Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Cancerul de pancreas

Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog

Cancerul de pancreas este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer digestiv, cu un prognostic rezervat, fiind pe locul 8 ca mortalitate intre cancere. 

Pancresul este un organ cu rol esential in supravietuire, avand multiple functii: de secretie a principalelor enzime digestive necesare absorbtiei alimentelor ingerate si de secretie a principalilor hormoni implicati in controlul glicemiei – insulina si glucagonul, si a altor hormoni utili in procesele digestive. Cand apar celule canceroase in pancreas, acestea afecteaza excretia de enzime digestive si secretia de hormoni, ducand la asa-numita insuficienta pancreatica exocrina, respectiv endocrina.

Tipuri de cancer pancreatic

Exista mai multe tipuri de cancer de pancreas. Clasificarile se fac in functie de localizare – de cap, de corp sau de coada; si in functie de originea celulor – exocrin, din celulele care secreta enzime digestive, denumit adenocarcinom si reprezentand peste 90% din cazuri, sau endocrin, din celulele care secreta hormoni, denumita tumora neuroendocrina.

Simptome

Simptomele cancerului de pancreas apar din nefericire in stadiile avansate, cand se manifesta treptat insuficienta pancreatica endocrina si exocrina si cand masa tumorala cuprinde vasele, nervii intraabdominali si caile biliare hepatice, creand compresie si durere abdominala importanta. Pot aparea:

  • lipsa poftei de mancare;
  • scaderea in greutate semnificativa;
  • greata;
  • varsaturi;
  • dureri in etajul abdominal superior cu iradiere in coloana vertebrala sau „in bara”.

Tumorile de cap de pancreas pot comprima caile biliare hepatice, determinand ingalbenirea tegumentelor si a sclerelor, denumita icter. Diabetul zaharat recent instalat poate indica o tumora pancreatica. Alteori, in urma examinarii pacientului, se poate palpa o masa tumorala abdominala care poate indica de fapt un cancer de pancreas. Rareori, un cancer de pancreas este descoperit intamplator, in stadiile inca asimptomatice, acest fapt datorandu-se unei banale ecografii abdominale efectuata preventiv sau cu ocazia unor simptome digestive functionale.

Factori de risc

Factorii de risc principali  in cancerul de pancreas sunt fumatul si consumul cronic de alcool, urmand obezitatea, dieta saraca in fructe si legume sau bogata in carne rosie si alimente procesate, si foarte rar factorii genetici. Cel mai important este considerat fumatul, care este corelat cu 30% din cancerele pancreatice, riscul fiind de 2-5 ori mai mare la fumatori in comparatie cu nefumatorii.

Tratament

Tratamentul pentru cancerul de pancreas cu potential curativ este doar cel chirurgical. Insa, din cauza diagnosticului tardiv, doar 15% dintre pacientii diagnosticati cu cancer de pancreas pot fi operati. Stabilirea oportunitatii interventiei chirurgicale de pancreatectomie se bazeaza pe rezultatele imagisticii: CT sau RMN. Prin acestea se stabileste rezecabilitatea tumorii, depinzand de extensia acesteia la nivel regional si/sau la distanta.

Tratamentul paleativ este indicat pacientilor cu tumori pancreatice inoperabile, constand in ameliorarea durerii, diminuarea icterului si dilatarea stenozei duodenale. Chimioterapia in cancerul de pancreas este agresiva, greu de tolerat si cu rezultate minime.

Prognostic

Prognosticul cancerului de pancreas este extrem de rezervat si depinde de stadiul tumoral la diagnostic. Evitarea factorilor de risc principali (fumat, alcool, grasimi) poate constitui o prima preventie, in special la pacientii cu istoric familial de cancer pancreatic. La cei cu istoric familial de cancer de pancreas este foarte importanta efectuarea anuala de ecografie abdominala, fiind prima investigatie si cea mai accesibila in detectarea problemelor digestive.

Investigatii DigestMed

Clinica DigestMed este specializata in diagnosticarea, tratarea si preventia bolilor digestive, avand medici cu experienta in acest domeniu si aparatura performanta.  Ecografia abdominala facuta in cadrul clinicii DigestMed este efectuata prin intermediul unui ecograf performant cu rezolutie inalta care poate decela tumori pancreatice incipiente. De asemenea, integrarea informatiei de catre medicii specializati gastroenterologi poate conduce la diagnosticarea rapida a cancerului de pancreas. In completare, atunci cand este necesar, se poate apela si la serviciile de endoscopie digestiva atat superioara, cat si inferioara, care vin in ajutorul diagnosticului diferential.

cancerul de pancreas
Articole Similare