2023-04-26
Cancerul gastric – cauze, simptome, tratament
Articol scris de Dr. Mihai Andrei, Medic Primar Gastroenterolog.
Cancerul este o afecțiune cronica in care celule atipice din organismul nostru se multiplica excesiv si afecteaza fuctionarea normala a organelor implicate. Este o boala cu potențial letal si afecteaza semnificativ calitatea vietii. Cancerul este a doua cauza de mortalitate din lume, dupa bolile cardiovasculare.
Cancerul de stomac face parte din cancerele agresive, cu evoluție rapida și diseminare la distanta catre organe cu funcții vitale, precum plămâni, ficat sau creier.
1. Ce este cancerul gastric?
Cancerul gastric reprezinta un tip de cancer care se dezvolta in peretele stomacului. De obicei, celulele canceroase se formeaza in mucoasa gastrica, stratul care căptușește stomacul pe interior.
Aceasta afectiune apare atunci cand diferitele tipuri de celule gastrice cresc si prolifereaza anormal, patologic. Din punct de vedere al agresivitatii, cancerul gastric reprezinta a 5-a cauza de deces prin cancer la nivel global. Frecventa de aparitie cea mai mare se intalneste in Asia de Est, America de Sud si Europa de Est, in timp ce frecventa cea mai mica este in America de Nord si Europa de Nord.
Odata cu descoperirea si tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori, incidenta cancerului gastric a inceput sa scada, insa reprezinta in continuare o importanta problema medicala, in special din cauza faptului ca majoritatea pacientilor este diagnosticata in faze avansate.
Varsta medie la care pacientii primesc diagnosticul de cancer este de 68 ani, insa in ultimii ani s-a constatat o crestere a incidentei la persoanele cu varste mai mici de 50 ani, in toate zonele globului.
2. Care sunt tipurile de cancer la stomac?
Cancerul gastric poate fi clasificat din mai multe puncte de vedere:
– Anatomic: cancere de jonctiune eso-gastrica (proximale sau de pol gastric superior) si cancere non-cardiale (cancere distale). Neoplaziile proximale apar mai frecvent la barbati, uneori in asociere cu neoplaziile esofagiene si nu par a avea corelatie cu forme severe de gastrita preexistente;
– Histopatologic: majoritatea neoplaziilor gastrice sunt reprezentate de adenocarcinoame, adica debutul procesului neoplazic este in stratul intern al stomacului, mucoasa.
– Cancerul de tip intestinal este mai frecvent la persoanele in varsta si, de cele mai multe ori, are legatura cu factorii din mediul exterior;
– Cancerul de tip difuz apare mai frecvent la tineri si are o evolutie mult mai severa.
Tipurile mai rare de neoplazii gastrice sunt cele care iau nastere din alte tipuri de celule sau straturi ale stomacului. Acestea pot fi:
– tumori stromale;
– tumori neuroendocrine;
– limfoame;
– tumori carcinoide;
– neoplazii ereditare.
3. Cauze si factori de risc
Exista 2 mari categorii de factori de risc sau cauze pentru aparitia neoplasmului gastric: factori familiali si cei din mediu.
Factorii familiali sunt responsabili pentru aparitia a cca. 10% din cauzele de cancere gastrice. Exista anumite sindroame genetice si mutatii ale unor gene care predispun la aparitia acestei neoplazii. Pentru astfel de situatii, medicul este cel care va recomanda screeningul genetic sau investigatii amanuntite.
Factorii din mediu cei mai importanti sunt:
– Infectia cu H. Pylori: Agentia Internationala de Studiu a Cancerului a incadrat acest germene ca fiind agent carcinogen de grad I. Chiar daca afecteaza jumatate din populatia globului, doar o mica parte din acesti pacienti vor dezvolta cancer gastric. Exista anumite tulpini mai virulente, ce produc inflamatie mai pronuntata si deci vor genera un risc mai mare de dezvoltare a cancerului. Etapele de carcinogeneza, adica de dezvoltare a cancerului, se intind pe parcursul a mai multi ani: initial apare inflamatia mucoasei stomacului (gastrita), apoi atrofia mucoasei și apariția metaplaziei intestinale, modificare secundara inflamatiei cronice care presupune înlocuirea celulelor gastrice cu celule de tip intestinal. Ulterior, apare displazia (leziune precanceroasa) si în final, cancerul gastric.
– Obiceiurile alimentare – o dieta excesiv de sarata sau cu alimente prezervate in sare este incadrata ca factor de risc posibil. Consumul frecvent de fructe si legume bogate in vitamina C ar putea avea un rol protector.
– Compusii nitroso-nitrati reprezinta un factor de risc important. Exista diferite surse posibile: aditivi alimentari, apa contaminata, fumat.
– Obezitatea si supraponderalitatea sunt asociate cu un risc pentru tumorile gastrice proximale.
– Fumatul creste riscul de aparitie a cancerului gastric de 1.5 ori. Se estimeaza ca 18% din cancerele gastrice sunt datorate fumatului.
– Alte cauze mai rare: infectia cu virusul Epstein-Barr, consumul excesiv de bauturi alcoolice, interventiile chirurgicale anterioare la nivelul stomacului, iradieri, gastrita autoimuna.
4. Simptomele cancerului gastric
Din pacate, in stadiile incipiente, cancerul gastric nu determina simptome importante.
In stadiile avansate, atunci cand apar simptomele, acestea pot fi reprezentate de: scadere ponderala involuntara, dureri abdominale predominant la nivelul epigastrului, dificultate la inghitit (in cazul in care afecteaza portiunea proximala), greata si varsaturi repetitive, hemoragie digestiva superioara exteriorizata prin varsaturi cu sange sau scaune negre (melena), satietate precoce sau pierderea apetitului alimentar.
In cazuri extrem de avansate, in care apar metastaze in organe la distanta, pot exista: marirea de volum a abdomenului prin acumularea de lichid in cavitatea abdominala, ingalbenirea tegumentelor sau inanitie.
5. Metode de tratament
Cea mai importanta modalitate de tratament a cancerului gastric este interventia chirurgicala cu scop curativ, adica rezectia totala sau partiala a stomacului, dar, din cauza diagnosticului tardiv, aceasta ramane un deziderat dificil de atins. Atunci cand nu se poate interveni curativ, in functie de stadiul bolii si de starea generala a pacientului, modalitatile de tratament pot fi: chimioterapie sistemica, radioterapie intraoperatorie, chimioterapie paliativa, radioterapie sau interventie chirurgicala paliativa. Colaborarea medicului gastroenterolog cu oncologul si chirurgul este esentiala pentru alegerea celei mai bune modalitati de tratament.
6. Poate fi prevenit cancerul la stomac?
Indepartarea factorilor de risc mentionati anterior, precum eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori si schimbarea dietei și a stilului de viata al fiecaruia dintre noi, reprezinta cele mai importante modalitati de preventie.
Tratamentul infectiei H. pylori, corect si obligatoriu efectuat sub supravegherea unui medic, este esențial în zonele cu incidență crescuta a cancerului gastric.
In cazul in care apar semne si simptome de alarma, precum melena, varsaturile, scaderea in greutate involuntara, durerea abdominala recurenta, dificultatea la înghițit, anemia prin pierdere de fier in analizele uzuale, istoric de cancer gastric sau esofagian in familie, este nevoie de endoscopie digestiva superioara cu sau fara prelevare de biopsii, in functie de factorii de risc ai fiecarui pacient sau in functie de leziunile preexistente.
Concluzii
Cancerul gastric este o afectiune grava, descoperită de cele mai multe ori tardiv, ce afectează calitatea vietii si are rata de supraviețuire scăzută in stadiile avansate.
Daca exista suspiciunea unei afectiuni cu potential malign la nivelul stomacului, medicul gastroenterolog stabileste indicatia examinarii endoscopice si programul de monitorizare.
Pentru a beneficia de un consult de specialitate, diagnostic corect si un plan de tratament adecvat, recomandam sa va programati intr-una dintre locatiile centrului medical DigestMed (DigestMed Aviatiei sau DigestMed Militari), prin intermediul platformei online sau prin apel telefonic la numarul 021.9306.