2021-08-26
Endocrinologie Pediatrica
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog
Nevoile copiilor legate de crestere si dezvoltare sexuala sunt foarte diferite de cele ale unui adult. Copiii nu sunt niste adulti in miniatura. Disfunctiile hormonale ce afecteaza cresterea si dezvoltarea sexuala pot avea efecte importante asupra integritatii psihoemotionale a copilului. Endocrinologul pediatru are pregatire suplimentara in probleme hormonale ale copilului.
Ce trateaza endocrinologia pediatrica?
Ne adresam medicului endocrinolog pediatru pentru urmatoarele disfunctii hormonale:
- Probleme de crestere (inaltime prea mica sau prea mare ori un ritm de crestere accelerat de la un moment dat sau incetinit)
- Organe sexuale ambigue la nastere (care nu pot fi clar incadrate la organe genitale feminine sau masculine; de obicei medicul neonatolog sau medicul pediatru atrage atentia asupra acestor modificari si orienteaza parintele catre medicul de specialitate endocrinolog)
- Probleme de debut al pubertatii (pubertate precoce sau intarizata)
- Disfunctii ovariene sau testiculare (spre ex, tulburari de ciclu la fetele adolescente, probleme de dinamica sexuala la adolescenti)
- Boli troidiene (marirea de volum a tiroidei, disfunctii tiroidiene de tipul hipotiroidie sau hipertiroidie)
- Disfunctii ale glandelor suprarenale
- Insuficienta de vitamina D (hipocalcemie, rahitism)
- Probleme de greutate
- Boli ale glandei hipofize (adenoame hipofizare, adica formatiuni dezvoltate la nivelul glandei hipofizare; disfunctii hipofizare – scaderea sau cresterea secretiei hormonilor hipofizari)
La consultul de endocrinologie pediatrica medicul va obtine informatii de la mama cu privire la nasterea copilului, greutatea la nastere, cum a fost alimentat, ce boli a avut de-a lungul vremii. De asemenea, medicul de endocrinologie pediatrica va intreba mama ce boli au membrii familiei de gradul 1 sau 2. Apoi medicul va consulta copilul, il va masura (inaltime plus alt diametre, in functie de caz), il va cantari, va vizualiza orgenele genitale externe ale copilului, va palpa glanda tiroida si sanul, acolo unde este cazul. La nevoie, medicul va efectua si ecografia tiroidiana. In functie de datele obtinute din anamneza mamei si evaluarea clinica a copilului, medicul va recomanda analize hormonale sau teste suplimentare in baza carora va stabili diagnosticul de certitudine si va initia tratament adecvat daca este nevoie.
Unele disfunctii endocrinologice la copil se pot diagnostica si urmari in timp prin prezentari in regim ambulatoriu insa sunt si disfunctii care necesita internare intr-un departament de endocrinologie unde se pot face teste si investigatii paraclinice speciale (teste de stimulare sau de inhibitie specifice, examene RMN, CT, ecografie tiroidiana, consult de genetica medicala ).
Endocrinologia pediatrica prezinta multiple particularitati. In tara noastra, orice endocrinolog poate diagnostica si trata copii de orice varsta, insa este bine sa va adresati unui endocrinolog specializat pentru aceasta categorie.