Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Cand ai nevoie de o endoscopie si cum te pregatesti pentru ea

 

 

Medicina a cunoscut o dezvoltare substantiala in ultimele doua decenii in ceea ce priveste aparatura de endoscopie folosita in domeniul gastroenterologic. Aceasta este folosita in scopuri importante, salvatoare de viata in multe situatii. De exemplu, daca in trecut pacientul era tratat in functie de semne si simptome, un ulcer gastro-duodenal era suspicionat prin metoda de tranzit baritat si tratat conservator sau categoric prin interventie chirurgicala, in momentul actual prin aparatura existenta este posibila interventia endoscopica si efectuarea unei hemostaze rapide cu recuperarea rapida a pacientului si riscuri minime.

Ce inseamna o endoscopie digestiva?

Endoscopia digestiva este principala investigatie din domeniul gastroenterologiei efectuata pentru depistarea sau tratarea unor boli digestive. Aceasta presupune vizualizarea directa a unor parti din interiorul corpului cu ajutorul unor tuburi subtiri, flexibile, prevazute cu o camera video si o sursa de lumina la capat. Accesul in interior se face prin orificiile naturale ale corpului si anume gura pentru endoscopie digestiva superioara, respectiv anus pentru endoscopie digestiva inferioara sau colonoscopie.

Tipuri de endoscopie

Endoscopia digestiva superioara

Reprezinta investigatia endoscopica care permite medicului gastroenterolog examinarea tubului digestiv superior. Aceasta este nedureroasa si presupune introducerea tubului flexibil prin orificiul bucal spre gat, apoi esofag, stomac si duoden (prima parte a intestinului subtire). Se vizualizeaza astfel toate detaliile anatomice si eventualele leziuni de la acest nivel, avand si posibilitatea de prelevare de biopsii pentru testul rapid de Helicobacter Pylori sau pentru examen histopatologic in cazul depistarii unor modificari de mucoasa sau formatiuni tumorale. 

Colonoscopia

Este o investigatie ce presupune examinarea in intregime a colonului si a ultimei parti a intestinului subtire (ileon terminal). La fel ca si in cazul endoscopiei superioare, este posibila prelevarea de biopsii pentru examen histopatologic.  

Cand ai nevoie de o endoscopie?

Atat endoscopia digestiva superioara cat si colonoscopia au mai multe indicatii clinice.

In primul rand, colonoscopia este folosita ca metoda de preventie, pentru screeningul de cancer colorectal incepand cu varsta de 50 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. Persoanele care au rude de gradul I cu cancer colorectal au risc crescut de a face aceasta boala si au nevoie de efectuarea unei colonoscopii la o varsta cu aproximativ 10 ani mai mica decat varsta la care a fost detectat cancerul in familie.

Alte indicatii clinice sunt:

  • alternanta diaree – constipatie;
  • diaree persistenta;
  • prezenta sangelui in scaun;
  • scaderea in greutate nejustificata;
  • o anemie acuta sau cronica depistata la analize uzuale.

De asemenea este folosita si pentru scoaterea polipilor colonici, monitorizarea la pacientii cu polipi colonici sau cancer colorectal in antecedente, pentru depistarea precoce a recidivelor tumorale, urmarirea in dinamica a bolilor inflamatorii intestinale. 

Endoscopia superioara este investigatia principala efectuata in conditii de urgenta in cazul hemoragiilor digestive superioare (manifestate prin varsaturi cu sange rosu sau sange digerat in “zat de cafea” si scaune negre), uneori fiind necesare metode de hemostaza pentru oprirea acestora.  Medicul gastroenterolog poate solicita efectuarea unei endoscopii superioare in urmatoarele situatii:

  • dureri abdominale persistente;
  • greata si varsaturi repetate;
  • senzatie de satietate precoce;
  • scadere in greutate inexplicabila;
  • imposibilitatea de a se alimenta, disconfort la inghitirea alimentelor;
  • monitorizarea progresiei unor conditii depistate anterior (esofagul Barrett din boala de reflux gastroesofagian);
  • depistarea si monitorizarea varicelor esofagiene sau gastrice la pacientii diagnosticati cu ciroza hepatica;
  • anemie feripriva depistata prin analize uzuale.

Endoscopie pret

Endoscopia digestiva superioara cu interpretare si stabilire de tratament are un pret standard de 370 de lei, iar colonoscopia de 470 lei. Exista in schimb preturi suplimentare optionale, despre care este instiintat pacientul inainte de inceperea procedurii si pentru care trebuie sa isi dea acordul, cum ar fi prelevarea de biopsii pentru test rapid de Helicobacter Pylori, examen histopatologic daca se gasesc anumite afectiuni digestive sau scoaterea unor polipi daca este posibil in cadrul aceleiasi proceduri. 

Pregatirea pacientului pentru endoscopie

Pregatirea este diferita pentru cele doua proceduri.

In cazul endoscopiei digestive superioare, in momentul examinarii, stomacul trebuie sa fie gol, sa nu contina alimente sau lichide care pe de o parte pot sa impiedice o vizualizare corespunzatoare a zonelor explorate si pe de alta parte pot sa provoace refularea lichidului din stomac in esofag spre caile aeriene cu aspirarea in plamani, ceea ce presupune o complicatie serioasa, care se numeste pneumonie de aspiratie. Prin urmare este necesar ca pacientul sa nu consume alimente cu 6-8 ore inainte si sa nu bea lichide cu 4 ore inainte de procedura.

In ceea ce priveste colonoscopia, este necesara o pregatire corespunzatoare a colonului prin consumul unor substante purgative inainte de procedura, in urma caruia pacientul va avea mai multe scaune diareice, iar colonul este golit. Este importanta urmarea unui regim alimentar sarac in fibre cu aproximativ 3 zile anterior procedurii, precum si respectarea intru totul a pregatirii cu substantele alese, pentru a obtine o curatate a colonului cat mai buna.

De ce sa alegi DigestMed?

Clinica Digestmed este alcatuita din personal medical specializat in gastroenterologie, cu competenta in endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica, cu experinta in afectuarea acestor proceduri si care dispune de aparatura de ultima generatie ceea ce imbunatateste calitatea investigatiilor.

endoscopie digestiva
Articole Similare