2021-05-07
Cat de grava este constipatia cronica?
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
Constipatia cronica este o afectiune frecvent intalnita si care, daca este ignorata, poate afecta semnificativ calitatea vietii. Desi de cele mai multe ori nu este consecinta unei boli grave, atunci cand persista sau se agraveaza este necesara evaluarea medicala pentru redobandirea confortului unui tranzit normal dar si pentru un diagnostic precis care poate fi hotarator pentru un tratament adecvat.
Ce este constipatia cronica?
Vorbim de obicei despre constipatie cronica atunci cand sunt mai putin de 3 scaune pe saptamana. Totusi, frecventa scaunului este doar unul dintre criterii; senzatia de evacuare incompleta sau de blocaj anorectal, efortul la defecatie, scaunele de consistenta crescuta, necesitatea de a folosi manevre manuale pentru eliminarea scaunului sunt alte fatete sub care se poate prezenta constipatia. Exista repere personale sau in cultura locala privind numarul normal de scaune pe zi sau pe saptamana; asadar, putem intalni persoane care se plang de constipatie fara a indeplini neaparat criteriile mai sus mentionate.
Cauze si factori de risc
Constipatia cronica are atat cauze intestinale, cat si cauze extradigestive.
Cauzele intestinale pot fi impartite in:
- tulburarile de motilitate intestinala;
- anomaliile de calibru si/sau lungime ale colonului (ex: colon mai lung, dolicocolon sau de calibru mai mare, megacolon);
- obstacolul mecanic: polipi, tumori intestinale, ingustari ale intestinului din cauza inflamatiei sau iradierii, ocluzie prin rasucirea intestinului pe bride, rectocel.
Cauzele extradigestive sunt si ele numeroase:
- boli endocrinologice: hipotiroidia, hiperparatiroidia;
- boli metabolice: diabetul zaharat;
- boli neurologice si musculare: boala Parkinson, scleroza multipla, leziuni ale maduvei spinarii, accidentul vascular cerebral, sclerodermia, distrofiile musculare;
- boli psihiatrice: depresia;
- compresie extrinseca: exemplu – tumori aflate in vecinatate care apasa pe intestin si nu permit tranzitul de uter, prostata, etc;
- medicamente: analgezice opioide si non opioide, antihipertensive, antiacide care contin aluminiu, anticonvulsivante, antispastice, fier, suplimente de calciu.
Factorii de risc sunt:
- sexul feminin;
- varsta avansata;
- sarcina;
- nivelul scazut de activitate fizica;
- nivelul scazut socioeconomic.
O mare problema este constipatia la varstnici din cauza multitudinii de factori implicati:
- masticatia dificila din caura problemelor de dentitie;
- activitatea fizica redusa;
- slabirea musculaturii abdominale si perineale;
- bolile si medicamentele asociate care pot avea ca urmare constipatia.
Se poate face preventie impotriva constipatiei cronice?
Masurile de dieta si stilul de viata pot fi eficiente in mentinerea unui tranzit intestinal normal atunci cand la baza constipatiei nu sta o afectiune organica serioasa. Este important sa avem activitate fizica regulata pentru ca acest lucru stimuleaza si motilitatea intestinala. Consumul crescut de fibre din fructe, legume si cereale integrale in asociere cu un aport proportional crescut de lichide este de asemenea o masura utila atat in preventia, cat si in tratamentul constipatiei.
Cand trebuie sa te prezinti la cabinetul de gastroenterologie?
Prezentarea la medicul gastroenterolog este necesara in toate situatiile in care constipatia persista in ciuda modificarilor de dieta si a tratamentului de prima intentie recomandat de farmacist sau de medicul de familie. De asemenea, daca tratamentul laxativ prescris este eficient, dar nu il putem opri fara sa reapara constipatia este bine sa ne sfatuim cu un medic specialist.
Consultul si evaluarea de specialitate sunt recomandate ca prim pas atunci cand:
- constipatia este severa sau se instaleaza brusc;
- atunci cand este insotita de scaune cu sange sau de dureri abdominale severe;
- cand sunt prezente anemia si scaderea ponderala neintentionata;
- cand exista istoric familial de cancer colorectal.
Tratament pentru constipatia cronica
Primul pas in tratamentul constipatiei cronice il reprezinta masurile de dieta si stil de viata: hidratarea suficienta, aportul de fibre si activitatea fizica. Daca nu sunt suficiente putem apela la suplimente de fibre, de preferat solubile precum si la diverse laxative.
Recomandam ori de cate ori se poate utilizarea laxativelor osmotice pe baza de lactuloza sau polietilenglicol; acestea nu sunt iritante pentru intestin, actioneaza prin retentia apei cu mentinerea rezidiilor fecale la o consistenta scazuta, ceea ce permite eliminarea lor cu usurinta; efectul lor este insa mai lent si pot atinge beneficiul dorit dupa o perioada de administrare.
Pot fi folosite si laxative iritante (antrachinone: sena, crusin, aloe; bisacodil); acestea stimuleaza secretia si motilitatea intestinala si sunt adesea apreciate pentru efectul lor rapid, dar si pentru originea naturala in diverse plante pentru o parte dintre ele; totusi, dau crampe si diaree si pot provoca pigmentarea mucoasei colonice.
Supozitoarele si clismele trebuie folosite cu prudenta intrucat pot produce leziuni locale ale mucoasei.
Tratamentul chirurgical este necesar in caz de ocluzie pe bride, tumori intestinale sau stenoze severe la nivelul intestinului.
De ce sa alegi DigestMed?
Echipa medicala DigestMed te poate ajuta atunci cand suferi de constipatie cronica atat prin evaluare si explorare adecvata in cadrul departamentului de Gastroenterologie, dar si prin masuri individualizate de dieta oferite de nutritionistul nostru, Maria Martac. In cadrul DigestMed specialitatile de endocrinologie si psihiatrie pot ajuta la managementul pacientilor la care constipatia are o cauza secundara in aceste domenii.
Testul cantitativ de depistare a hemoragiilor oculte poate fi folosit pentru a selecta precoce pacientii care necesita evaluare colonoscopica.
Scapa de constipatia cronica cu ajutorul medicilor gastroenterologi de la DigestMed!