2021-03-18
Ce informatii poti sa afli despre sanatatea ta in urma investigatiei de ecograf?
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar Gastroenterologie
Ecografia este utilizata in diagnosticul medical de aproape 80 de ani, dar dezvoltarea tehnologica din ultimele decade a dus la aplicatii ale ecografiei in majoritatea ramurilor medicale, iar informatia pe care o putem obtine cu ajutorul ecografului este din ce in ce mai importanta si mai vasta. Putem acum caracteriza ecografic un organ sau o leziune din punct de vedere vascular utilizand examinarea Doppler color sau Power Doppler; putem aprecia rigiditatea unui tesut sau nodul folosind elastografia; putem descrie in detaliu structuri din vecinatatea extremitatilor tubului digestiv sau chiar peretele digestiv cu ajutorul ecoendoscopiei; iar ecografia cu contrast permite o caracterizare a leziunilor nodulare comparabila cu tomografia sau rezonanta magnetica.
Ce este un ecograf?
Un ecograf este un dispozitiv medical care foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini ale diverselor structuri ale organismului – articulatii, san, organe intraabdominale, glanda tiroida, testicul etc. O componenta importanta a unui ecograf este transductorul care este realizat dintr-o ceramica cu proprietati speciale, si anume poate converti un semnal electric in fascicul de ultrasunete si invers. Acest transductor emite fascicule de ultrasunete atunci cand primeste un stimul electric; undele sonore calatoresc prin tesuturile noastre cu proprietati acustice diferite si cand intalnesc interfete de separare intre doua structuri, o parte se reflecta si se intorc, alta parte a lor isi continua drumul; tot transductorul este cel ce receptioneaza undele care se intorc de la tesuturi si care sunt transformate in impuls electric. Cu ajutorul unui convertor analog-digital rezulta imaginea finala, care este o imagine digitala, compusa din diverse nuante de gri, pe care o urmarim pe un monitor.
Cand ai nevoie de o ecografie?
Avem nevoie de o ecografie atunci cand banuim o afectiune a unui organ care poate fi examinat in acest fel. Aerul si structurile osoase nu permit transmiterea ultrasunetelor; de aceea ecografia nu poate fi utilizata in diagnosticul organelor care contin aer (plamanii) sau al structurilor osoase. Ecografia abdominala permite aprecierea dimensiunilor si structurii organelor abdominale “pline” cum sunt ficatul, splina, pancreasul, rinichii, prostata, uterul, anexele; de asemenea, vizualizeaza organele si structurile care au in mod obisnuit continut lichidian – colecist, vezica urinara, vase de sange. Utilizarea transductorilor cu frecventa mare permite realizarea ecografiei de tub digestiv – cu alte cuvinte se obtin informatii despre modificari ale peretelui digestiv (stomac, intestin subtire, intestin gros) – de exemplu, ingrosari de perete date de inflamatie sau tumori, diverticuli, colectii formate in vecinatate.
Una din indicatiile frecvente ale ecografiei abdominale este durerea abdominala – in aceasta situatie ecografia permite stabilirea unui diagnostic sau excluderea unor cauze si implicit schema ulterioara de investigare. Cand suntem in situatia unei dureri lombare ecografia ne spune practic daca este o colica renala sau o durere de coloana.
Coloratia galbena a pielii numita medical icter este produsa de afectiuni ale ficatului, pancreasului, colecistului sau cailor biliare. Ecografia abdominala vizualizeaza toate aceste organe si stabileste care este responsabil de aparitia icterului.
Marirea de volum a abdomenului poate fi data de o tumora, de prezenta aerului in exces sau de acumularea de lichid in cavitatea abdominala. Ecografic putem defini in care din aceste situatii suntem, iar daca marirea de volum a abdomenului este data de lichid ne poate spune daca acesta este in contextul unei boli de ficat, al unei tumori abdominale sau al unei afectiuni cardiace.
Este bine sa faci o ecografie abdominala anual chiar si fara sa ai probleme, este o investigatie noninvaziva si neiradianta care poate aduce o multitudine de informatii despre starea ta de sanatate.
Ce boli se pot depista cu ajutorul unui ecograf?
Cu ajutorul ecografiei, si implicit al unui ecograf putem depista afectiuni ale:
- ficatului: incarcarea cu grasime a ficatului (steatoza), ciroza hepatica (structura nodulara a ficatului, cu neregularitati de contur), chisturi hepatice, noduli benigni sau maligni;
- colecistului: prezenta polipilor la nivelul peretilor colecistului sau al pietrelor in interior, inflamatia colecistului, colectii in jurul colecistului, tumori de colecist, distensia colecistului (hidrops);
- pancreasului: incarcarea cu grasime (pancreas lipomatos), criterii de pancreatita cronica (dilatatii de ducte, calcificari, pseudochisturi), inflamatia acuta a pancreasului (marire de volum, dilatatii de duct pancreatic, colectii peripancreatice); chisturi, tumori;
- splinei: marirea de volum a splinei in boli hepatice sau hematologice, chisturi splenice, noduli benigni sau maligni, hematoame sau infarcte splenice;
- rinichilor: prezenta calculilor renali, chisturi, noduli benigni, tumori maligne, modificari de dimensiuni (atrofii sau nefromegalii);
- prostatei: marire de volum, noduli;
- uterului: marire de volum, noduli;
- anexelor: chisturi, noduli;
- tubului digestiv: apendicita acuta, diverticulita acuta, tumori de stomac sau de colon.
Pentru ce afectiuni digestive este necesar un ecograf?
Explorarea cu ajutorul unui ecograf este importanta in diagnosticul si monitorizarea afectiunilor hepatice – hepatite cronice virale, autoimune, toxicnutritionale, steatoza hepatica. Cu ajutorul ecografiei ne orientam asupra severitatii afectarii ficatului si asupra prezentei unor complicatii (lichid de ascita in cavitatea abdominala, noduli hepatici).
Ecografia abdominala este de obicei prima explorare in diagnosticul pancreatitei acute, litiazei biliare si colecistitei acute sau al apendicitei acute. Este de asemenea cea mai la indemana metoda de monitorizare a polipilor de colecist, pancreatitei cronice, nodulilor hepatici benigni, pseudochisturilor de pancreas.
Utilizarea unor dezvoltari tehnologice de procesare a imaginii permite astazi diagnosticul unor afectiuni digestive care tineau inainte doar de endoscopie cum ar fi polipii sau tumorile de stomac sau de colon.
Cat dureaza o ecografie si cum te pregatesti?
Durata ecografiei depinde de regiunea examinata si de complexitatea ei. Ecografia abdominala, intrucat vizualizeaza un numar mare de organe diferite, necesita un timp mediu de 15-20 de minute.
Ecografia abdominala se poate realiza fara nici o pregatire, dar pentru o vizualizare optima este bine sa nu mananci cu 4-5 ore inainte (examinarea dupa masa poate fi afectata de evacuarea colecistului si de gaze, precum si de prezenta alimentelor in stomac). Pentru o imagine buna a abdomenului inferior avem nevoie ca vezica urinara sa fie plina, asa ca se recomanda sa consumam lichide inainte de investigatie. De asemenea se pot folosi produse care diminueaza gazele intestinale, pe baza de carbune si/sau simeticona, in special la persoanele care sufera de balonare.
De ce sa alegi DigestMed?
In realizarea unei ecografii abdominale trei factori sunt esentiali: performantele tehnice care tin de ecograf, experienta medicului si factorii care tin de pacient (prezenta gazelor intestinale sau a excesului de tesut adipos, pregatirea).
La DigestMed echipa medicala este antrenata in diagnosticul ecografic si este ajutata de un ecograf care ofera o mare acuratete a imaginii, dar si posibilitatea unor examinari complementare cum ar fi elastografia sau ecografia cu contrast. In plus, ecografia abdominala poate fi doar prima “usa” in explorarea pacientului si ne poate ghida in evaluarea digestiva ulterioara care se poate realiza in cadrul clinicii.