Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Tipuri de boli inflamatorii intestinale

Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog

Bolile inflamatorii intestinale nu sunt afectiuni frecvente, totusi, in ultimele decade se remarca o crestere globala a prevalentei lor. Astfel, in 1990 erau 3,7 milioane de indivizi afectati, iar in 2017 s-au inregistrat 6,8 milioane de cazuri in toata lumea. Putem vorbi de o gama larga de posibilitati de evolutie in bolile inflamatorii intestinale – de la cazuri cu evolutie relativ blanda, cu pusee rare de exacerbare, controlate cu usurinta prin tratament, la cazuri cu pusee frecvente si necesar de escaladare a terapiei, cu manifestari extraintestinale sau cu complicatii. Sunt pacienti care necesita interventii chirurgicale de tipul rezectiei extinse de intesin subtire sau a intregului colon, cu stoma temporara sau permanenta. Chiar atunci cand evolutia bolii inflamatorii intestinale este relativ blanda, poate exista un impact semnificativ, intrucat aceste afectiuni apar mai frecvent la tineri, care vor avea intreaga viata amprenta psihologica a unei boli cronice; de asemenea, tratamentul este necesar de obicei pe tot parcursul vietii si se asociaza cu efecte secundare, unele chiar serioase.

Ce este o boala inflamatorie intestinala 

Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni cronice autoimune care apar probabil prin dereglarea raspunsului sistemului imun de la nivelul mucoasei intestinale fata de bacteriile din interiorul intestinului sau produsii lor, ceea ce duce la aparitia leziunilor inflamatorii intestinale. Sunt implicati factori genetici dar si factori de mediu, precum:

  • fumatul (care este factor favorizant pentru boala Crohn dar protector fara de rectocolita ulcero-hemoragica);
  • durata somnului (durata inadecvata de somn se coreleaza cu un risc mai mare de rectocolita ulcero-hemoragica si de pusee de boala inflamatorie intestinala);
  • activitatea fizica (scade riscul de boala Crohn)
  • dieta (consumul crescut de fibre din fructe si crucifere scade riscul de boala Crohn, consumul crescut de grasimi creste riscul pentru ambele tipuri de boli inflamatorii intestinale, deficitul de vitamina D creste riscul de boala inflamatorie intestinala);
  • infectiile intestinale;
  • medicamentele (contraceptivele orale, antibioticele, antiinflamatoarele nonsteroidiene);
  • stresul (exacerbeaza simptomele).

Tipuri de boli inflamatorii intestinale 

Cand vorbim de boli inflamatorii intestinale ne referim de obicei la rectocolita ulcero-hemoragica si la boala Crohn

Aceste doua afectiuni autoimune cronice difera prin:

Profunzimea inflamatiei

In rectocolita ulcero-hemoragica aceasta este limitata la primul strat din interior al peretelui intestinal, mucoasa, iar in boala Crohn inflamatia este transmurala. 

Continuitatea leziunilor

In rectocolita ulcero-hemoragica, inflamatia are o distributie continua, in timp ce in boala Crohn leziunile sunt pe sarite.

Extensie

Rectocolita ulcero-hemoragica afecteaza doar colonul si rectul, boala Crohn poate afecta orice segment digestiv cuprins intre gura si anus. 

Putem clasifica de asemenea cele doua afectiuni in functie de localizarea si extensia leziunilor (ex- in rectocolita ulcero-hemoragica putem avea proctita, proctosigmoidita, colita stanga, colita stanga extinsa sau pancolita, in care extensia este respectiv la rect/ rect si sigmoid/ rect, sigmoid si descendent/ dincolo de flexura splenica /sau la tot colonul. In boala Cron avem varianta cu afectare ileocolica, colonica, a intestinului subtire sau a tubului digestiv superior) precum si de severitate (forme usoare, moderate sau severe).

Exista si o alta entitate numita colita microscopica care se manifesta predominant prin diaree cronica, dar in care nu putem vedea leziunile cu ochiul liber in timpul endoscopiei digestive, ci doar la microscop din biopsiile prelevate din mucoasa normala.  

Cum este diagnosticata boala inflamatorie intestinala? 

Diagnosticul porneste de la tabloul clinic- tulburari de tranzit (de obicei diaree cronica), scaune cu sange, durere abdominala; uneori apar febra, frison, scadere in greutate.  

Atunci cand simptomele bolii inflamatorii intestinale nu sunt severe si sunt prezente doar durerea abdominala si/sau tulburarile de tranzit ne gandim adesea la un sindrom de intestin iritabil; de asemenea, la tinerii cu scaune cu sange putem pune manifestarile pe seama unei boli hemoroidale. In aceste situatii ne atrag atentia si ne orienteaza catre diagnostic anumite modificari in analizele de sange si scaun. Este vorba despre prezenta anemiei, a deficitelor nutritionale, a valorilor mari ale probelor de inflamatie sistemica (VSH, fibrinogen, proteina C reactiva) sau a valorilor semnificativ crescute ale calprotectinei fecale, o proba din scaun care pune in evidenta inflamatia la nivel intestinal. 

Pasul urmator este realizarea colonoscopiei care ne permite vizualizarea leziunilor inflamatorii la nivelul colonului si/sau a ultimei portiuni a intestinului subtire; putem evalua segmentele afectate, severitatea bolii si putem preleva biopsii. Aspectul endoscopic si caracterizarea la microscop a leziunilor stabilesc tipul de boala inflamatorie intestinala in marea majoritate a cazurilor; totusi exista situatii cand nu putem spune cu precizie ca este vorba de rectocolita ulcero-hemoragica sau de boala Crohn. Atunci cand suspiciunea este de boala Crohn explorarea continua cu evaluarea intestinului subtire (videocapsula endoscopica, enteroCT, enteroRM) si a tubului digestiv superior prin endoscopie.

Daca ai manifestari persistente din categoria celor descrise mai sus sau ai primit diagnosticul de boala inflamatorie intestinala poti apela cu incredere la echipa de medici gastroenterologi din clinica DigestMed pentru a te investiga, trata si monitoriza corespunzator.

Boli inflamatorii intestinale
Articole Similare