Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Colecistectomia: La ce să te aștepți după îndepărtarea colecistului

Autor:  dr. Vlad Alexandra, Medic specialist gastroenterolog

În contextul intervențiilor chirurgicale, colecistectomia sau operația de îndepărtare a colecistului, reprezintă una dintre procedurile frecvent recomandate pentru tratarea litiazei biliare simptomatice. Această intervenție, esențială pentru ameliorarea simptomelor cauzate de calculii biliari, poate aduce provocări și întrebări pentru pacienți. Este important de înțeles ce presupune operația în sine, care sunt indicațiile specifice și la ce ne putem aștepta după ieșirea din sala de operații. Articolul de față își propune să ofere o perspectivă clară și detaliată asupra colecistectomiei, inclusiv asupra posibilelor complicații și gestionării simptomelor postoperatorii.

Ce reprezintă colecistectomia?

Colecistectomia reprezintă intervenția chirugicală efectuată cel mai frecvent laparoscopic, dar și clasic, prin care se îndepărtează colecistul sau „fierea”, în termeni populari.

Cine are indicația de a face această operație?

 

Indicația pentru a efectua această intervenție este dată de litiaza biliară simptomatică, adică prezența calculilor biliari care cauzează simptome precum: durere în etajul abdominal superior sau în partea dreaptă

imediat sub rebordul costal (cu durata de la 30 de minute până la 4 ore) și uneori iradiere în regiunea posterioară toracică, durere imediat sub omoplatul drept, stări de greață și vărsături, instalate mai ales după mese copioase, bogate în grăsimi.

Indicația operatorie este fermă în cazul în care pacientul acuză simptomele de mai sus, în prezența calculilor și uneori chiar a „malului biliar”, varianta de bilă îngroșată, o etapă intermediară până la apariția de calculi. Dar trebuie să avem în vedere că operația, în anumite situații, undeva la 40% conform studiilor de specialitate, nu înlătură aceste simptome, ba mai mult, conduce la apariția altora noi.

Ce simptome pot apărea după colecistectomie?

Colecistul este o punguță menită să colecteze bila secretată în mod continuu de ficat și să o elibereze la stimuli fiziologici potriviți în cadrul digestiei. După dispariția acestui rezervor, fluxul de bilă este eliberat continuu la nivelul intestinului subțire, cauzând diareea dată de sărurile biliare și flatulență excesivă. O alta parte dintre pacienți prezintă persistența durerii sau apariția acesteia la mese bogate în grasimi, persistența greței și a varsăturilor sau chiar apariția de icter și febră. Toate aceste simptome poartă denumirea de sindrom postcolecistectomie, o sumă de simptome care se cronicizează la aproape 3 luni de la operație. Durata acestor simptome a fost descrisă chiar și până la 2 ani după intervenție, dar trebuie avut în vedere și existența altor boli asociate care pot da această simptomatologie.

Ce pacienți fac sindrom postcolecistectomie?

Studiile de specialitate spun că dacă pacientul a suferit anterior operației de aceste simptome timp îndelungat, sunt șanse ca acestea să persiste și după operație. Totodată, prezentarea în regim de urgență în cazul unei litiaze biliare complicate cu inflamația colecistului (colecistită), poate fi un semn prevestitor pentru prelungirea simptomelor. De asemenea, un criteriu negativ este dat și de migrarea calculilor din colecist în canalul coledoc, tubul prin care este transportat sucul biliar în duoden.

Care este rolul medicului gastroenterolog?

Misiunea medicului este de a se asigura că litiza biliara nu se complică cu colecistita sau pancreatita acută, situații în care evoluția bolii poate fi nefavorabilă. În urma examinării pacientului, medicul poate recomanda recoltarea de analize de sânge, examene imagistice de la cele mai simple (ecografie abdomino-pelvina) până la cele mai complexe: rezonanță magnetică cu secvență de căi biliare sau proceduri endoscopice simple și speciale precum colangio-pancreatografia endoscopică retrogradă. Trebuie menționat că uneori simptomele biliare nu au drept cauză directă existența calculilor și, adesea, după intervenție, constatăm că nu există ameliorare. Din acest motiv, uneori pacientul trebuie să beneficieze de câteva investigații înainte de operație pentru a putea preveni apariția acestei situații.

Există tratament pentru sindromul postcolecistectomie?

Pentru ameliorarea simptomelor există o suită de medicamente precum cele antiacide, antispastice sau prokinetice, modulatoare de peristaltică sau fixatori de acizi biliari (colestiramina – pentru combaterea diareei date de acizii biliari în exces). Se poate adăuga și simeticona cu rol în spargerea bulelor de aer din intestin.

Deși posibilitatea de a nu scăpa de aceste simptome nu este îmbucurătoare, acest lucru nu trebuie să influențeze decizia de a efectua operația de îndepărtare a colecistului atunci când situația medicală o cere. Balanța risc-beneficiu, dialogul cu medicul, cunoașterea bolii și a posibilelor complicații, reprezintă elemente cheie în ceea ce privește o decizie informată legată de intervenția chirurgicală și un control crescut asupra simptomatologiei ulterioare.

Decizia de a efectua o colecistectomie nu trebuie să fie luată pe loc având în vedere implicațiile și posibilele complicații postoperatorii. Cu toate acestea, pentru mulți pacienți această intervenție reprezintă cea mai bună opțiune pentru a ameliora simptomele cauzate de litiaza biliară și pentru a preveni complicații mai grave. Comunicarea deschisă cu medicul gastroenterolog, efectuarea investigațiilor necesare și o înțelegere clară a procedurii și a eventualelor efecte secundare sunt esențiale pentru a asigura un rezultat optim. În final, o bună informare și o colaborare strânsă cu echipa medicală contribuie semnificativ la succesul tratamentului și la recuperarea postoperatorie.

Vă invităm să discutați cu specialiștii noștri în oricare dintre centrele medicale DigestMed Aviației sau DigestMed Militari. De asemenea, aveți posibilitatea să vă programați vizita fie utilizând platforma online, fie apelând la numărul 021 9306.

Articole Similare