree persistenta, constipatie nou instalata);
  • prezenta sangelui in scaun;
  • scaderea in greutate nejustificata;
  • anemie feripriva depistata la analize uzuale;
  • borborisme si dureri abdominale.

Endoscopia digestiva inferioara este folosita pentru scoaterea polipilor colonici, monitorizarea periodica in cazul pacientilor cu polipi colonici sau cancer colorectal in antecedente, depistarea precoce a recidivelor tumorale, urmarirea in dinamica a bolilor inflamatorii intestinale.

Endoscopia digestiva inferioara este, de asemenea, folosita ca metoda de preventie pentru screeningul cancerului colorectal incepand cu varsta de 45 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. Persoanele care au rude de gradul I cu cancer colorectal au risc crescut de a face aceasta boala si au nevoie de efectuarea unei colonoscopii la o varsta cu aproximativ 10 ani mai mica decat varsta de detectie a descendentului. 

Pregatire pentru endoscopie digestiva inferioara

Pregatirea pentru endoscopia digestiva inferioara presupune administrarea unor substante purgative inainte de procedura, in urma carora pacientul va avea mai multe scaune diareice cu scopul de a goli colonul. Este important ca pacientul sa tina un regim alimentar sarac in fibre cu aproximativ 3 zile anterior procedurii, sa respecte intru totul pregatirea cu substantele alese pentru a obtine o curatare a colonului cat mai buna. 

O pregatire pentru endoscopie digestiva inferioara corespunzatoare este esentiala pentru o vizualizare buna si implicit pentru stabilirea unui diagnostic precis. Resturile de materii fecale care raman in colon impiedica vizualizarea completa si corespunzatoare a mucoasei, astfel putand trece neobservate formatiuni mici (polipi), care in timp pot creste si se pot transforma in cancer de colon. 

Daca ai nevoie de o investigatie de endoscopie digestiva inferioara (colonoscopie), te asteptam la clinica DigestMed din Bucuresti, pentru o programare

Pregatire pentru endoscopie digestiva inferioara, Bucuresti
Articole Similare