2021-06-30
Cum se transmite hepatita in functie de tip
Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog
Ficatul este o parte activa si indispensabila a organismului. Functionarea corecta a acestuia ofera corpului o stare de bine. Reversul medaliei este afectarea lui, cel mai frecvent inflamatorie, denumita si hepatita, care implicit produce simptome ce influenteaza activitatea zilnica, putand chiar sa o reduca considerabil, cu necesitatea apelarii la ingrijire medicala. Pentru a o preveni, trebuie sa stii cum se transmite hepatita.
Ce este hepatita si cum afecteaza sistemul digestiv?
Hepatita reprezinta o boala inflamatorie a ficatului cauzata de diversi factori, cei mai frecventi fiind virusurile hepatitice (A, B, C), substantele toxice (alcool, anumite medicamente), factorii autoimuni sau metabolici. Acest proces inflamator cauzeaza o afectare a functiilor hepatice, care sunt multiple si extrem de importante pentru organism.
Tabloul de simptome variaza in functie de gravitatea si tipul hepatitei (acuta sau cronica). In hepatite pot sa apara:
- simptome nespecifice precum oboseala, manifestari pseudo-gripale, cu febra, dureri articulare, dureri musculare;
- manifestari digestive, cu dureri abdominale, balonare, greata si varsaturi, decolorarea scaunelor;
- icter (colorarea in galben a tegumentelor), urina inchisa la culoare;
- simptome de insuficienta hepatica, sangerari ale nasului (epistaxis), ale gingiilor (gingivoragii);
- alterarea starii de constienta.
Cum se transmite hepatita A/B/C?
Hepatita A
Hepatita A sau “boala mainilor murdare”. Este denumita astfel pentru ca se transmite prin ingerarea unor cantitati mici de virus aflate pe obiecte, alimente sau bauturi. Este autolimitata si creeaza imunitate permanenta, infectia se poate produce doar o data in viata.
Hepatitele B si C
Modalitatile de transmitere ale hepatitelor B si C sunt similare:
- contact sexual neprotejat cu o persoana infectata;
- la nastere (de la mama infectata la fat);
- folosirea in comun a acelor sau a echipamentelor de preparare a drogurilor;
- transfuzii de sange;
- folosirea in comun a periutei de dinti, lamelor de ras sau a echipamentelor medicale (glucometru) cu persoana infectata;
- contact direct al mucoaselor sau tegumentelor lezate: rani, taieturi, ulceratii (denumite si “solutii de continuitate”) cu fluide infectate;
- expunere la ace sau la alte obiecte ascutite ale unei persoane infectate (forfecute pentru manichiura, cutite).
Virusurile hepatitice B si C nu se transmit prin intermediul alimentelor sau a apei (ca si hepatita A), prin folosirea in comun a tacamurilor, tuse sau stranut, imbratisare, sarut, strangere de mana.
Ce faci daca esti expus unui virus hepatic?
Daca o persoana este expusa unui virus hepatic prin mijloacele amintite anterior este necesara prezentarea la un medic gastroenterolog sau infectionist, care in functie de momentul contactului vor stabili care este planul de investigatii si/sau tratament ce necesita efectuate.
De exemplu, pentru contactul cu virusul B, prezentarea la medicul infectionist in primele 24 de ore poate sa previna persistenta infectiei prin administrarea unui vaccin si/sau a unui tratament cu imunoglobuline.
De asemenea, un aspect foarte important este constientizarea modului de transmitere si adoptarea unei atitudini etice si umane de informare a personalului medical cu care intra in contact si a persoanelor apropiate, cat si luarea masurilor de protectie pentru evitarea transmiterii.
Daca stii cum se transmite hepatita, poti sa iei masuri de precautie pentru a nu te infecta. Pentru mai multe detalii, dar si pentru screening, te asteptam la un consult de specialitate la clinica DigestMed.