Colonoscopie cu bilet de trimitere

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog

Unde se poate face colonoscopie cu bilet de trimitere? La clinica DigestMed. In ambulatoriu unul dintre serviciile medicale decontate de catre CNAS este colonoscopia efectuata cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist. Colonoscopia este o investigatie prin care se vizualizeaza si examineaza pe intreg traiectul intestinul gros (colonul) cu ajutorul unui tub flexibil prevazut cu camera video.

Cand este indicata colonoscopia?

Colonoscopia se efectueaza la urmatoarele indicatii: 

  • prezenta sangelui in scaun;
  • anemie;
  • tulburari de tranzit recent instalate;
  • scadere in greutate;
  • mase abdominale palpabile;
  • indepartarea polipilor;
  • controlul postoperator periodic al pacientilor cu cancer colo-rectal;
  • sindrom diareic cronic.

Colonoscopia este recomandata ca metoda de screening tuturor persoanelor de peste 45 de ani si pentru persoanele cu rude gradul I cu cancer colorectal cu 10 ani mai devreme decat varsta la care s-a descoperit cancerul.

Colonoscopia cu bilet de trimitere, decontata total sau partial?

Colonoscopia cu bilet de trimitere se deconteaza total. Exista insa anumite plati suportate de catre pacient, plati aferente materialelor folosite in timpul colonoscopiei, achizitionate din fondurile clinicii (pense de unica folosinta, ace de injectare, hemoclipuri, prelevarea biopsiei din mucoasa). Toate aceste costuri ii sunt explicate pacientului in momentul programarii.

Documente necesare: cine este eligibil?

Colonoscopie cu bilet de trimitere se va efectua doar pacientilor asigurati CNAS. La programare pacientii vor prezenta biletul de trimitere si cardul de sanatate.

Colonoscopia este o investigatie de electie pentru diagnosticul precoce al afectiunilor intestinului gros. Intrucat screeningul cancerului colorectal se adreseaza unei mare parti a populatiei trecuta de 45 de ani si totodata avand in vedere numeroasele indicatii ale investigatiei amintite mai sus, recomandam pacientilor sa se programeze la Clinica DigestMed cu bilet de trimitere pentru efectuarea colonoscopiei.

Colonoscopie cu bilet de trimitere
Articole Similare