2024-05-31
Cât de important este să tratăm infecția cu Helicobacter pylori
Autor: Andreea Crasan, Medic specialist gastroenterolog
Infecția cu Helicobacter pylori reprezintă o preocupare majoră în gastroenterologie, datorită impactului său semnificativ asupra sănătății digestive. Această bacterie Gram-negativă este responsabilă pentru diverse afecțiuni gastrice și duodenale, inclusiv gastrita cronică sau ulcerul peptic și are un rol esențial în dezvoltarea cancerului gastric. Identificarea precoce și tratamentul adecvat al infecției sunt cruciale pentru prevenirea complicațiilor severe și pentru asigurarea unei stări de sănătate optime.
Helicobacter pylori este o bacterie Gram-negativă, flagelată, microaerofilă, care determină gastrita la toți subiecții infectați. Infecția cu Helicobacter pylori este considerată o boală infecțioasă, indiferent dacă pacientul este simptomatic sau nu. Se estimează că aproximativ 60% din populația României este infectată. Helicobacter pylori este considerat un oncogen de gradul I (favorizează apariția cancerului gastric).
Cum se transmite infecția?
Infectarea se produce adesea în copilărie, în general pe cale fecal-orală, oral-orală (Helicobacter pylori fiind detectat în salivă sau în placa dentară), dar și hidrică. Bacteria poate pătrunde în organism prin consumul de apă sau alimente contaminate sau prin materiile fecale (folosirea toaletei fără să ne spălăm pe mâini).
Care sunt manifestările clinice?
Majoritatea pacienților sunt asimptomatici. În momentul colonizării gastrice (când bacteria se atașează de celulele mucoasei gastrice), pot apărea simptome de tip de dispeptic:
- disconfort în etajul abdominal superior sau durere de intensitate variabilă însoțită de arsuri în regiunea epigastrică;
- balonare;
- plenitudine după ingestia unei cantități mici de alimente;
- lipsa poftei de mâncare și pierdere în greutate;
- greață, vărsături, eructații;
- hemoragie digestivă superioară (vărsături cu sânge sau cu aspect de “zaț de cafea”, scaune negre) în cazul apariției unor complicații precum ulcerul gastric sau cancerul gastric.
Diagnosticul infecției cu Helicobacter pylori
Metodele directe presupun endoscopie cu biopsie, din care H pylori este determinat histologic prin testul ureazei sau prin cultură și metode indirecte care evidențiază infecția prin testarea unor produse biologice: sânge, fecale, salivă, gaze respiratorii. De reținut faptul că anticorpii H pylori din sânge persistă mult timp după eradicarea infecției, de aceea testul serologic (proba de sânge) nu se folosește pentru verificarea eficienței curei de eradicare a infecției. În acest sens, cel mai simplu test care poate fi folosit este Ag fecal H Pylori, determinat din materiile fecale, la 2 săptămâni de la terminarea tratamentului.
Când este recomandată efectuarea endoscopiei digestive superioare?
În urma numeroaselor studii efectuate în ultimii ani, este larg acceptat faptul că endoscopia digestivă superioară este recomandată pacienților cu vârsta de peste 45-50 de ani cu simptome precum disconfort sau durere de etaj abdominal superior, balonare, plenitudine, eructații, greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, pacienților care prezintă factori de risc sau semne de alarmă precum scădere ponderală, dificultăți la înghițire, anemie, sângerări gastrointestinale manifeste sau tuturor pacienților la care eșuează terapia antisecretorie empirică.
Care sunt complicațiile care pot să apară?
Neinvestigată și netratată, infecția cu Helicobacter pylori poate evolua către gastrită cronică. În localizarea antrală, favorizează dezvoltarea ulcerului duodenal, iar în localizarea corporeo-fundică, gastrita cronică Helicobacter pylori crește riscul de apariție a ulcerului gastric, a gastritei atrofice care poate progresa către metaplazie intestinală, cancer gastric sau limfom MALT.
Ulcerul gastroduodenal se manifestă în general prin durere epigastrică de intensitate crescută, greață și vărsături sau, în cazuri avansate, hemoragie digestivă superioară, perforație și peritonită. Hemoragia digestivă superioară se manifestă prin vărsătură cu sânge sau cu aspect de “zaț de cafea” și apariția scaunelor melenice (scaune negre, moi, lucioase). În cazul apariției durerilor abdominale de intensitate mare sau hemoragiei digestive, pacientul trebuie să se prezinte la cea mai apropiată cameră de primiri urgențe.
Cancerul gastric, în general, este detectat în stadii avansate, iar tratamentul de eradicare a infecției cu Helicobacter pylori poate reduce riscul de dezvoltare. Helicobacter pylori este declarat de OMS carcinogen de ordin I. Tulpinile virulente determină gastrită atrofică (reducerea numărului și funcției celulelor gastrice), metaplazie intestinală (celulele mucoasei gastrice capătă caracterele morfologice și funcționale ale celulelor intestinale ca un mecanism de adaptare la infecție), displazie joasă sau înaltă confirmată prin biopsie (prezența celulelor precanceroase) și, în final, apariția adenocarcinomului gastric. Doar un procent mic de 2-3% dezvoltă această boală.
Anemia feriprivă de cauză necunoscută, deficitul de vitamina B12 și purpura trombocitopenică idiopatică sunt alte complicații care pot să apară. Pentru prevenirea acestor complicații se recomandă testarea pacienților simptomatici și tratarea infecției. Terapia de eradicare are multiple roluri:
- eradicarea infecției cu Helicobacter pylori este superioară placebo sau tratamentului de supresie a acidului gastric pentru remiterea dispepsiei pe termen lung;
- ameliorează gastrita la utilizatorii de IPP (Omeprazol, Pantoprazol, Rabeprazol, etc.) pe termen lung;
- previne reapariția ulcerului în cazul pacienților cu istoric de ulcer gastroduodenal Helicobacter pylori pozitiv;
- este recomandată pacienților cu anemie feriprivă nejustificată, purpură trombocitopenică idiopatică și deficitului de B12;
- este prima linie de tratament pentru limfomul MALT;
- previne progresia ulterioară spre atrofie și metaplazie intestinală în gastrită cronică neatrofică;
- oferă șansa de a preveni cancerul gastric;
- este obligatorie pentru a reduce riscul de cancer gastric metacron după rezecția endoscopică curativă sau rezecția subtotală gastrică a cancerului gastric.
Schema de tratament trebuie să includă un inhibitor al pompei de protoni în doză dublă. Acesta are rolul să scadă producția de acid din stomac și de a permite țesuturilor afectate să se vindece. De asemenea, schema de tratament cuprinde în general 2 antibiotice care se administrează pe o perioadă de 14 zile. Schemele de tratament pot conține săruri de bismut sau anumite probiotice care pot avea un efect benefic asupra terapiei de eradicare a H. pylori prin reducerea efectelor secundare legate de antibiotice. De subliniat faptul că există un număr tot mai mare de pacienți cu infecție H pylori care sunt rezistenți la antibiotice, de aceea este foarte important să luați toate medicamentele prescrise pe întreaga durată a tratamentului de 14 zile.
Tratamentul naturist poate ajuta la gestionarea simtomatologiei, dar nu există dovezi clare că pot eradica bacteria. Astfel că după folosirea unui tratament naturist simptomele pot să reapară, iar bacteria poate să-și continue activitatea.
De asemenea, stilul de viață sănătos și o dietă echilibrată cu evitarea prăjelilor, a condimentelor, citricelor, grăsimilor, alcoolului, fumatului, ciocolatei și a băuturilor carbogazoase, reduc simptomatologia. Evaluarea pacienților cu simptome la nivelul tractului digestiv superior trebuie să includă și testarea Helicobacter pylori, iar în cazul în care acesta este prezent, se administrează tratamentul de eradicare pentru a preveni apariția complicațiilor și pentru menținerea funcționalității normale a organismului.
Medicul gastroenterolog vă poate ajuta în sensul confirmării diagnosticului și cu stabilirea schemei optime de tratament, conform noilor recomandări.
În concluzie, abordarea infecției cu Helicobacter pylori necesită o înțelegere profundă a simptomelor și complicațiilor asociate. Prin diagnosticarea corectă și administrarea unui tratament adecvat, putem preveni evoluția către afecțiuni mai grave și putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Este esențială colaborarea cu specialiștii în gastroenterologie pentru a urma cele mai bune practici și pentru a menține sănătatea optimă a sistemului digestiv.
Vă invităm să discutați cu specialiștii noștri în oricare dintre centrele medicale DigestMed Aviației sau DigestMed Militari. De asemenea, aveți posibilitatea să vă programați vizita fie utilizând platforma online, fie apelând la numărul 021 9306.