2021-09-29
Ecografia tiroidiana, necesara pentru evaluarea glandei tiroide
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog
Ecografia tiroidiana este un examen medical non-invaziv care ajuta medicul endocrinolog sa obtina informatii despre morfologia glandei tiroide (cum arata glanda tiroida).
Ecografia foloseste unde de sunet pentru a obtine imagini. Este instrumentul imagistic cel mai des folosit de catre medicul endocrinolog.
Cu ce ajuta o ecografie tiroidiana?
Ecografia tiroidiana ne aduce numeroase informatii:
- unde este situata glanda tiroida (ea poate “locui” atat in sediul ei natural, la baza gatului cat si ectopic, adica in alte locuri decat cel natural);
- daca are forma corecta “de fluture”, formata din 2 lobi situati de o parte si alta a traheei si un istm (punte de legatura) care ii uneste; exista glande tiroide carora le lipsesc un lob sau care au dimensiuni foarte mici;
- daca are dimensiuni normale sau este mai mare sau mai mica;
- daca are structura normala sau este modificata asa cum regasim in tiroidite (inflamatii ale tesutului tiroidian) acute, subacute sau cronice (tiroidita autoimuna Hashimoto);
- despre vascularizatia (circulatia, incarcatura sangvina) de la nivelul tesutului tiroidian sau al diverselor formatiuni descoperite;
- daca exista formatiuni lichidiene (chisturi) sau solide (noduli); daca exista calcificari si ce dimensiuni au acestea;
- in cazul in care gasim noduli ne intereseaza marimea, forma, structura, conturul lor si daca sunt insotiti de ganglioni de o parte si de alta a gatului (structuri ce apartin sistemului limfatic).
Toate aceste informatii ajuta medicul endocrinolog sa stabileasca un plan de urmarire sau de tratament.
In ce consta o ecografie tiroidiana?
Ecografia tiroidiana este o procedura sigura, neiradianta, nedureroasa si reproductibila, ori de cate ori este nevoie. Nu este nevoie de pregatire speciala din partea pacientului. Obtinerea imaginilor este sensibila la miscare, astfel ca singura rugaminte va fi ca persoana sa nu miste capul decat atunci cand i se solicita, sa nu inghita si sa nu vorbeasca in timpul examinarii, in special cand se foloseste modul Doppler (cel care apreciaza vascularizatia locala).
Cand este necesara o ecografie tiroidiana?
Recomandam ecografia tiroidiana atunci cand o persoana declara marirea de volum a zonei cervicale anterioare (a gatului), cand declara dificultate la inghitire sau chiar respiratie, cand suspectam o inflamare a glandei tiroide (persoana se plange de durere la baza gatului insotita de roseata locala si caldura sau febra). Cu ajutorul ecografiei urmarim evolutia bolilor dupa ce s-a stabilit deja un diagnostic, urmarim evolutia nodulilor (cresteri in dimensiuni, modificarea aspectului, aparitia ganglionilor).
De asemenea, ecografia tiroidiana este de mare ajutor atunci cand efectuam punctii din noduli sau evacuam lichidul din chisturile tiroidiene. Ecografia localizeaza formatiunile si apoi ne ajuta la pozitionarea acului, la stabilirea si urmarirea directiei si adancimii la care ajunge acesta. Putem solicita o ecografie tiroidiana daca o ruda apropiata a fost diagnosticata cu o boala tiroidiana sau cu noduli tiroidieni fiindca exista un risc mai mare sa dezvoltam aceeasi patologie. Sau, putem solicita de rutina o ecografie tiroidiana pentru a vizualiza glanda tiroida ca parte din preventia generala a bolilor.
In clinica DigestMed procedura se desfasoara intr-un cabinet destinat, unde se afla un pat situat langa aparatul ecograf. Persoana se va aseza cu fata in sus, cu capul langa aparatul ecograf si i se va solicita sa tina capul usor inspre spate, cu barbia in sus. Zona gatului este descoperita incat sa faciliteze accesul examinatorului. Se aplica un gel (care nu pateaza) la nivelul pielii, iar examinatorul, cu ajutorul unei sonde (acel accesoriu legat la aparatul ecograf care obține informatiile video si le transmite aparatului) va inspecta zona de la baza gatului si latero- cervical (de o parte si cealalta a gatului).
In functie de patologia descoperita sau cunoscuta deja, ecografia tiroidiana dureaza intre 10 si 20 minute. La finalul examinarii se sterge gelul de pe gatul persoanei si aceasta este invitata sa revina in cabinetul de consultatii in vederea redactarii si inmanarii raportului ecografic.
In clinica DigestMed ecografiile tiroidiene se efectueaza in regim cu plata.
Tinand cont de Toate aceste aspecte, nu ezitati sa apelati la medicii clinicii DigestMed pentru efectuarea unei ecografii tiroidiene. Clinica DigestMed ofera un cadru profesionist, cu aparatura de inalta performanta si medici bine pregatiti.