Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Colecist – cand ai nevoie de o interventie chirurgicala?

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog

Digestia este una din cele mai complexe functii ale organismului uman. Ea reprezinta un proces prin care alimentele ingerate sunt transformate in substante nutritive, atat de necesare functionarii corpului uman. Colecistul sau fierea, cum i se spune in limbaj popular, este unul din organele care participa activ la acest proces prin eliberarea lichidului biliar in tubul digestiv. 

Ce este colecistul?

Colecistul  este un organ care contine un lichid, produs de secretie al ficatului (bila). Acesta lichid este colectat intre mese, intr-o cantitate diferita in functie de regimul alimentar al pacientului, de constitutie si de bagajul genetic pe care il detine.  In timpul meselor, bila este eliberata in calea biliara principala si ajunge in duoden unde participa la procesul de digestie si absorbtie a unor vitamine si lipide. 

Simptomele colecistului marit

Cand colecistul este marit, cel mai probabil acesta este inflamat. Colecistita este o complicatie care apare cel mai frecvent prin blocarea unui calcul in canalul biliar. Exista si alte cauze mai rare cum ar fi tumori ale canalelor biliare, infectii sau alte boli mai grave. Aceasta patologie se manifesta prin durere la nivelul hipocondrului drept (in partea superioara dreapta a abdomenului sub coaste) sau epigastru, gust amar, greata, uneori cu febra sau varsaturi. Aparitia icterului (coloratia galbena a tegumentelor si sclerelor) indica aparitia complicatiilor. 

Cum se manifesta o criza de colecist?

Criza de colecist sau colica biliara se manifesta prin durere acuta  la nivelul hipocondrului drept sau epigastrului, care poate sa iradieze in coloana vertebrala, in omoplatul sau umarul drept. Aceasta poate persista pana cand dispare blocajul in cazul in care este produsa de calculi biliari. Exista situatii in care nu avem de-a face cu calculii, iar crizele biliare apar dupa mese abundente, colecistokinetice. In acest caz intre colici se mentine intoleranta la alimente colecistokinetice, cu persistenta simptomelor de tipul greturilor, varsaturilor, gustui amar, balonarii, arsurilor epigastrice.

Cand este indicat un consult medical si cum decurge?

In cazul in care simptomele amintite sunt persistente si/sau recurente este indicata efectuarea unui consult medical. Acesta presupune, pentru inceput, o discutie intre medic si pacient in care cel din urma relateaza simptomele suparatoare. Urmeaza examenul clinic cu pacientul intins pe pat, cand se examineaza abdomenul si se observa daca acesta prezinta durere la palpare sau prezinta mase abominale sugestive pentru un diagnostic. In cele din urma se stabileste un plan de investigatii, care poate presupune pentru inceput analize de sange si o ecografie abdominala. 

Ecografia abdominala este cea care transeaza diagnosticul. Se poate pune in evidenta un colecist marit, inflamat (peretele colecistului este ingrosat), cu sau fara calculi.

Cand este indicata operatia de colecist?

Litiaza biliara nu reprezinta o indicatie absoluta pentru interventie chirurgicala. De regula, daca aceasta este asimptomatica, nu se indica interventia chirurgicala. Se recurge la colecistectomie in urmatoarele situatii:

  • Litiaza biliara simptomatica cand pacientul prezinta colici biliari.
  • Colecistita acuta – inflamatia acuta a colecistului (cu sau fara calculi).
  • Pacientii care prezinta “ vezicula de portelan” (formata prin depunerea de calciu in peretele colecistului) – deoarece au un risc crescut de a dezvolta cancer de vezica biliara.
  • Prezenta polipilor de vezica biliara. Daca acestia sunt de peste 10 mm se indica efectuarea colecistectomiei indiferent de prezenta calculilor. Daca dimensiunea este intre 6 si 10 mm si exista calculi, atunci se va lua in considerare interventia chirurgicala. 
  • Litiaza biliara asimptomatica in asociere cu colangita sclerozanta primitiva.
  • Litiaza biliara asimptomatica in aceeasi sedinta pentru scoaterea splinei in patologia numita siclemie (boala severa a sangelui).

Se poate face efort dupa operatia de colecist?

Refacerea organismului dupa colecistectomie este destul de rapida. Daca interventia a fost realizata laparoscopic si nu au fost complicatii, externarea se poate face chiar a doua zi. Dupa 3-4 zile pacientul isi poate relua activitatea fizica usoara, iar dupa aproximativ 2 saptamani poate sa isi reia activitatea complet, dar fara mari eforturi. Refacerea completa poate dura cateva luni. In aceasta perioada este recomandata evitarea fortarii musculaturii abdominale prin efort fizic, deoarece operatia se poate vindeca defectuos, cu riscul de aparitie a eventratiilor. 

In cazul in care operatia a fost realizata clasic sau au existat diverse complicatii, recuperarea se face mai incet in functie de organismul fiecaruia. 

Operatia de colecist – beneficii si contraindicatii

Principalele beneficii ale operatiei de colecist in cazul litiazei biliare, sunt date de indepartarea riscului de a dezvolta complicatii, unele din ele fiind redutabile. Este vorba de complicatii infectioase (colecistita acuta, colangita – infectia cailor biliare), blocarea calculilor pe traseul canalului biliar principal cu aparitia icterului mecanic, afectarea posibila pancreatica (pancreatita acuta). Colecistita cronica, o alta complicatie evolutiva, pe termen lung, poate duce la cancer de colecist.   

In ceea ce priveste contraindicatiile operatiei de colecist, putem spune ca fiecare caz trebuie evaluat individual in functie de durata simptomelor,  complicatii locale sau generale, varsta pacientilor si  patologiile asociate. Acestea sunt apreciate in mod corespunzator de medicul chirurg care va efectua procedura. 

Dieta alimentara dupa operatie

Dieta alimentara este importanta dupa o operatie de colecist. Respectarea unui regim adecvat ofera o digestie buna, previne aparitia simptomelor si posibilelor complicatii date de absenta colecistului in organism. 

  • Sunt interzise carnea grasa, grasimile de orice fel, conservele de carne, mezelurile, pestele gras, smantana, branzeturile grase, prajelile, maioneza, prajiturile cu crema. 
  • Se recomanda evitarea fructelor crude si oleaginoase, ciorbe sau supe grase, alimente condimentate (piper, boia iute, usturoi, hrean, mustar), deserturi procesate, produse fainoase sau produse de patiserie. 
  • Este interzis consumul de alcool si bauturi carbogazoase. Se permite doar consumul de apa plata sau slab mineralizata.
  • Este permis consumul de peste slab, carne slaba de pui sau curcan, fierte, la gratar sau pregatire la abur. De asemenea, este indicat consumul de legume pregatite sanatos in diverse forme (sufleuri, piure, supe creme, budinci, salate), de branza dulce de vaci, lapte si iaurt cu continut scazut de grasimi. 

De ce sa alegi DigestMed?

Clinica DigestMed este formata dintr-o echipa de medici gastroenterologi cu experienta in domeniu, cu atestate in ecografie abdominala, capabili sa diagnosticheze rapid aceasta patologie. In plus, clinica dispunde de aparatura de ultima generatie cu ajutorul careia putem obtine informatii necesare formularii unui diagnostic corect. 

simptome-colecist-femeie-cu-dureri
Articole Similare