2022-01-14
Ciroza hepatica, afectiune cronica a ficatului
Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist Gastroenterologie
Ciroza hepatica mai este cunoscuta ca ciroza alcoolica sau ciroza la ficat.
Ce este ciroza hepatica?
Ciroza hepatica reprezinta stadiul final de evolutie pentru bolile hepatice cronice indiferent de cauza, caracterizata prin fibroza progresiva, insotita de distrugerea si distorsionarea arhitecturii hepatice normale. Astfel tesutul hepatic functional normal se distruge, se pierde organizarea lobulara normala si apar noduli de regenerare formati din celule care nu isi pastreaza capacitatea functionala.
Este binecunoscuta capacitatea de regenerare a ficatului, dar desi este extraordinara, rezultatele regenerarii in conditiile unei agresiuni cronice sunt limitate, iar vindecarea se produce cu sechele. Acest proces este lent, dureaza ani si din pacate este unul permanent si ireversibil.
Ce este ciroza hepatica decompensata?
Ciroza hepatica decompensata apare mai tarziu in evolutia bolii, cand incep sa se manifeste efectele functionarii deficitare a ficatului. Principalele semne de ciroza hepatica decompensata sunt aparitia:
Varicelor esofagiene
Dilatatii vasculare din peretele esofagului care au risc de sangerare. Ruptura acestora produce hemoragie digestiva manifestata prin varsaturi cu sange (hematemeza) si/sau scaune negre (melena). Reprezinta o urgenta medicala amenintatoare de viata in lipsa interventiei endoscopice in timp util.
Icterului sclero-tegumentar
Colorarea in galben a mucoaselor si tegumentului. Intensitatea icterului se coreleaza cu severitatea insuficientei hepatice.
Encefalopatiei hepatice
Apar tulburari motorii si tulburari de constienta, in diferite grade de la forme usoare pana la coma.
Ascitei
Acumularea de lichid in cavitatea abdominala cu marirea de volum a abdomenului. Acesta se poate infecta cu aparitia peritonitei bacteriene spontane, o urgenta medicala ce necesita tratament de specialitate.
Cauze de aparitie si factori de risc
Principalele si cele mai frecvente cauze ale cirozei hepatice sunt:
Consumul cronic de alcool
Produce o inflamatie cronica la nivelul ficatului. Progresia bolii necesita de obicei ani sau zeci de ani in conditiile persistentei consumului de alcool. Abstinenta poate fi urmata de ameliorare sau chiar regresia leziunilor hepatice.
Hepatitele B si C
La nivel mondial reprezinta cele mai frecvente cauze ale cirozei. Din fericire pentru hepatita C exista tratamente eficiente cu rata de vindecare de aproape 100%, iar pentru hepatita B exista tratamente ce tin virusul sub control si limiteaza evolutia spre fibroza. Importanta este depistarea lor la timp prin screening populational.
Steatohepatita nonalcoolica (NASH)
Acumularea in exces la ficat a grasimilor. Persoanele cu NASH au adeseori alte probleme de sanatate precum diabet zaharat, obezitate, boli coronariene, dislipidemii, obiceiuri alimentare nesanatoase.
Alte cauze ale cirozei hepatice sunt:
- Hepatita autoimuna
- Afectiuni ale cailor biliare (ex.: ciroza biliara primitiva, colangita sclerozanta primitiva, obstructia biliara extrahepatica cronica, afectiuni biliare ereditare pediatrice)
- Hepatopatii medicamentoase ( ex: Metotrexat, Amiodarona)
- Boli metabolice ereditare (ex.: hemocromatoza, boala Wilson, deficit de alfa 1- antitripsina, fibroza chistica. Portifiria)
- Afectari vasculare hepatice (Sindrom Budd-Chiari, boala veno-ocluziva, insuficienta cardiac dreapta severa).
Daca suferiti de una din bolile enumerate mai sus sau identificati simptomele, faceti o programare la clinica de gastroenterologie DigestMed pentru a investiga sanatatea ficatului si riscul de ciroza hepatica.