Ce este ciroza alcoolica?

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog

Ciroza hepatica este o boala hepatica cronica avansata in care ficatul se fibrozeaza si isi pierde treptat functiile. Fibroza hepatica apare ca o consecinta a inflamatiei persistente, determinata in majoritatea cazurilor de consumul cronic de alcool sau de virusurile hepatitice B sau C. Astfel ciroza hepatica poate fi de cauza alcoolica (ciroza alcoolica), virala sau autoimuna, clasificandu-se astfel in functie de factorul declansator: consum cronic de alcool, virus B sau C sau autoimuna.

Simptome pentru ciroza alcoolica

Ciroza hepatica alcoolica se poate manifesta in multiple feluri, de la pacienti complet asimptomatici, la care boala este descoperita intamplator, la pacienti cu tegumente ingalbenite, cu marire de volum a abdomenului, edeme gambiere, varsaturi cu sange sau melena (scaune negre) si chiar coma. Simptome frecvente pentru ciroza alcoolica pot fi: 

  • astenia;
  • oboseala;
  • scaderea in greutate;
  • somnolenta;
  • durerile abdominale;
  • dureri la nivelul picioarelor;
  • picioare umflate.

Ciroza alcoolica se poate vindeca? Diagnostic si tratament

Diagnosticul cirozei hepatice alcoolice se face coroborand datele obtinute in urma anamnezei, examenului clinic al pacientului, testelor de sange, ecografiei abdominale si endoscopiei digestive superioare. Din anamneza reies informatii legate de debutul simptomatologiei, factorii de risc ai pacientului, precum consumul de alcool, istoricul familial si boli asociate. Examenul clinic poate identifica semne ale bolii hepatice avansate, precum: 

  • ingalbenirea tegumentelor;
  • vanatai;
  • picioare umflate;
  • abdomen marit de volum prin lichid de ascita;
  • tremor al extremitatilor;
  • dezorientare temporo-spatiala;
  • dilatatii vasculare mici la nivelul fetei sau toracelui etc. 

In general, analizele uzuale pot arata inflamatia hepatica, colestaza prin cresterea bilirubinei si alterarea functiei hepatice de sinteza prin prelungirea timpilor de coagulare si scaderea albuminei. In stadiile avansate pot aparea si anemia, diabetul sau insuficienta renala. 

Ecografia abdominala este principala investigatie imagistica prin care se diagnosticheaza si monitorizeaza ciroza alcoolica. De multe ori este completata de tomografia computerizata abdominala sau RMN abdominal, in special pentru evaluarea nodulilor hepatici cu risc de a se transforma in cancer hepatic. Una dintre complicatiile asociate cirozei hepatice este dezvoltarea varicelor esofagiene sau gastrice, ce reprezinta vase de sange aparute la nivelul esofagului sau stomacului, cu risc mare de sangerare ce ar putea pune in pericol viata pacientului. Pacientii nou diagnosticati ar trebui sa faca endoscopie digestiva superioara pentru a evalua prezenta varicelor esofagiene sau gastrice.

Tratamentul cirozei alcoolice se face in primul rand prin oprirea consumului de alcool. Boala poate stationa in evolutie si prognosticul se poate imbunatati daca nu este un stadiu avansat al cirozei. In situatia in care ciroza alcoolica este compensata, adica nu asociaza complicatiile formei avansate, tratamentul este suportiv, cu hepatoprotectoare, regim hiposodat, sarac in grasimi de origine animala si carbohidrati in exces. In ciroza alcoolica decompensata apar complicatii precum ascita, edemele gambiere, hemoragia digestiva prin ruptura variceala, insuficienta hepatica, insuficienta  renala, encefalopatia hepatica, situatie in care pacientul necesita internare pentru echilibrare si tratament specific.

Ciroza hepatica alcoolica este o boala cronica incurabila, care insa poate avea un prognostic bun daca pacientul elimina consumul de alcool. Medicii gastroenterologi de la clinica DigestMed au experienta vasta in diagnosticarea, tratarea si monitorizarea pacientilor cu ciroza alcoolica, prin intermediul aparaturii medicale performante. Va asteptam in clinica noastra.

ciroza alcoolica
Articole Similare