2022-10-14
Ce este boala Crohn?
Articol scris de Dr. Oana Plotogea, medic specialist gastroenterolog
Boala Crohn este o boala inflamatorie cronica a tractului gastrointestinal ce poate afecta toate segmentele tubului digestiv, de la cavitatea bucala si pana la anus. Boala Crohn se intalneste cu precadere la adultii tineri, dar poate aparea la orice varsta, avand o distributie similara intre barbati si femei. Mecanismele de aparitie ale bolii sunt complexe si cuprind mai multi factori, cum ar fi:
- susceptibilitatea genetica;
- factorii de mediu (ex. fumatul, dieta saraca in fibre, fructe, legume);
- dezechilibre ale microbiotei intestinale;
- infectii intestinale, etc.
Prezenta acestor factori declansatori (“triggeri”) determina aparitia unor raspunsuri imune anormale si alterarea barierei intestinale.
Boala Crohn, simptome
Pentru boala Crohn, simptomele variaza in functie de severitatea inflamatiei, localizarea leziunilor si de prezenta complicatiilor. Cel mai frecvent, pacientii cu boala Crohn acuza simptome precum:
- durere abdominala;
- scadere ponderala;
- oboseala;
- diaree cronica, cu caracter diurn si nocturn, insotita uneori de sange.
In formele severe, simptomele pot fi de febra, deshidratare, anemie, alterare a starii generale. In functie de localizare, medicul poate constata prezenta ulceratiilor aftoide bucale, abceselor, fisurilor sau fistulelor perianale. Aproximativ 1 din 4 pacienti asociaza si patologii extraintestinale, cum ar fi artrita, uveita, eritem nodos.
Boala Crohn: analize si diagnostic
Diagnosticul in boala Crohn se stabileste pe baza criteriilor clinico-biologice, a investigatiilor endoscopice si radiologice si este confirmat de examenul histopatologic. In urma anamnezei detaliate si a examenului obiectiv, medicul gastroenterolog ridica suspiciunea unei boli inflamatorii intestinale care ulterior necesita investigatii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului. Analizele de laborator sunt nespecifice si pot indica prezenta unui sindrom inflamator (ex. cresterea proteinei C reactive), a inflamatiei intestinale (cresterea calprotectinei fecale), a anemiei, leucocitozei sau trombocitozei. Metoda considerata “gold-standard” in diagnosticul bolii Crohn este ileocolonoscopia, care poate evidentia prezenta stenozelor si/sau a ulceratiilor discontinue la nivelul mucoasei colonice si ileale cu aspect caracteristic de “piatra de pavaj”. In plus, prin intermediul colonoscopiei, medicul poate aprecia severitatea si extensia bolii Crohn si poate detecta precoce leziunile precanceroase.
Colonoscopia totala cu vizualizarea ileonului terminal ofera si avantajul prelevarii de biopsii, care sunt obligatorii pentru stabilirea diagnosticului histopatologic al bolii Crohn. In functie de prezenta bolii la nivelul tractului digestiv superior, colonoscopia poate fi completata de endoscopie digestiva superioara. Investigatiile imagistice de tipul ecografiei, tomografiei computerizate sau rezonantei magnetice sunt recomandate indeosebi pentru diagnosticul complicatiilor bolii Crohn (ex. abcese, fistule, stenoze).
Tratament boala Crohn
Tratamentul in boala Crohn a progresat remarcabil in ultimii ani. Nutritia este foarte importanta pentru corectarea deficitelor de vitamine si minerale. In perioada puseelor de acutizare apare frecvent o intoleranta la lactoza, motiv pentru care se evita lactatele. Cheia o constituie insa tratamentul medicamentos care poate fi administrat oral sau injectabil, subcutanat sau intravenos. Actualmente, medicul gastroenterolog dispune de un arsenal bogat de agenti terapeutici. Scopul terapiei il constituie remiterea simptomatologiei, prevenirea acutizarilor si a complicatiilor bolii. Astfel, exista un tratament pentru boala Crohn de inducere a remisiunii bazat pe corticosteroizi si un tratament de mentinere a remisiunii care cuprinde imunosupresoare (ex. azatioprina, metotrexatul) si medicamente biologice (ex. anticorpi monoclonali, anticorpi anti-integrine, anti-interleukine). Pacientii cu boala Crohn necesita monitorizare atenta a tratamentului si a evolutiei bolii prin controale periodice si investigatii endoscopice la medicul gastroenterolog.
Daca observati simptome specifice de boala Crohn, precum cele prezentate mai sus, va recomandam o programare pentru o consultatie de gastroenterologie la clinica DigestMed.