2021-06-08
Cancer de colon – metode de preventie prin screening medical
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
Cancerul de colon sau cancerul colorectal este cel mai frecvent cancer digestiv, iar la nivel mondial ocupa locul 3 ca frecventa intre toate tipurile de cancer. In Europa se considera ca o data la 3 minute o persoana moare de cancer colorectal. Din pacate numarul de cazuri noi este in crestere la persoanele tinere (grupa de varsta 20-34 ani), iar la acestea de obicei cancerul colorectal este mai agresiv, diagnosticat tardiv si mai frecvent fatal.
Ce este cancerul de colon?
Cancerul de colon inseamna aparitia unei proliferari anormale de celule la nivelul colonului. Aceasta proliferare necontrolata a celulelor duce de obicei la aparitia unei mase de tesut care proemina in lumenul colonic. Uneori masa de tesut poate ulcera, ajungand la sangerare; in alte situatii, in mod deosebit la nivelul colonului stang, se poate dezvolta pe circumferinta colonului si atunci produce ingustarea lumenului colonic si chiar ocluzie intestinala. Desi cancerul de colon si cel de rect (ultimul segment al intestinului gros) prezinta particularitati de evolutie si tratament ele se considera a fi o singura entitate si se discuta impreuna.
Cauze si factori de risc
In aparitia cancerului colorectal sunt implicati factori genetici si factori de mediu.
Factori genetici
De fapt, putem aprecia ca toate tumorile colorectale au o componenta genetica, aceasta putand fi mostenita sau dobandita pe parcursul vietii, sub influenta factorilor de mediu. Astfel, cancerul colorectal apare prin acumularea mai multor modificari genetice:
- la nivelul genelor supresoare tumorale;
- la nivelul genelor responsabile de repararea erorilor de ADN;
- la nivelul genelor care favorizeaza oncogeneza.
O parte din aceste anomalii genetice sunt mostenite de la parinti, o parte apar pe parcursul vietii sub influenta factorilor de mediu.
Implicarea factorilor genetici este evidenta in familiile cu sindroame genetice cu risc crescut de cancer colorectal sau de colon: sindroamele de polipoza familiala caracterizate printr-un numar foarte mare de polipi, sute sau mii si sindromul Lynch in care apar la aceeasi persoana sau in familia sa tumori de colon de obicei proximal, dar si alte tumori inrudite (de endometru, ovar, rinichi, stomac, intestine subtire, ficat).
De asemenea, riscul de a face cancer colorectal este de 2-3 ori mai mare la rudele de gradul I ale persoanelor cu polipi sau cancer colorectal; riscul este cu atat mai mare cu cat cancerul a aparut la o varsta mai tanara.
Factori de mediu
In ceea ce priveste factorii de mediu implicati in aparitia unui cancer de colon, in literatura de specialitate sunt citati:
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool;
- consumul crescut de carne rosie, carne procesata si grasimi;
- aportul scazut de fibre;
- sedentarismul;
- obezitatea.
Persoanele cu boli inflamatorii intestinale, in special cu afectare colonica extinsa au un risc mai mare de a face tumori de colon sau rect, in special dupa o perioada indelungata de evolutie a bolii. In aceasta situatie se face monitorizare colonoscopica la 1-2 ani, cu prelevare de biopsii multiple la fiecare 10 cm afectati pentru detectia precoce a modificarilor neoplazice. De asemenea, persoanele cu diabet pot avea un risc crescut de cancer colorectal.
Metode de screening pentru cancerul colorectal
Cele mai utilizate metode de screening sunt testul de depistare a hemoragiilor oculte si colonoscopia.
Testul de depistare a hemoragiilor oculte se bazeaza pe principiul ca din tumorile colorectale se pierde o cantitate mai mica sau mai mare de sange, proportional cu dimensiunea si stadiul tumorii. Uneori sangerarea este evidenta in scaun, si atunci reprezinta un semnal de alarma si indica explorarea colonoscopica. In alte situatii insa pierderea de sange este prea mica pentru a fi sesizata cu ochiul liber si poate fi pusa in evidenta prin aceste teste de depistare a hemoragiilor oculte. Exista doua tipuri de teste – calitative (cu rezultat pozitiv/negativ, pot fi influentate de medicamente sau dieta) si cantitative (imunochimice, cu rezultat valoric, nemodificate de alimente sau medicamente, cu acuratete superioara).
Un test de depistare a hemoragiilor oculte pozitiv indica intotdeauna necesitatea efectuarii colonoscopiei. Colonoscopia poate fi realizata si ca prima metoda de screening si este cu siguranta cea mai buna; vizualizeaza direct interiorul colonului, deceleaza prezenta leziunilor de la nivelul sau, inclusiv polipii sau tumorile de colon, se pot preleva biopsii din leziuni si se pot rezeca polipii in aceeasi explorare. Singurul ei defect este faptul ca este o investigatie invaziva, mai greu de acceptat de catre pacient si cu potentiale riscuri asociate (in principal riscuri de sangerare si de perforatie care sunt mici in procedurile diagnostice, aproximativ 0,3 % si usor crescute in interventiile endoscopice, cum este polipectomia, aproximatix 2,3%).
De ce este importanta detectia precoce?
Detectia precoce a cancerului de colon este extrem de importanta intrucat sansele de supravietuire si de vindecare sunt cu atat mai mari cu cat tumora este diagnosticata intr-un stadiu mai precoce. Astfel, supravietuirea la 5 ani depaseste 90% in cancerul colorectal diagnosticat precoce; la pacientii in ultimul stadiu, cu raspandire la distanta, supravietuirea la 5 ani scade la 14-16%.
De aceea trebuie sa informam populatia generala asupra masurilor de screening care se realizeaza periodic. Putem preveni cancerul de colon sau de rect prin screening (prin indepartarea endoscopica a polipilor decelati) sau il putem diagnostica precoce, oferind cele mai bune sanse de supravietuire sau chiar de vindecare.